reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kulinaria

No muszę przyznać ze bardzo imponują mi wasze przepisy... Na pewno wypróbuje teraz mam mnóstwo czasu:-D Ale już dziś nie mogę się oprzeć mojemu koktajlowi z mleka, jogurtu, kilka łyżek lodów śmietankowych no i ttrrruskawkiiii:-D:-D:-D Prawdziwa bomba kaloryczna ale za to jaki smaczek oj....


my robimy truskawki z kefirem i miodem, też pycha, ale że o lodach nie pomyślałam... Gdzie ja miałam głowę! :szok::szok::-D:-D
 
reklama
dziewczyny a nie trafiłyście kiedykolwiek na przepis na tartę truskawkową taką jak w IKEI ?
Ja brałam z netu przepisy na różne tarty ale żadna nie jest taka jak IKEowa.
 
PALUSZKI Z KURCZAKA Z SOSEM TATARSKI

Składniki:
* filet z piersi kurczaka
* 1/2 szkalnki mąki
* 1 jajo
* szklanka bułki tartej
* olej
* może być przyprawa do kurczaka

Sos tatarski:
* szklanka jogurtu naturalnego
* łyżka korniszonów
* kilka zielonych oliwek
* ząbek czosnku
* dymka ze szczypiorkiem
* łyżka posiekanej natki
* sok z cytryny
* sól
* pieprz
(ja nie lubię oliwek i nie dodawałam ich)

Przygotowanie:
* SOS: korniszony, oliwki, dymke, szczypiorek, czosnek, natkę posiekac.
Jogurt wymieszać z w/w składnikami, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
* Kurczaka pokroic w paski. Jajko roztrzepać z przyprawą do kurczaka. Makę i bułke tartą wysypać na oddzielne talerzyki. Kawałki kurczaka obtopczyć w mące, zanurzyc w jajku, obtoczyć w bułce. Dużą ilość oleju rozgrzac na patelni, włożyć kawałki kurczaka, usmażyć na złoto, osączyć z tłuszczu. podawać z sosem tatarskim.

SMACZNEGO!!!
 
Witam!!!
Mam ogromną prośbę.Właśnie wyczytałam na stronie internetowej szkoły u córki,że pani z klasy,organizuje w czwartek spotkanie klasowe z dziećmi i Rodzicami i ...kilkoro Rodziców,w tym ja -ma upiec ciasto:szok:.Problem w tym,że kucharka ze mnie niezła,ale moimi ciastami najczęściej karmimy gołębie i inne ptactwo;-):-):-D,taka ze mnie ciastkarka:-(.Znaczy domowników raczę waflami przekładanymi,roladą waflową,czy blokiem czekoladowym,ale to się robi bez pieczenia:-:)zawstydzona/y:
I tu moje pytanie:może macie jakiś przepis na naprawdę łatwe ciasto,które zawsze i każdemu wychodzi???Byłabym naprawdę bardzo wdzięczna:tak::tak::tak:
 
monia to w sumie tak jak ja.... proponuję kup gotowy biszkopt ( bo nie każda potrafi go piec CYNICZNA:-D) i poprzekładaj go kremami, galaretkami, owocami itp....

będziesz pewna, że nie zepsujesz:-)

ja jak ostatnio piekłam biszkopt z owocami i galaretką to na gorace ciasto wlałam gorącą galaretkę.... zobaczyłam, że sie coś wchłonęło i nie widać tej galaretki coś:confused2:
no to biegiem do sklepu po dwie kolejny i tak dolewałam je aż były ponad ciasto:confused2::sorry:

jak słusznie podejrzewacie, stwierdziłam, że tak ma być i poczegam aż steżeje....
ZAPEWNIAM nikt ciasta nie tknął a ja po pierwszym kęsie wyrzuciłam całą blachę do kosza:eek::laugh2::laugh2::laugh2::laugh2::laugh2:

ps. uczę się na błędach.... niestety własnych, ale więcej tego nie powtórzę na pewno buehehehehehe....
 
a ja kupuje gotowe ciasta w proszku i mieszam, jeszcze nigdy nie było tak, żeby się nie udało, chwali nawet moja tesciowa, która jest dla mnie niekwestionowaną mistrzynią wypieków.
 
