• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

koniec wychowawczego

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Witam. Za miesiac konczy mi sie urlop wychowawczy z pracy. Maja 2 dzieci ide dalej na urlop lecz juz swiadczenia beda pobierane z mops. Umowe o prace mam na stale. Wiem ze wtedy mops wyplaca 400 zl rodzinne i 500+ pobieram. Pytanie jakie jeszcze moge pobierac swiadczenia bo slyszalam ze jeszcze jest cos takiego ze z uwagi ze wychowuje dzieci i nie moge podjac dalej pracy jest jeszcze jakis dodatek od panstwa ????

reklama
Rozwiązanie
Ale wam wesoło. Nie no, najłatwiej obgadać w internecie znanych sobie ludzi żeby sobie samemu ulżyć. [emoji6]

Eh. Chcialam coś powiedzieć ale lepiej zamilknę. Sama nie popieram kombinatorstwa ale tak samo nie popieram takiej krytyki jaka tu poleciała gdy nie znacie całego obrazu sytuacji. Serio macie pewność że autorka chce kombinować i wyciągnąć jak najwięcej się da od państwa? (A może mieszka na takiej wiosce gdzie pracy zwyczajnie nie ma, żłobka nie ma, do miasta kawał drogi i jeździ jeden autobus dwa razy dziennie - serio są w pl nadal takie miejsca, mieszkałam na takiej wiosce tylko wtedy jeździł jeden raz z samego rana- dzieci nie ma z kim zostawić, to co taka kobieta ma zrobić? Owszem może szukać dorywczej pracy ale na...
reklama
Ale to nie chodzi o to czy Ty potrafisz czytać? Autorka pisze że nie chce iść do pracy tylko woli pobierać zasiłki z mopsu. Nie widzisz tutaj nic złego? Nie jest niepełnosprawna, że nie może iść do pracy i ja siebie zarobić
To przecież nie stoi pod Mopsem i nie kradnie Twoich pieniędzy, tylko zgodnie z prawem składa wniosek o zasiłek, który się jej należy. Czy Ty umiesz czytać? Nigdzie nie napisała, ze jej się nie chce pracować, tylko ze ma malutkie dzieci i postanowiła zajmować się nimi w domu - taka jest możliwość od Państwa, ze do 6 roku życia ziecka każda kobieta może przejść na urlop wychowawczy. Co w tym jest skandalicznego? To ze Ty podjełaś inną decyzje w życiu, nikt Cie za to nie krytykuje, a Ty nie krytykuj innych za to, ze korzystają z innych możliwości opieki nas dziećmi.

Dziewczyno widzę że ani trochę się nie znasz na prowadzeniu własnej działalności a piszesz takie głupoty że się czytać nie chce. Przecież to logiczne że składki, ubezpieczenie itp TRZEBA płacić czy sie chce czy nie. Każda normalnie myśląca osoba zawiesiła działalność aby nie żyć pod znakiem zapytania i czekać na zielone światło czy można ruszać 😝 ale nie mam zamiaru dyskutować na taki temat z osobą która nie ma o tym zielonego pojęcia.
A skad Ty mozesz wiedziec ze nie mam pojecia na ten temat...logiczne ze trzeba placic 2lata masz male skaldki a potem to wiecej placisz ....taka jednoosbowa dzialalnosc to tez ciezko utrzymać no chyba ze masz duzy popyt na to....wiec nie krytykuj ja Tylko sie zaptalam Ciebie czy wychodziłas na swoje w dzialanosci

To przecież nie stoi pod Mopsem i nie kradnie Twoich pieniędzy, tylko zgodnie z prawem składa wniosek o zasiłek, który się jej należy. Czy Ty umiesz czytać? Nigdzie nie napisała, ze jej się nie chce pracować, tylko ze ma malutkie dzieci i postanowiła zajmować się nimi w domu - taka jest możliwość od Państwa, ze do 6 roku życia ziecka każda kobieta może przejść na urlop wychowawczy. Co w tym jest skandalicznego? To ze Ty podjełaś inną decyzje w życiu, nikt Cie za to nie krytykuje, a Ty nie krytykuj innych za to, ze korzystają z innych możliwości opieki nas dziećmi.
A czy ty wiesz co znaczy mops? To pomoc SPOLECZNA czyli dla najbiedniejszych osób które mają problemy często nie ze swojego wyboru. A bycie leniem i nie chodzenie do pracy z wyboru nie jest uczciwe.

A skad Ty mozesz wiedziec ze nie mam pojecia na ten temat...logiczne ze trzeba placic 2lata masz male skaldki a potem to wiecej placisz ....taka jednoosbowa dzialalnosc to tez ciezko utrzymać no chyba ze masz duzy popyt na to....wiec nie krytykuj ja Tylko sie zaptalam Ciebie czy wychodziłas na swoje w dzialanosci
Nie masz kobieto małych składek a mały i duży ZUS, zależy jaka firma 🤦🤦🤦 masz składki miesięczne roczne albo ryczałt. Są firmy które funkcjonują 10 lat i płacą składki a Ty mi piszesz o 2 latach. Więc widzę że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz a coś się dowiedziałaś i próbujesz zabłysnąć nie wiedzą

reklama
Nie masz kobieto małych składek a mały i duży ZUS, zależy jaka firma 🤦🤦🤦 masz składki miesięczne roczne albo ryczałt. Są firmy które funkcjonują 10 lat i płacą składki a Ty mi piszesz o 2 latach. Więc widzę że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz a coś się dowiedziałaś i próbujesz zabłysnąć nie wiedzą
na początku jest ulga na pół roku, później przechodzi się na mały ZUS na dwa lata.
Czemu atakujesz dziewczynę. Jeżeli zakładasz firmę, to nie musisz znać tych wszystkich zasad, po to masz księgową.
Ryczałt to jest forma opodatkowania, możesz być na podatku liniowym lub na ryczałcie. Są różne kombinacje, bo do tego dochodzi VAT. Naprawdę osoba, która jest laikiem nie musi znać tych wszystkich zasad, a ty piszesz w bardzo pretensjonalny sposób, do dziewczyny, która się po prostu zapytała.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry