reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Kto po in vitro?

reklama
kasik36 - według mnie tak jak piszesz - to jest tak - jeżeli jesteś na etacie i masz działalność to z dzialalności płacisz tylko zus zdrowotny, wiec weszelkie wyplaty z tutyłu L4 i macierzynski masz z tytułu etatu a nie działalności. Jeżeli jesteś zwolniona z jednej firmy to automatycznie oprócz zdrowotnego z działalności musisz też płacić społeczne i jak chcesz dobrowolne chorobowe. Jezeli znow cie zatrudnią na wyższa pensje to moim zdaniem bedzie tak ze bedzie brana średnia z tej pensji którą masz teraz. Generalnie - z tytułu działaności i tak nic nie dostaniesz więc moim zdaniem nie ma sensu się zwalniać tylko niech ci po prostu od razu podniosą pensję drastycznie i wyjdzie na to samo a nie bedziesz musiala z dzialanosci przez ten miesiac ubez.spolecznego placic.

I tak jak Madzia napisala - ten numer z wyzsza skladka dot. tylko osob ktore są tylko na samej jednoosobowej dzialalnosci.
I tak samo Madzia ma rację co do wysokości wynagrodzenia - jak w poprzedniej ciazy bylam na L4 to mialam wynagrodzenie srednio 300 wyzsze niz przecietnie. Niby nie duzo ale zawsze cos wiec jakos to tam inaczej jest przeliczane.

Ostatnia edycja:
Madzia - ale ja tego sikańca chciałam zrobić w niedzielę:) w 12dpt:) Normalnie bo pójdę jutro na betę i już od jutra będę Wam tu płakać, że się nie udało a tak macie mnie z głowy do niedzieli:)

Esiek ale nawet jak mi podniosą pensję drastycznie to i tak będzie się liczyła średnia z 12 miesięcy a jak zwolnię się i zatrudnię ponownie po 30 dniach na innym etacie (przedsiębiorstwo wielobranżowe) to może nie liczy się średniej z 12 miesięcy a z tych iluś tam ile przepracuję zanim pójdę na L4? Przykładowo gdybym zarabiała 2 tys netto a podnieśliby mi do 5 tys i przez 3 miesiące zapłacą dużo wyższy ZUS a ja dostanę 2750 zł. średnią z 12 miesięcy (np. 9 miesięcy 2 tys i 3 miesiące 5 tys). To nie bardzo się kalkuluje skoro musiałabym oddać różnicę w składkach dla pracodawcy z 3 miesięcy :confused:

Ostatnia edycja:
To Ci na 100% nie powiem. Ale polecam zadzwonić teoretycznie na infolinie ZUS - tam mozesz pytac hipotetycznie nie podajesz danych ani nic i oni ci dokladnie wszystko powiedza jak to ZUS potraktuje

Esiek zapytam znajomej, która pracuje w ZUS'ie ale całe szczęście w innym mieście;-) Jeszcze mam tylko jeden mały problem - trzeba zajść w tą ciążę ;-):-D a to nie jest takie proste.

Esiek Madzia, możliwe że u mnie to po prostu cud. Ja starałam się o ciążę od 8 lat z przerwami na odpoczynek od tego tematu, sprawdzanie owulacji i takie tam nic nie dawało. AMH miałam 1,8, badanie HSG wykazało, że jeden jajowód mam niedrożny, a drugi drożny, ale bańka jajowodu bardzo zniekształcona, prawdopodobnie po torbielach jakie nawiedzały mnie od 18 roku życia. Poza tym żołnierzyki mojego M, słabe i mało ruchliwe. Ja mam 33 lata i byłam pewna, że po tylu latach starań nic już z tego nie będzie :-(, a tu taki naturalny niespodzianek po poronieniu z ivf :-).

reklama
Do góry