reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

L4 po macierzyńskim/ upadłość pracodawcy

Cześć, mam pytanie odnośnie L4 po urlopie macierzyńskim. Kto je wypłaca czy pracodawca czy ZUS? Aktualnie mam urlop macierzyński do 24.06.2026 zastanawiam się co potem robić gdyż firma w której jestem zatrudniona praktycznie już nie istnieje. Formalnie na dzień dzisiejszy nie ma jeszcze ogłoszonej upadłości a ja wiadomo jestem chroniona przed zwolnieniem. Chciałabym przynajmniej do września zostać z dzieckiem w domu i nie wiem czy jest jakakolwiek szansa żeby pociągnąć to na zwolnieniu. Pytanie czy obowiązek wypłaty zasiłku spadnie na pracodawcę( co może nie nastąpić...) czy ZUS? Co w sytuacji gdy firma ogłosi upadłość.

reklama
Cześć, mam pytanie odnośnie L4 po urlopie macierzyńskim. Kto je wypłaca czy pracodawca czy ZUS? Aktualnie mam urlop macierzyński do 24.06.2026 zastanawiam się co potem robić gdyż firma w której jestem zatrudniona praktycznie już nie istnieje. Formalnie na dzień dzisiejszy nie ma jeszcze ogłoszonej upadłości a ja wiadomo jestem chroniona przed zwolnieniem. Chciałabym przynajmniej do września zostać z dzieckiem w domu i nie wiem czy jest jakakolwiek szansa żeby pociągnąć to na zwolnieniu. Pytanie czy obowiązek wypłaty zasiłku spadnie na pracodawcę( co może nie nastąpić...) czy ZUS? Co w sytuacji gdy firma ogłosi upadłość.
Pomijając kwestie prawne to żaden lekarz nie da Ci 2 miesięcy L4 na siedzsnie w domu.

Jeśli uda Ci się dostać zwolenienie no to jak przy każdym zwolnieniu 33 dni płaci pracodawca a potem ZUS. A kwestia tego czy i w jaki sposób dostaniesz l4 to inna kwestia. Z tym że z każdym zwolnieniem musi twój pracodawca wystawiać zaświadczenie z3 potwierdzające zatrudnienie żeby ZUS wypłacał kasę, a jeśli w twojej firmie nie ma księgowości/hr czy działa to słabo to będziesz długo czekać na kasę.
Moja firma normalnie funkcjonuje ale księgowa to porażka i choć to zaświadczenie powinna wystawić odrazu to robi to dopiero jak ZUS ją upomni i tak zazwyczaj czekam miesiąc dłużej na wypłatę świadczenia (tylko ja jestem na l4 ciążowym)

Do góry