reklama

Kwiecień 2009

hej dziewczyny i ja dobrnelam do konca dwa dni mnie nie bylo a tu epopeja:tak: narazie uciekam robic olkowi sniadanko. wszystkim chorowitkom, zycze szybkiego powrotu do zdrowia:tak:

reklama
jesli chodzi o macierzynski to wstawiam plik z nowa ustawa, tam jest mowa o 20tyg i 6tyg dodatkowych juz sie dowiadywalam ze te dodatkowe to dla wszystkich tylko wczesniej wnioset trzeba skladac.
a 6 tyg wiecej robi wielka roznice:-)

Takie pytanie dodatkowe... ten dodatkowy macierzyński na pewno wchodzi w życie już teraz? bo miał być wprowadzany stopniowo od 2010 roku
. Tak przeglądam sobie fora prawnicze i nie znalazłam potwierdzenia, że to od 2009 będzie obowiązywało...

http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/107125,dodatkowy_urlop_macierzynski_mozna_laczyc_z_praca.html

tak to jest ta ustawa ktora weszla od 1 stycznia, i te dodatkowe 6 tyg na wniosek tez weszlo teraz, meza siostra siedzi w takich rzeczach i mi to potwierdziła.
zreszta poco w ustawie pisali by rzeczy ktore jeszcze nieweszly:baffled:
ja tez napoczatku niewierzylam zabardzo w to dlatego ustawe sobie sciagnelam, tak wiec sie niemarte, zreszta dla pewnosci sobie poczytaj plik na samym poczatku jest to uwzglednione:tak::-)

tak to jest ta ustawa ktora weszla od 1 stycznia, i te dodatkowe 6 tyg na wniosek tez weszlo teraz, meza siostra siedzi w takich rzeczach i mi to potwierdziła.
zreszta poco w ustawie pisali by rzeczy ktore jeszcze nieweszly:baffled:
ja tez napoczatku niewierzylam zabardzo w to dlatego ustawe sobie sciagnelam, tak wiec sie niemarte, zreszta dla pewnosci sobie poczytaj plik na samym poczatku jest to uwzglednione:tak::-)

Ale Ty dołączyłaś projekt ustawy... dlatego miałam wątpliwości. We wtorek pogadam jeszcze z moją kadrową :D

znalazłam stan prawny na dzień 18.01.2009 http://www.pip.gov.pl/html/pl/doc/k0000008.pdf
niestety jest przypis do interesującego nas paragrafu o dodatkowym urlopie...

"141) Art. 1821 dodany przez art. 1 pkt 2 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. (Dz.U.08.237.1654) zmieniającej nin. ustawę z dniem 1 stycznia 2009 r., z tym że zgodnie z art. 12 ustawy zmieniającej, pracownicy mają prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego począwszy od dnia 1 stycznia 2010 r. Zgodnie z art. 12 ust. 2 wymiar dodatkowego urlopu macierzyńskiego, o którym mowa w art. 182.1 § 1 pkt 1, wynosi:
1) w 2010 r. i 2011 r. - do 2 tygodni;
2) w 2012 r. i 2013 r. - do 4 tygodni.
Zgodnie z art. 12 ust. 3 wymiar dodatkowego urlopu macierzyńskiego, o którym mowa w art. 182.1 § 1 pkt 2, wynosi:
1) w 2010 r. i 2011 r. - do 3 tygodni;
2) w 2012 r. i 2013 r. - do 6 tygodni."

Ostatnia edycja:
mowie ja watpilam ale jak szwagierka mi potwierdzila a ona w tym siedzi to chyba jej wierze, chyba ze jakas niezorientowana jest, siedze teraz na necie i szukam czegos wiecej, miejmy nadzieje ze szwagierka mnie w blad niewprowadzila:-)

witajcie dziewuszki!
ja też dołączam do tych które znikają z forum - na szczęscie tylko do niedzieli
jedziemy dziś do Gorzowa, idę zrobić paznokcie, będę też robić wywiad o porodówce, no mam też wizytę u okulisty odnośnie CC (jestem krótkowidzem i zawsze miałam zakaz ćwiczeń wysiłkowych typu siłownia, aerobic, więc chcę to wyjaśnić)

dzis rano dostalam opieprz za brak obkladu na kanapki - specjalnie nic nie kupowałam bo wiedziałam ze wyjeżdzamy i jajka jeszcze były na śniadanie, ale byl prawie dramat bo 'wyboru nie było'.

zabieram ze sobą najnowszy kodeks pracy - kupiłam niedawno jak z rzeczpospolitą dawali - poszukam info o tych dodatkowych 6 tygodniach

ściskam Was gorąco

kurujcie się i dbajcie o Wasze szyjki

Cześć dziewczyny,
u mnie pięknie biało za oknem, nasypało przez noc chyba z 15 cm puchu, i mamy antenę zasypaną, więc tv nie odbiera, a nie sposób jej strzpnąć bo wisi jakieś 6 m nad ziemią, więc został mi tylko komputer.
Wow:szok: 6 dodatkowych tygodni to byłby czad !!! Zaraz biorę się do szukania, tylko dzis jakiś wolny net, ale spróbuję.

witajcie dziewuszki!
ja też dołączam do tych które znikają z forum - na szczęscie tylko do niedzieli
jedziemy dziś do Gorzowa, idę zrobić paznokcie, będę też robić wywiad o porodówce, no mam też wizytę u okulisty odnośnie CC (jestem krótkowidzem i zawsze miałam zakaz ćwiczeń wysiłkowych typu siłownia, aerobic, więc chcę to wyjaśnić)

dzis rano dostalam opieprz za brak obkladu na kanapki - specjalnie nic nie kupowałam bo wiedziałam ze wyjeżdzamy i jajka jeszcze były na śniadanie, ale byl prawie dramat bo 'wyboru nie było'.

zabieram ze sobą najnowszy kodeks pracy - kupiłam niedawno jak z rzeczpospolitą dawali - poszukam info o tych dodatkowych 6 tygodniach

ściskam Was gorąco

kurujcie się i dbajcie o Wasze szyjki

:szok::szok::szok:A jak się o nie dba????????????

reklama
...bardzo prosto sie dba lezenie z tylkiem do góry, albo plackiem, poza tym zero stresu, dzwigania itp.....

ja po usg szyjka 33mm, podomykane wszystko w usg wsio wporzadku gdybym nie powiedzaiala o kuciu to pewnie nie dostalabym tego paskoctwa na feno cos tam i ste cos tam .... poczytalam ulotke i stwierdzilam ze wole lezec (chociaz lekarz nic nie mowil o tym) niz to brac... w sobote ide na usg4d pamiatkowe do innego gina wiec spytam sie jeszcze jego czy jest koniecznosc barania tego....tym bardziej ze to takie szkodliwe...

mlody moj ulozony jest glowkowo dlatego tak czuje go nisko czasem, w pierwszej ciazy nie moglam tego czuc bo Hubert ulozony byl miednicowo caly czas...
termin porodu na 26 marca mam teraz wg usg mlode wazy 1753 g w 31 tyg ciazy.... hmmm chyba duzo co? Hubert urodzil sie z waga 4180g a w tym samym wieku plodowym mial 1680g...

no nic to zmykam szczesliwa i przerazona wizja porodu sn..
gin mi jeszcze powiedzial ze no spa w tym okresie ciazy juz jest nieodpowiednia do brania...hmmm dlaczego?

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry