Sony sony nie ma nic prostszego jak przygotowanie polędwiczek.
Podam Ci 2 przepisy :-)
1.
Polędwicę kroję na plastry ok 2,5 cm grubości, spłaszczam dłonią z jednej i drugiej strony, solę, pieprzę z obu stron i smażę na oliwie z dodatkiem masła. Osobno na patelni przygotowuję pieczarki z cebulką, sól, pieprz do smaku. Tak przygotowane polędwiczki układam na półmisku a na to pieczarki z cebulką. 20 minut i danie gotowe. Smacznego :-)
2.
Inny sposób bardziej pracochłonny to polędwiczki w sosie, które również często przygotowuję.
Tak samo jak wcześniej polędwicę kroimy na plastry ok 2,5 cm grubości, spłaszczamy dłonią z jednej i drugiej strony, solimy, pieprzymy i smażymy na oliwie z dodatkiem masła. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby je przykryła, dodajemy: cebulę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie, liść laurowy, paprykę świeżą czerwoną pokrojoną w paseczki dł. 1,5 cm i gr. 0,5 cm, troszkę papryki w proszku, troszkę przyprawy do gulaszu firmy KAMIS. Wszystkie składniki dusimy i dolewamy co jakiś czas wodę, gotujemy ok. 300-40 minut na małym ogniu. Polędwiczki wyjmuję, zagęszczam sos odrobiną wody z mąką ziemniaczaną, na koniec dodaję jeszcze soli, pieprzu do smaku. Tak przygotowane polędwiczki podaję z kaszą gryczaną lub plackami ziemniaczanymi. Pyszne!