reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2007 :))

Alkmena - tez korci mnie to 4D.. chyba wiecej o tym poczytam.. bo tez mnie zastanawia, skoro jest takie suuuper dokladne i nowoczesne to czy np nie zwiekszaja czestotliwosci tych ultradzwiekow.. czy nie bawia sie w przekraczanie granicy bezpieczenstwa..

a z ubrankami staram sie wyhamowywac;) bo nie wiem w jakim tempie bejbik sie bedzie rozwijal... a moze urodzi sie gigant ;) i juz pierwsze spioszki beda male? no i pytanie czy lato bedzie cieple...
..tak czy siak, "dozuje" sobie te zakupy.. jak mam zly nastroj to swietnie dzialaja :)))))

hej, a wiecie co dzisiaj kupilam???? poszlam po pomarancze... i przynioslam do domu kredki :laugh2: (suche pastele - powazna sprawa! ;))))
mezus na to "zglupialas, przeciez Ty nie potrafisz rysowac" ;) Zlosliwa bestia.. nawet nie wie, jaka kiedys bylam utalentowana ;)
no i wlasnie w ramach relaksu ciazowego zamierzam odkurzyc moj watpliwy talent ;)
tez macie takie pomysly? ;)

Jola witaj wsrod lipcowek!

reklama
nawet fajne te uziemienie nareszcie spanko do upadlego bez stresu ze sie z czyms nie wyrobie no itd....:-)
a z usg 4d tez sie zastanawiam ???

Ja mam rade dla dziewczyn które pracują i często biorą zwolnienia. Niedawno dowiedziałam sie, że urlop macierzyński wylicza się na takiej samej podstawie jak chorobowy (tylko na chorobowym jest 80% a na macierzyńskim 100%). Zasiłek chorobowy to średnia z ostatnich 12 miesięcy wstecz od daty zwolnienia. Czyli powiedzmy ze ktoś brał ostatnie zwolnienie w grudniu 2006 - zasiłek liczony był od 11.2006 do 10.2005. I teraz cały trik - jeśli kolejne zwolnienie jest w odstepie czasu mniejszym niż 3 miesiące, podstawa zasiłku zostaje taka sama. Czyli np. kolejne po grudniu zwolnienie w lutym 2007 - i podstawa taka jak prze zwolnieniu grudniowym. Jeśli natomiast zwolnienie jest po okresie 3 miesięcy to wylicza się już nową średnią, powiedzmy ze zwolnienie kolejne będzie w maju - to zasiłek wyliczany od kwietnia 2007 do marca 2006. Dla niektórych to moze się okazać wazne, bo wchodzą wtedy w tą średnią np. świąteczno-noworoczne bonusy albo pensja po podwyzce. Chodzi więc o to, aby na macierzyński zapewnić sobie tą nową podstawę zasiłku, z ostatniego roku. Jesli zwolnienia są regularnie w odstępach mniejszych niz 3 miesiące to zasiłek bedzie wyliczany cały czas jako srednia z poprzedniego roku. A to przeciez czasem niezła róznica w wysokosci wynagrodzenia. Nie wiem czy to kogos zainteresuje, ale w moim przypadku okazało się ze dzieki tej wiedzy na macierzyńskim dostanę więcej niz normalnie pensji!

A mi się jakos te usg 3D, 4D średnio podobają. To normalne, czarno białe usg jakieś takie naturalne, jak rentgen, a tamte.. dziwne, nieludzkie. I jeszcze nie wiem czemu robia wydruki w sepii, ja bym chyba nie chciała zobaczyć mojego malucha w takim wydaniu. Raczej sobie daruję.

nie spałam pól nocy...znowu ten sam ząb.....we wtorek z nim robiłam, leczenie kanałowe od listopada - mam dość...czy naprawdę nie mozna zrobić prześwietlenia?
nawet zjeść nic nie moge....

