Joasiek
Mamy lutowe'07 Fan(ka)
- Dołączył(a)
- 2 Wrzesień 2006
- Postów
- 5 063
Kobitki ratujcie! Brakuje mi pomysłów na szybkie obiady
Najlepiej takie, których przygotowanie zajmuje nie więcej niż pół godziny (same wiecie ile wolnego czasu jest przy maluszku), nie ma po nim dużo zmywania
i nie jest drogi...
Może macie jakieś swoje przepisy którymi się powymieniamy?
Ja dzisiaj taki szybki obiadek właśnie uskuteczniłam, podaję przepis:
Makaron z tuńczykiem i oliwkami
Składniki (dla 2 osób):
- połowa 500-gramowego opakowania makaronu "rurki"
- mały kubek śmietany 12%
- mała paczuszka zielonych oliwek (75g chyba)
- 2 cebule
- tuńczyk w puszce w zalewie własnej
- tarty parmezan - 1 opakowanie
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na patelni (najlepiej na oliwie z oliwek) do zeszklenia, w tym czasie gotujemy makaron. Do cebuli, jak już się zeszkli, dodajemy drobno pokrojone oliwki i tuńczyka (razem z zalewą). Troszkę to wszystko razem podsmażamy, na koniec dodajemy kubeczek smietany.
Ugotowany makaron odcedzamy. Do garnka z makaronem wrzucamy to wszystko z patelni, dodajemy 2/3 opakowania parmezanu i mieszamy wszystko razem.
teraz na talerz, posypać parmezanem i gotowe
Przepis jest banalnie prosty, wszystko zajmuje nie więcej niż pół godziny
Wyliczyłam, że cena za porcję na osobę to mniej niż 5zł.
A jest naprawdę PYCHA!
No chyba że ktoś nie lubi tuńczyka albo oliwek...


Może macie jakieś swoje przepisy którymi się powymieniamy?
Ja dzisiaj taki szybki obiadek właśnie uskuteczniłam, podaję przepis:
Makaron z tuńczykiem i oliwkami
Składniki (dla 2 osób):
- połowa 500-gramowego opakowania makaronu "rurki"
- mały kubek śmietany 12%
- mała paczuszka zielonych oliwek (75g chyba)
- 2 cebule
- tuńczyk w puszce w zalewie własnej
- tarty parmezan - 1 opakowanie
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na patelni (najlepiej na oliwie z oliwek) do zeszklenia, w tym czasie gotujemy makaron. Do cebuli, jak już się zeszkli, dodajemy drobno pokrojone oliwki i tuńczyka (razem z zalewą). Troszkę to wszystko razem podsmażamy, na koniec dodajemy kubeczek smietany.
Ugotowany makaron odcedzamy. Do garnka z makaronem wrzucamy to wszystko z patelni, dodajemy 2/3 opakowania parmezanu i mieszamy wszystko razem.
teraz na talerz, posypać parmezanem i gotowe

Przepis jest banalnie prosty, wszystko zajmuje nie więcej niż pół godziny

Wyliczyłam, że cena za porcję na osobę to mniej niż 5zł.
A jest naprawdę PYCHA!
No chyba że ktoś nie lubi tuńczyka albo oliwek...
