reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwiecień 2009

hej dziewczatka!
ja jestem z 16.02.81 chyba zadna z was nie jest z tego roku, nie?widze ze 85 gora!(bo wtedy pewnie byly juz pieluchy w sklepach i mlodym mamom latwiej bylo :-)) moja madre musiala jechac z ojcem do berlina wschodniego zeby mi wyprawke zakupic :-D:confused:
Moj chlopinek ma 33 lata to juz nie taka nowka ;-).Wydaje mi sie jednak ze lepiej miec bejbiki kiedy jest sie mlodym bo wtedy wszystko przychodzi latwiej :-p
a z ta cisza to rzeczywiscie wieje w weekendy w sumie nic dziwnego wtedy chyba panowie w domkach to i roboty wiecej ;-)
alez mam ochote na cos wymyslnego do jedzenia,chyba zaraz skocze na watek kulinarny :-D
a Wy nie spijcie jeszcze........:sorry2:

reklama
cześć dziewczyny,
parę dni mnie nie było, a wy już tyle napisałyście. Powoli nadrabiam.

Ma_Dunia sto lat, sto lat :happy: wszystkiego najlepszego :happy:
Co do rocznika, to ja razem z moim P. jesteśmy z 83, a jeżeli chodzi o rodzinę to nasz maluch będzie miał 3 prababcie, 2 babcie, 2 dziadków. Dla moich rodzicow jest to pierwszy wnuczek, natomiast dla teściów 5, więc nie podchodzą do tego tak emocjonująco jak moi.

Malutka, dopytałam się koleżanki odnośnie tego becikowego u nas w Krakowie, i to prawda, w dostajemy jedno z urzędu miasta (1000 zł), drugie - tzw. giertychowskie od państwa(1000 zł), ale o nim malo kto wie, i trzecie to wypłata z ubezpieczenia (jezeli ono obejmuje urodzenie dziecka). Tylko niestety u nas jak to wszędzie rządzi biurokracja także na każde trzeba złożyć odpowiedni wniosek, można pobrać ze strony, ale jeszcze nie szukałam, a przecież o niebo łatwiej by było, gdyby sami z automatu wypłacali, przecież z urzędu stanu cywilnego dostaną informację o urodzeniu dziecka.

No to chyba tyle miałam przekazać, bo jakoś weny dziś większej nie mam :zawstydzona/y:
trzymajcie sie i miłego wieczorku, a dla niektórych nocki.​

my z moim M jestesmy z tego samego roku czyli 80. a synus bedzie mial dwie babcie dwoch dziadkow jedna prababcie od strony meza i jednego pradziadka z mojej strony. a dla naszych rodzicow to pierwszy wnuczek wiec przezywaja to mocno.:-):-):-)

ojoj to szykuje sie duza kasa :-D to chyba ze trzy tysiaki sie szykuja :szok:
dziewczyny a macie jakis moze link gdzie mozna to wszystko na spokojnie przejrzec???

witam:-)
ja znow wstalam z bolem glowy, a do tego puscila mi sie znowu krew z nosa:baffled: kurcze z dnia na dzien sie coraz gorzej czuje:baffled: a myslalam, z od 5 miesiaca bedzie juz z gorki;-)
Spaczyna czyli jest tak jak mowilam.. jesli chodzi o pieniadze z ubezpieczenia np w pzu to dostaje sie niecale 1300zl.. nie wiedzialam natomiast, ze wszedzie trzeba skladac osobne wnioski:baffled: nio i w takim razie trzeba sobie wzystko wczesniej przygotwac i pozniej tylko mezusia do urzedu pognac;-) hi hi
bluebell niewiem jak to jest dokonca, ale jeden tysiac dostajemy od pana majchrowskiego (w moim i Spaczyny przypadku).. musisz sie dowiedziec czy u was z urzedu miasta tez daja, bo z tego co slyszalam to nie wszedzie..

Hej,Malutka nie z górki tylko pod górkę teraz:rofl2:
Agnieszka,ja też rocznik 80,także wyrobię się z dziećmi przed 30;-)
Hmm,z tym becikowym to koleżanka dostawała niedawno i to było tak,że jeden tysiak jest dla wszystkich,a drugi (chyba ten od miasta) to zależny od dochodów (dla tych o niskich dochodach).Ale nie jestem pewna jak to jest,jak się Misiek urodził to nie było jeszcze becikowego:sorry2:
Miłego dnia.Pa.

no ja sie zgadzam z Gabi czuje ze teraz to dopiero sie zacznie....juz coraz mniej moge zrobic,czescto sie mecze i mam zadyszke :szok::eek: a przeciez mialo tak nie byc...
Dziewczyny ja jestem kompletnie zielona z tymi becikowymi...czy ktoras z Was moglaby mi napisac jedno pod dugim co sie nam moze nalezec?plis wiem,ze duzo zalezy od rejonu w ktorym sie mieszka i zdaje sobie sprawe ze na lubelszczyznie bedzie to pewnie cale nic ale ja nawet nie wiem gdzie o to pytac...:nerd: to pewnie glupie ale pomozcie jak mozecie....
a tak w ogole no znowu cos tu maly ruch..ja zaraz wychodze cos zalatwic ale juz sie boje tego mroziska tylko zebym sie gdzies nie wywalila po drodze..:eek:

reklama
"Becikowe"

Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka.
Becikowe przysługuje wszystkim, niezależnie od uprawnień do dodatku z tytułu urodzenia dziecka oraz od dochodu rodziny, w wysokości 1000 zł na dziecko. Wprowadzone ustawą z dnia 29 grudnia 2005 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. Nr 12, poz. 67).
Becikowe jest świadczeniem rodzinnym. Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. Nr 14, poz. 176, z późn. zm.) w art. 21 ust. 1 pkt 8 stanowi, iż świadczenia rodzinne są wolne od podatku dochodowego.

• Becikowe przysługuje:
  • matce,
  • ojcu lub
  • opiekunowi prawnemu dziecka.
Pisemny wniosek o becikowe można złożyć w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej (w miejscu, gdzie wypłacane są świadczenia rodzinne) w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka (zmiana wprowadzona w czerwcu 2007 roku, wcześniej obowiązywal termin 3 miesięcy). Wniosek złożony po terminie będzie pozostawiony bez rozpoznania.

• Do wniosku o becikowe dołączamy następujące dokumenty:
  • dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się o becikowe
  • skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka;
  • pisemne oświadczenie, że na dziecko nie zostało wcześniej pobrane becikowe np. przez drugiego z rodziców).
Wiecej na stronce

Becikowe - Przewodnik Krok po Kroku

Do góry