N
Niktosiaaa
Gość
Nie istnieje dotąd szczepionka ani też skuteczny lek przeciwko wirusowi cytomegalii. Przebycie choroby nie chroni w pełni przed powtórnym zakażeniem, jednakże w czasie ciąży najgroźniejsze jest zakażenie po raz pierwszy. Wszystkie te czynniki sprawiają, że problem jest równie powszechny, co niedoceniany. Cytomegalia jest głównym czynnikiem sprawczym zakażeń wrodzonych, a także najczęstszą spośród zakaźnych przyczyn upośledzeń umysłowych i głuchoty. Zakażenie na początku ciąży może również powodować inne wady wrodzone, późniejsze zaś - ciężkie wrodzone infekcje noworodka. Zależność ta nie jest jednak tak jasna, jak w przypadku różyczki.

, zdzierstwo ... co do dentysty, to ja leczylam sie bez znieczulenia, ale mam fajnego dentyste i w sumie jeszcze mi sie nie zdazylo zebym potrzebowala znieczulenia
... tak poza tym to dopadly mnie mdlosci, rano nie do wytrzymania, jak cos zjem to slabna na szczescie
ale to nie jest dla mnie tak istotne nie chcę się denerwować. Nie martw się sprawami finansowymi napewno wszystko się ułoży, będzie dobrze, ciesz się skarbem które już nosisz pod sercem. pozdrawiam Cię gorąco.

) Jak uda się kupić karpia to tam usmażymy - aby nie robić smrodku w domu, a jak nie to pewnie rozpalimy grilla
wiec ie wyjde z domu napewno chyba ze jakis cud sie zdazy hehehe..