Witam!!!
Mam ogromną prośbę.Właśnie wyczytałam na stronie internetowej szkoły u córki,że pani z klasy,organizuje w czwartek spotkanie klasowe z dziećmi i Rodzicami i ...kilkoro Rodziców,w tym ja -ma upiec ciasto:szok:.Problem w tym,że kucharka ze mnie niezła,ale moimi ciastami najczęściej karmimy gołębie i inne ptactwo;-):-):-D,taka ze mnie ciastkarka:-(.Znaczy domowników raczę waflami przekładanymi,roladą waflową,czy blokiem czekoladowym,ale to się robi bez pieczenia:-:)zawstydzona/y:
I tu moje pytanie:może macie jakiś przepis na naprawdę łatwe ciasto,które zawsze i każdemu wychodzi???Byłabym naprawdę bardzo wdzięczna:tak::tak::tak:
Ja proponuję najprosztsze-biszkopt, na to bita śmietana albo jakis krem-może byc gotowy ze sklepu i na to galaretka np z truskawkami-bo teraz sezon- biszkopt mozesz upiec-nie powinien się nie udac- sama ostatnio robilam 1 raz i mi wyszedł:tak:A mjak wolisz możesz kupic
PRZEPIS NA BISZKOPT:
6 jajek
6 czubatych łyżek mąki
4 łyżki cukru
pół paczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Najpierw oddzielasz do miski białka same-żółtka zostawiasz
Białka ubijasz na sztywno-kiedy są już tak sztywne że jak obrócis dogóry nogami miske i nic Ci nie ucieka to jest ok:-D
stopniowo dodajesz po 1-2 zóltka i dalej ubijasz- dodajesz stopniowo cukier0-dalej ubijasz-tak samo cukier waniliowy wsypujesz-i ubijasz-i tak samo zproszkiem do pieczenia
Na koniec dodajesz mąke(przesiewasz przez drobne sitko- i potem tylko deeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelikatnie kilka razy przemieszaj zeby sie maka wymieszala z pianą

Wykładasz blachę papierem do pieczenia-razem z bokami
Wlewasz na to ciasto-m w miare wyrównujesz żeby nie było z wyżynami i nizinami:-D

W kładasz do leko rozgrzanego piekarnika(czyli niech sie greje minute albo 2)
Nastawias piekarnik na 150 stopni dajesz blache na sam dół i pieczesz 20 minut:tak:
po 20 min wyciągasz z piekarnika- wyciągasz biszkopt z blachy z papierem obracasz do gory nogami kładziesz tak na 10 min- po 10 mn zdejmujesz papier i moesz odwrocic spowrotm biszkopt i wlozyc spowrotem do blachy

Na to jakis krem-albo bitą śmietane-
a na górę galaretka-ALE!!! galaretke musisz sobei zrobic wczesniej wlozyc do lodówki i taką zimną o konsystencji gorącego kisielu wlewasz na ciasto-nie wodnistą:tak::tak::tak:
jak chces to na bitą śmietanę czy krem przed zalaniem galaretką możesz poukladac pokrojone w pół truskawki:tak:

Mi sie udało- a to bylo moje pierwsze ciasto:tak::tak::tak:


a ja kupuje gotowe ciasta w proszku i mieszam, jeszcze nigdy nie było tak, żeby się nie udało, chwali nawet moja tesciowa, która jest dla mnie niekwestionowaną mistrzynią wypieków.
Tak tez mozna:tak:
 
Nie,Petinko,nie umawiałyśmy sie z Mamami:no:,ale odkąd robią Rodzice te ciasta,to się nie zdarzyło,żeby się powtórzyło:tak:.A jak się powtórzy,to trudno i tak się zje;-)
I dzięki Wam wielkie za odzew,na pewno coś stąd wybiorę,no i mam nadzieję,na spotkaniu nie będzie kompromitacji:zawstydzona/y:;-):tak:
 
reklama
możesz też kupić Oetkera "Tort jogurtowy na zimno". moja mama zawsze robiła spód sposobem naszych znajomych Holendrów, czyli 2-3 paczki herbatników (w zależności od wielkości tortownicy) pokruszyć lub zmielić na maszynce do mielenia, dodać roztopione pół kostki masła i wymieszać z herbatnikami. wyłożyć na okrągłą blachę, docisnąć, żeby było prosto, wstawić na 20 min do lodówki. na to masa jogurtowa, a na wierzch galaretka z owocami :-)
 
Do góry