reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kto po in vitro?

Miliaa jeszcze raz sprawdziłam i nic nie było, ja nie wiem co ja tam widziałam. Jutro sobie zrobię z porannego moczu. Mam w domu jeszcze 8 testów to mogę szaleć.
Zuźka u Ciebie też już się zbliża :) wielkimi krokami.

reklama
Gotadora, gratuluję! Jesteś w ciąży i tej myśli się trzymaj:-D
Samochód musi zawsze Ci płatać figle. Nawet w takim momencie, jak dzisiaj:-)
A już się ucieszyłam, że kupujecie działkę w Gdańsku. Ale Ty nie chcesz mieszkać blisko koleżanek:no:

Lawendowy Sen :-) spokojnie ;-) któż to wie co będzie kiedyś :-) byłoby super, ale póki co musimy skończyć co zaczeliśmy tutaj :-)

Gootadora, jeszcze chialam sie Ciebie zapytac jak wyszly badania genetyczne zarodkow?

nie wiem dokładnie o co chodzi, wiem tylko że ze wszystkich 15 zostały wybrane te co nie mają żadnych wad i najlepiej rokują - także na razie mamy cztery - dwa już w domku ( proszę zostańcie z nami! ) i dwa na zimowisku, pozostała 11 jutro się rozstrzygnie, czy będą mogły być zamrożone - pani powiedziała 50/50 szans

zuziu dziękuję albo nie żeby nie zapeszyć:-D mam nadzieje ze beda dwa i to parka bo imiona juz wybrane i nie moze byc inaczej:-D

zuziu dziękuję albo nie żeby nie zapeszyć:-D mam nadzieje ze beda dwa i to parka bo imiona juz wybrane i nie moze byc inaczej:-D

He he no to nie moze byc inaczej:-D A ty myslisz ze moj nick co oznacza?? :tak: Tak wiem Zuziow jak mrowkow - he he ale od kiedy pamietam z moim m zawsze mowilismy o Zuzi i teraz nawet czasem mysle zeby zmienic ale jednak Zuzia nam sie podoba i tak juz zostanie:) A jakie ty masz imiona??

Dziękuję Wam za dobre słowa!!!! Jesteście Kochane!!!!
Myślicie, że duża beta?? Bo mąż się wystraszył, że bliźniaki :) Ale chyba aż tak to nie z jednego zarodka :)

sony - ja przez ostatnie trzy dni nie byłam sobą, mam "długie zęby" na jedzenie i pobolewa mnie brzuch już na okres a nie kuje jak po punkcji no i ta temperatura po 15 od trzech dni 37,1, a najważniejsze! piersi! bolą całe nawet jak chodzę.. Więc M mnie namówił na badanie dzisiaj :)

madzialenak - gratulacje Kochana! Czekam właśnie na taką chwilę kiedy zobaczę mojego żuczka z rączkami i nóżkami :)
Obym niedługo tego też doświadczyła! Narazie niczym się nie martw, jeszcze za wcześnie na diagnozy skoro lekarz tak powiedział.

reklama
gotadora pozazdrościć takiej palety z jajeczkami:-) a co znaczy oznaczenie "aa"?w mojej klinice było jedno a (lub b,c, d)i to była klasa, tu pewnie też, a aa?

Martka cytuje z forum bociana:

Rozwój zarodków
W rozwoju mamy następujące stadia:
- zygota (zapłodniona komórka)
- zarodek 2-8 komórek
- zarodek powyżej 8 komórek (morula: 10-100/130 komórek)
- blastocysta (powyżej 130 komórek)
Wszystkie wcześniejsze stadia rozwoju zarodka wyglądają jak "kulka" zbudowana z małych kuleczek (komórek), dopiero w blastocyście widać skupisko komórek na jednej ścianie i jamę wypełniającą resztę przestrzeni. Dlatego przy klasyfikacji zarodków niebędących blastocystami podaje się cyfrę oznaczającą ilość komórek i literę mówiącą o "równości" podziałów. O zarodku mówimy właściwie od stadium zygoty do 8 tygodnia. Nie ma żadnej specjalnej nazwy dla zarodka 2-8 komórkowego, dlatego używa się nazwy ogólnej. Blastocysta to też zarodek, a określenia "blastocysta" używa się, żeby zaznaczyć, że zarodek po 5 dniach osiągnął to stadium, czyli ma duży potencjał rozwojowy. Fajne zdjęcia pokazujące rozwój zarodka do blastocysty znajdziecie tutaj.

Oznaczenie zarodków
Przykłady:
- 6D to zarodek, który nie osiągnął stadium blastocysty i ma 6 komórek o bardzo dużej ilość fragmentów cytoplazmy
- 8C to zarodek, który nie osiągnął stadium blastocysty i ma 8 komórek o dość dużej ilość fragmentów cytoplazmy

Oznaczenie blastocyst
- cyfra oznacza stopień rozwoju zarodka
- pierwsza litera oznacza jakość embrioplastu, czyli węzła zarodkowego, który znajduje się wewnątrz blastusi
- druga litera oznacza jakość trofoblastu czyli komórek znajdujących się w części zewnętrznej kosmówki, z której potem powstaje łożysko
- przykłady: 4AA, 3AB, 5BB

Stopnie rozwoju blastocysty:
1 – jama blastuli mniejsza niż połowa pojemności zarodka
2 – jama blastuli większa niż połowa pojemności zarodka
3 – kompletna blastocysta, jama wypełnia cały zarodek
4 – rozwinięta blastocysta, jama większa niż zarodek, cienka otoczka
5 – blastocysta wydostaje się z otoczki
6 – blastocysta wydostała się z otoczki

Ostatnia edycja:
Do góry