reklama

Kwietniówki kulinarnie!!!

ojjj ja pączków też nierobiłam ale nie zamierzam bo moja babcia robi...jak podpytam ją o przepis to dodam.

ja za to z moim mężem jesteśmy rodzinnymi ekspertami od faworków ale robiliśmy już z 5razy podczas tego karnawału w ilościach hurtowych (na wszelkie imprezy rodzinne) i powiedziałam że w tym roku już koniec!!! :D ale zjeść to bym zjadła.....mniam albo pączki takie domowe :P palce lizać

reklama
PĄCZKI Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW

1 KG ZIEMNIAKÓW-ugotować,przepuścić przez przez praskę;
-na gorące ziemniaki-rozkruszyć 10 DAG DROŻDŻY I 20 DAG MASŁA;odstawić na 10 min.Wszystko wymieszać na jednolitą masę (zrobi się jak piure czy pire-jak kto woli;-))

Gdy masa będzie zimna-dać 1 KG MĄKI,SZCZYPTĘ SOLI, 3 ŁYŻKI SPIRYTUSU I wyrobić ręką.
Na koniec ubić 4 JAJA Z 3/4 SZKL.CUKRU PUDRU I dodać do ciasta.

Reszta-jak w klasycznych pączkach-nakładać marmoladę,zlepić i pozostawić zlepieniem do dołu na jakieś 15 min.-żeby wyrosło jeszcze.No i usmażyć-ja na gorącym oleju.

Robię je co roku,są pyszne:)) a,z połowy składników wystarczy-mnie wychodziło ok.25 pączków

A ja sie pochwalę co wczoraj gotowałam :)
Wymyśliłam to na podstawie chłopskiego garnka winiary :)

GARNEK CHŁOPA

Składniki:
50 dag ziemniaków
45 dag kiełbasy 9ja użyłam podwawelskiej)
60 dag białej kapusty
2 małe marchewki
2 papryki
20 dag pieczarek
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku

Przyprawy:
Po 0,5 łyżeczki majeranku, bazylii i oregano
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka ketchupu
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
600-700 ml bulionu (np. warzywny knorr z kostki)
Sól, pieprz i papryka ostra do smaku

Przygotowanie:
Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy z posiekanym czosnkiem na niewielkiej ilości oleju, dodajemy kiełbasę pokrojoną w półksiężyce wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie.
Smażymy aż kiełbasa lekko się zrumieni, dorzucamy pokrojona w kostkę paprykę i dalej smażymy przez kilka minut, następnie dodajemy pieczarki i smażymy ok. 1 min. Dorzucamy marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę i poszatkowaną kapustę, mieszamy dokładnie.
Do gorącego bulionu wrzucamy przyprawy, mieszamy i wlewamy to do potrawy, tak żeby prawie wszystko przykryło. Dusimy pod przykryciem prze ok. 20-30 min. Do czasu miękkości marchewki i ziemniaków, od czasu do czasu mieszając i gotowe.
SMACZNEGO !

Jak ktoś lubi mielone mięso to proponuje fajny inny przepis z niego ;-)
0,5 kg mielonego - doprawić według własnego gustu tylko bez cebulki następnie formować malutkie kuleczki i usmażyć je .
1 kg pieczarek usmażyć z cebulką.Dodać do pieczarek 2 papryki ( czerwone) pokrojone w kostkę i próżyć.Do mielonego dodać te pieczarki ( bez tłuszczu )
dodać ketchup do smaku tak na oko ja wyciskam z pudełka. smacznego dobre jest na ciepło ale na zimno też ;-)

reklama
FAWORKI
2 szklanki mąki (potem dosypać w zależności od konsystencji ciasta...nie może być zbyt "kleiste"
6 żółtek
3/4 szklanki śmietany (gęstej)
1 łyżeczka octu
sól do smaku
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia

Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto . Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut ,następnie bardzo cienko rozwałkować . Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie zozgrzać olej w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron . Oczywiśćie posypać cukrem pudrem (ja mieszam cukier puder z jedną saszetką cukru waniliowego wtedy ma cudowny zapach i smak :)

Bardzo ważne!!!! jak najdłużej wygnieść ciasto i rozbijać wałkiem wtedy będą bardziej kruche i delikatne :D w tym powinien pomóc mąż w naszym przypadku bo potrzeba sporo wysiłku...ale doskonały spoób na rozładowanie emocji :D 10-15min uderzania wałkiem w ciasto :D

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry