reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

komputer

reklama
chciałem założyć nowy temat ale widzę, że jest podobny, więc poproszę o linki do stron na których są gry dla 3 latków. Bo ja znajduje owszem sporo takich ale gry zdecydowanie nie są dla 3 latków. Chodzi mi o gry takie jak chociażby na minimini.pl. Godzinkę max 2 dziennie pozwalamy naszej córce grać bo to uwielbia, ale gra pod nadzorem i niedłużej jak godzinę dziennie, no jak jest grzeczna to może 2 w nagrodę ale zwolennikiem gier dla tak małych dzieci nie jestem

Trzeba jak najdłużej trzymać dziecko od komputer. Proponować mu jakieś inne gry i zabawy, jest przecież teraz tylko możliwości. Można też zachęcać dziecko do wyjścia na dwór i tam spędzania wolnego czasu, oczywiście gdy jest ładna pogoda, można zorganizować wycieczkę w ciekawe miejsca.

Ja nie uważam komputera za jakieś wielkie zło, ale my nie mamy Tv i młody bajki tylko na kompie ogląda, lubi też gry na minimini.
Komputer ma limitowany i jesli chce bajki lub pograć to pyta czy może :)

Ostatnia edycja:
my pozwalamy Julce siedzieć na lapku. Gra w gry na miniminiplus, na ciufcia.pl Czasem włączam jej jakieś kolorowanki online. Ale największy hit to płyta z gazetki minimini chyba (albo innej nie pamiętam niestety) do nauki Alfabetu z Bolkiem i Lolkiem. Dzięki tej grze Julka nauczyła się alfabetu i teraz pisze proste wyrazy. Poza tym w Wordzie też lubi pisać. Obsłużyć GG czy Skype też potrafi, więc jak chce zadzwonić do babci to dzwoni na skype. Czasem się bawi w sekretarke i pisze zamaszyście listy, wysyła minki. Jak znudzi jej się jakaś bajka na płycie to włącza sobie sama bajki na YT np klub przyjaciół myszki Miki które uwielbia oglądać ( ma zapisane w zakładki i świetnie sobie radzi z obsługą). Na tyle jej pozwalamy, do godziny dziennie. Może to się wydać głupie z mojej strony, ale ja lubię jak mam tę godzinę wolną, jak Maja śpi a Julka gra czy bawi się kompem mogę przez ten czas spokojnie coś porobić.

My też się bronimy jak możemy od komputera i jak narazie się to nam. Chociaż macie racje, że to ciężka artyleria :) Staramy się wiecej czasu spędzać razem na zabawie- tak działa urlop wychowawczy. Kto wie jak to będzie wyglądać gdy synek dowie się od rówieśników jak fajnie gra się na "kompie"?

W zwiazku z tym, ze zyjemy w takich, a nie innych czasach, gdzie bez komputeraz w zasadzie ani rusz, to mam pytanie do Was - mam 3-latkow: pozwalacie dzieciom korzystac z komputera, grac w gry? Mojemu Kubie spodobalo sie i wciagnelo go to bardzo, a ja teraz sie zastanawiam, czy nie za wczesnie.
Myślę, że nie ma sensu izolować dziecko od komputera. Trzeba zaakceptować to, że dziecko coraz wcześniej styka się z komputerową rzeczywistością, jednak nie można zapominać o pewnej kontroli. Należy wyznaczyć czas, w jakim dziecko może korzystać z komputera, może wspólnie stworzyć jakieś zasady... Nie można też pozwolić, żeby dziecko bez kontroli surfowało w Internecie, nawet nie mówię o jakiś blokadach czy programach kontrolujących, ale myślę, że z małym dzieckiem należy siadać przed komputerem i obserwować na bieżąco, co ono robi, czym się interesuje itd. Ostatnio w moje ręce wpadło pismo"Twój Junior", którego tematem numeru jest właśnie "Dzieci sieci". Polecam przeczytać, w artykule Grażyny Lubińskiej pokazane są dobre i złe strony korzystania z komputera przez dziecko. Opisane jest tam też ABC bezpieczeństwa w sieci i sposoby, w jakie można kontrolować dziecko tak, aby nie czuło się obserwowane na każdym kroku.

Pozwalanie dziecku na korzystanie z komputera czy tableta nie jest kategorycznie zakazane. Kwestia tylko tego jak długo to robi. Myślę, że godzina lub dwie to jednak za dużo, zwłaszcza dla 3-letniego malucha. Fakt, istnieją strony internetowe i gry, ale często nie są one dopasowane do dzieci. Najważniejsze też, żeby wiedzieć co robi dziecko konkretnie. W końcu internet nie jest bezpiecznym miejscem, a zapora rodzicielska nie zawsze działa. Wszystko jest dla ludzi, nawet tych najmłodszych, wszystko w ramach rozsądku.

reklama
Dopóki w znacznym stopniu kontrolujesz czas jaki Twoje dziecko spędza przed komputerem oraz wiesz co robi,jakie strony przegląda,w jakie gry gra- moim zdaniem jest w porządku i komputer wcale nie musi być takim złem jak kazdy mówi,co innego jeżeli dziecko pozostawione jest bez żądnej kontroli.

Do góry