Witam w weekend !
U mnie dalej masakryczne noce :-(
Przeraża mnie powrót do pracy :-(
Kupiłam wczoraj nawet Panadol w syropie, ale jeszcze nie dałam. Jakoś daję radę, chociż chciałabym mu ulżyć.
Na razie mamy 2 zęby, pną się w górę :-)
Kwietnióweczki jak wprowadzać kaszę manną. Kupiłam Wczoraj z Nestle.
Łyżeczkę kaszy mam ugotować w garnku? Czy mogę w kubczku z gorącą wodą wymieszać?
Jak długo podawać 1 łyżeczkę?
Mercedesss, Kaszka Nestlé Mleczna-manna nie wymaga gotowania, wiec możesz ją dodać bezpośrednio do zupki, przecieru warzywnego, kaszki bezglutenowej, obiadku, czy deserku. Pamiętaj, że jest to kaszka zawierająca gluten, który można zacząć wprowadzać do diety niemowlęcia karmionego piersią między 5. a 6. miesiącem życia lub, jeżeli karmisz synka mlekiem modyfikowanym, wprowadzanie glutenu jest podzielone na 2 etapy i trwa łącznie 4 miesiące (od 6. do 9. miesiąca życia).
1 płaska łyżka stołowa kaszki Nestlé Mleczna-manna zawiera 2-3 g produktu glutenowego.
Dla pełnej informacji dodaję, że jeśli karmisz synka piersią, to wprowadzanie niewielkich ilości glutenu (2-3g produktu glutenowego w ciągu doby) powinno trwać 2 pełne miesiące. Po tym okresie możesz podawać dziecku gluten bez ograniczeń i przygotować posiłek zgodnie z informacją na opakowaniu (1 pełna porcja - 150 ml wody + 5 łyżek kaszki).
Jeśli karmisz mlekiem modyfikowanym, to w pierwszym etapie (6.-7. miesiąc) trwającym 2 miesiące powinnaś wprowadzić do diety dziecka jeden posiłek zawierający dodatek 2-3 g produktu glutenowego (np. 1 plaska łyżka stołowa kaszki Mleczna-manna) w ciągu doby. W etapie drugim (8.-9. miesiąc) zwiększamy ilość produktu glutenowego do 6g (np.: 2 płaskie łyżki stołowe kaszki Mleczna-manna) w ciągu doby. Pełny posiłek glutenowy przygotowany zgodnie z informacją na opakowaniu (1 pełna porcja - 150 ml wody + 5 łyżek kaszki) Twój Maluszek będzie mógł otrzymać, kiedy rozpocznie 10. miesiąc życia.
Ekspert.Nestlé
---
Ekspert.Nestlé, udziela porad i odpowiada na pytania związane z produktami NESTLÉ, a także kwestiami dotyczącymi żywienia. Zapraszam do dyskusji.