Witajcie :)

dziś mi powiedziała, że zwolnienie już do samego końca ciąży... z jednej strony się cieszę (spanie do 10.00, lenistwo itp.) a z drugiej poszłabym do pracy... ale skoro gin i lekarz od nadciśnienia mówią, że mnie nie puszczą do pracy z moim nadciśnieniem bo nie ma co ryzykować więc będę się ich słuchać :)
Alkmena ja byłam wczoraj u specjalistki od nadciśnienia w ciąży i usłyszałam dokładnie to samo, do końca ciąży w domku... tyle tylko, że nie mogła wystawić mi zwolnienia, bo mam je do jutra... jutro idę do mojego gina i mam poprosić żeby wystawił mi do 20/02 (potem już ona), ale nie wiem, tak głupio mi, co ja mam mu powiedzieć, że chodzę też do innego lekarza, czy, że wolałabym zostać w domu, ale jak zapyta dlaczego to nie wiem co mu powiedzieć...

JOLA-07 witaj, na kiedy masz termin??

Marchewa współczuję z ząbkiem, miejmy nadzieję, że to już się nie powtórzy...

Bazylia, ale przecież na chorobowym w ciąży też dostajesz 100%

Bazylia napisałas tak ze mozna zrozumiec iz za zwolnienie w ciazy dostaje sie 80% wynagrodzenie a to nie prawda, wiec napisze tylko o wynagrodzeniu:

Wynagrodzenie chorobowe
Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. wprowadziła zmiany w wysokości wynagrodzenia przysługującego na podstawie art. 92 Kodeksu pracy za okres pierwszych 33 dni niezdolności do pracy w roku kalendarzowym.

Wysokość tego wynagrodzenia chorobowego wynosi:
  • co najmniej 80% wynagrodzenia,
  • 100 % wynagrodzenia, gdy niezdolność do pracy:
    • przypada w okresie ciąży,
    • spowodowana jest wypadkiem w drodze do pracy lub z pracy,
    • powstała wskutek poddania się niezbędnym badaniom lekarskim przewidzianym dla kandydatów na dawców komórek, tkanek i narządów oraz poddania się zabiegowi pobrania komórek, tkanek i narządów.
Zasiłek chorobowy

Po zmianach wprowadzonych ustawą z 17 grudnia 2004 r. wysokość zasiłku chorobowego wynosi:
  • 80 % podstawy wymiaru,
  • 70 % podstawy wymiaru za okres pobytu w szpitalu,
  • 100 % podstawy wymiaru ( także jeżeli chory przebywa w szpitalu), gdy niezdolność do pracy:
    • przypada w okresie ciąży,
    • powstała wskutek wypadku w drodze do pracy lub z pracy,
    • powstała wskutek poddania się niezbędnym badaniom lekarskim przewidzianym dla kandydatów na dawców komórek, tkanek i narządów lub poddania się zabiegowi pobrania komórek, tkanek i narządów
Tak wiec kobieta idaca na zwonienie dostanie 100% sredniej wynagrodzenia jakie osiagała w ciagu ostatnich 12m-cy.Jezeli zarabia 1000 zł i przez poprzedni rok tylko to otrzymywala to nadal bedzie dostawała te 1000 zł.Wiec nic nie traci a jest wypoczeta ma czas dla siebie i czas na przygotowanie sie przyjscie malenstwa.
To namo dotyczy urlopu macierzynskiego(nawet jezeli przed jego rozpoczeciem czyli do konca ciazy był na zwolnieniu lekarskim) równiez dostaje 100%. Ja jestem za zwolnieniem dla kobiet. Problem jest w tedy gdy zwolnienie przekracza 6 mcy to wysyłaja na komisje lekarska czy przyznac dalsze. Przyznaja jak kobieta jest w ciazy ale po co ta biurokracja i latanie tego nie rozumiem.
Ja mialam premie procetowa uzalezaniona od wyników firmy w danym miesiacu, wiec czasami miałam duza premie a czasami mala , wiec jak po obliczeniu sredniej miałam stała pewna kwote a nie raz mniej raz wiecej.

reklama
Do góry