• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

koniec wychowawczego

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Witam. Za miesiac konczy mi sie urlop wychowawczy z pracy. Maja 2 dzieci ide dalej na urlop lecz juz swiadczenia beda pobierane z mops. Umowe o prace mam na stale. Wiem ze wtedy mops wyplaca 400 zl rodzinne i 500+ pobieram. Pytanie jakie jeszcze moge pobierac swiadczenia bo slyszalam ze jeszcze jest cos takiego ze z uwagi ze wychowuje dzieci i nie moge podjac dalej pracy jest jeszcze jakis dodatek od panstwa ????

reklama
Rozwiązanie
Ale wam wesoło. Nie no, najłatwiej obgadać w internecie znanych sobie ludzi żeby sobie samemu ulżyć. [emoji6]

Eh. Chcialam coś powiedzieć ale lepiej zamilknę. Sama nie popieram kombinatorstwa ale tak samo nie popieram takiej krytyki jaka tu poleciała gdy nie znacie całego obrazu sytuacji. Serio macie pewność że autorka chce kombinować i wyciągnąć jak najwięcej się da od państwa? (A może mieszka na takiej wiosce gdzie pracy zwyczajnie nie ma, żłobka nie ma, do miasta kawał drogi i jeździ jeden autobus dwa razy dziennie - serio są w pl nadal takie miejsca, mieszkałam na takiej wiosce tylko wtedy jeździł jeden raz z samego rana- dzieci nie ma z kim zostawić, to co taka kobieta ma zrobić? Owszem może szukać dorywczej pracy ale na...
reklama
Żeby pobierać to 400 zł trzeba mieć przyznany zasiłek rodzinny. Jest tam kryterium dochodowe 674 zł na osobę netto w rodzinie. Zasiłek rodzinny to dodatkowo 95 zł na dziecko do 5 lat. Poza tym mopr wypłaca dodatek z tyt urlopu wychowawczego tylko przez 24 miesiące. Potem już możesz być tylko na bezpłatnym. Nic poza tym nie jest wypłacane. Chyba że zasilki celowe lub okresowe. Ale to nie stricte na dzieci.

Tylko dlaczego za wychowywanie dzieci i zajmowanie się domem ktoś ma dostawać pieniądze od państwa? No cóż jedne muszą tyrać żeby zapewnić byt dziecku, a inne za darmo dostają kasę
No jak ja chcialam isc do pracy to od razu skrytykowali bo mam dzieci a dzieci to problemy....i tez u mnie ciezko z praca prawo jazdy nie mam a ja mam co robic w domu 200metrow i 2hektary ogrodu i trawy....maz pracuje i tyle to mnie tez beda krytykowac ze siedze w domu...ja i tak mam obiwaiazki swoje bo jedna corka tez do przedszkola chodzi wiec nie siedze w domu caly czas...nie ma oceniac teraz spodziewam sie 3dzidziusia

No jak ja chcialam isc do pracy to od razu skrytykowali bo mam dzieci a dzieci to problemy....i tez u mnie ciezko z praca prawo jazdy nie mam a ja mam co robic w domu 200metrow i 2hektary ogrodu i trawy....maz pracuje i tyle to mnie tez beda krytykowac ze siedze w domu...ja i tak mam obiwaiazki swoje bo jedna corka tez do przedszkola chodzi wiec nie siedze w domu caly czas...nie ma oceniac teraz spodziewam sie 3dzidziusia
Każdy (nawet bezdzietny) ma co robić w domu, naprawdę bardzo samolubne jest twierdzenie, że jak ktoś pracuje zawodowo to nie ma obowiązków domowych. Wierz mi, ma ich tyle samo, co Ty, dzieci wymagają tyle samo czasu i uwagi, co Twoje, tylko jak ktoś pracuje zawodowo, to ma na to 10-12 godzin na dobę mniej czasu niż niepracujący.

Ale w domu każdy ma co robić, nie tylko dziewczyny, które siedzą na zasiłku.

Każdy (nawet bezdzietny) ma co robić w domu, naprawdę bardzo samolubne jest twierdzenie, że jak ktoś pracuje zawodowo to nie ma obowiązków domowych. Wierz mi, ma ich tyle samo, co Ty, dzieci wymagają tyle samo czasu i uwagi, co Twoje, tylko jak ktoś pracuje zawodowo, to ma na to 10-12 godzin na dobę mniej czasu niż niepracujący.
No napewno jest co robic jak kazdy w domu...

Czyli jak ktoś pracuje, to nie zajmuje się domem i nie wychowuje dzieci? Tylko dlaczego za wychowywanie dzieci i zajmowanie się domem ktoś ma dostawać pieniądze od państwa? No cóż, jedne muszą tyrać żeby zapewnić byt dziecku, a inne za darmo dostają kasę
Nie dostają za darmo kasy - dostają marne 400 zł. Każdy ma wybór - jedna woli zostać w domu z dziećmi, nie zarabiać nic, i dostać marne 400 zł. Inna woli iść do pracy, zarobić wielokrotnie więcej - np. 3500 zł. 3500 zł nie równa się 400 zł. Ja osobiście wilę iść do pracy, zarobić kilka tysiecy, nie prosić męża o pieniądze na bluzkę czy fryzjera i chodzić po urzędach i wypełniać druczków i czekać czy mi te 400 zł przeleją czy nie. Każdy ma wybór czego chce od życia, co woli, czy woli zostać w domu i dostawać praktycznie nic, czy iść do pracy, męczyć się z logistyka, dom, przedszkola, zakupy i latać z językiem na brodzie, ale zarobić konkretne pieniądze i mieć swoje, nie być na niczyjej łasce.
Każdy jest inny, każdy ma inna sytuacje, niektórzy nie maja wyboru ...

Nie dostają za darmo kasy - dostają marne 400 zł. Każdy ma wybór - jedna woli zostać w domu z dziećmi, nie zarabiać nic, i dostać marne 400 zł. Inna woli iść do pracy, zarobić wielokrotnie więcej - np. 3500 zł. 3500 zł nie równa się 400 zł. Ja osobiście wilę iść do pracy, zarobić kilka tysiecy, nie prosić męża o pieniądze na bluzkę czy fryzjera i chodzić po urzędach i wypełniać druczków i czekać czy mi te 400 zł przeleją czy nie. Każdy ma wybór czego chce od życia, co woli, czy woli zostać w domu i dostawać praktycznie nic, czy iść do pracy, męczyć się z logistyka, dom, przedszkola, zakupy i latać z językiem na brodzie, ale zarobić konkretne pieniądze i mieć swoje, nie być na niczyjej łasce.
Każdy jest inny, każdy ma inna sytuacje, niektórzy nie maja wyboru ...
No dokładnie inni nie maja wyboru zależy od sytuacji

reklama
No napewno jest co robic jak kazdy w domu...
A to osoby które pracują się już nie zajmują dziećmi i domem 😂? To że ktoś sprząta w mieszkaniu to nie praca a obowiązek. Są osoby które mają większe metraże i ogarniają pracę, mieszkanie dziecko. Ja również sprzątam, robię zakupy, zajmuje się dzieckiem, pracuje i mam na to czas od 16 do 21 a Ty cały dzień.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry