• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Laktacja

pytia pisze:
1200 g w ciągu dwóch tygodni???? :o To chyba strasznie dużo. Podobno średnia to 170-200 g na tydzień.
Wiem że dużo ale co zrobie. Mały nie chce sie oderwać od jedzenia. chyba mu tego brakowało. Teraz przystopował je około 60 - 80 ml na posiłek ale co godzine - półtorej. We wtorek idziemy do szczepienia to zobaczymy co nam powiedzą. Przecież nie będe dziecka głodzić jak chce - karmienie na żądanie. Nawet starałam sie go oszukać i dałam herbatkę koperkową to po 80 ml herbaty zaczął sie drzeć że to nie mleko i co było robić.

reklama
moja herbatką koperkową pluje dalej niż widzi, a szkoda bo bardzo pomaga jej w oddawaniu gazów, a jagunią ma czasami z tym problemy....
smoka też nie używamy...raz próbowałam, ale mała nie chce i dobrze :)

A ja myślę, że system karmienia zalecany przez Tracy Hogg dotyczy mleka sztucznego. Ja karmię na żądanie, gdybym robiła to co 3h, to mały zapłakałby się na śmierć. Herbatkę koperkową podaję profilaktycznie raz na kilka dni, a smoczek jest niepotrzebny, bo cycuś jest 100 razy lepszy.

Herbatkę koperkową Patrycja pija, smoczek ssie ;D (jak nie dam, to mogę prawie cały dzień siedzieć i Pati będzie jeść ;) ) A mleczko chce pić co ok. 3h. Raz chce wcześniej, raz później, ale jest OK.

agawa1 pisze:
pytia pisze:
1200 g w ciągu dwóch tygodni???? :o To chyba strasznie dużo. Podobno średnia to 170-200 g na tydzień.
Wiem że dużo ale  co zrobie. Mały nie chce sie oderwać od jedzenia. chyba mu tego brakowało. Teraz przystopował je około 60 - 80 ml na posiłek ale co godzine - półtorej. We wtorek idziemy do szczepienia to zobaczymy co nam powiedzą. Przecież nie będe dziecka głodzić jak chce - karmienie na żądanie. Nawet starałam sie go oszukać i dałam herbatkę koperkową to po 80 ml herbaty zaczął sie drzeć że to nie mleko i co było robić.

Głodomorek mały ;D No pewnie, jak ma apetyt, to niech wcina na zdrowie.

Kaśka, wszystko co napisały dziewczyny powyżej to prawda. Ja tez laktatorem nie potrafię odciągnąć więcej niż 30-40ml z jednej piersi, a mały świetnie sobie radzi i na pewno się najada, bo przybiera na wadze. Anik ma rację - schowaj laktator i przystawiaj maluszka! Może jeszcze nie wszystko stracone!

A co do Tracy Hogg i częstości karmień, mnie też wydaje się, że to czas orientacyjny. U mnie 3 godzinna przerwa w dzień to zdecydowanie za długo, Jaś jada co 2 godziny. Chyba że uśnie na spacerze na dłużej, wtedy go nie budzę, tylko karmię jak sam się obudzi.

Ja tez nie budze na jedzonko :)
U nas przewaznie jest tak ze Maks pol dnia przespi a drugie pol jest przy cycu, cherbatke mu daje ze dwa razy na dzien: rumiankowa albo koperkowa no i dokarmiam NANem glownie na noc . Staram sie karmic na zadanie i wydaje mi sie ze zjada duzo ale mimo wszystko mam wrazenie ze pokarmu maleje...... Bez dokarmiania sie nie da bo jak cale popoludnie przy cycu to na wieczor juz pusciutkie a maly glodny....
To chyba faktycznie kwestia psychiki, ze jak mysle ze mam malo to malo jest
laktator lezy nieuzywany bo nigdy zawiele nim nie odciaglam

pytia pisze:
Kaśka, wszystko co napisały dziewczyny powyżej to prawda. Ja tez laktatorem nie potrafię odciągnąć więcej niż 30-40ml z jednej piersi, a mały świetnie sobie radzi i na pewno się najada, bo przybiera na wadze. Anik ma rację - schowaj laktator i przystawiaj maluszka! Może jeszcze nie wszystko stracone!

A co do Tracy Hogg i częstości karmień, mnie też wydaje się, że to czas orientacyjny. U mnie 3 godzinna przerwa w dzień to zdecydowanie za długo, Jaś jada co 2 godziny. Chyba że uśnie na spacerze na dłużej, wtedy go nie budzę, tylko karmię jak sam się obudzi.
Pytia, 30-40 ml to baaardzo duzo,bo ja ostatnio jak probowalam to udalo mi sie tylko z jednej piersi i to.....10 ml ::) Od tej pory,a bylo to ponad miesiac temu,odlozylam laktatora do pudelka i juz zapomnialam ze go mam.Majka jest zdecydowanie" moim naj lepszym laktatorem " ;D

od ilu mniesiecy mozna podawac herbatki koperkowe i w jakich ilosciach ?? I w jakich sa one postaciach,jakiej firmy??

dziewczyny a jak sobie radzicie na spacerach? a moze wasze maluchy przesypiaja caly pobyt na dworze-bo moja Ola drze sie w nieboglosy najczesciej daleko od domu, a jakos mi dziwnie wystawiac cyca w publiczym miejscu ::)
zreszta u mnie caly czas wieje wiatr,a nie chcialabym ze mala nawdychala sie powietrza.

reklama
Ja raz próbowałam podać herbatkę koperkową, ale moje dziecię się krzywiło i nie chciało pić :laugh: Więc nie daje wcale. Słyszałam, że Plantex jest niezły.
Co do spacerów to z początku Jaś przesypiał spacery w całości, teraz już nie zawsze śpi. Czasem ma oczka otwarte i grzecznie leży, a czasem też wojuje, że kończy sę tak, że dziecię na ręku a pusty wózek trzeba pchać.
A karmienie? Cóż, jak ostatnio karmiłam w restauracji, bo nie było gdzie ::)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry