reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Lipcowe mamy 2023

To ja miałam nadwagę przed ciążą, ale widoczna była przede wszystkim na wadze, bo nawet lekarz się zdziwił jak powiedziałam ile ważę 😆 Uznał, że jestem wysoka (170cm) i to pewnie dlatego i że wg niego jestem w normach 😁 U mnie jesień-zima to były mdłości, wymioty i zawroty głowy. Nawet nie wiem jaka była pogoda. Do tego na początku ciąża była zagrożona i miałam nakaz leżenia, ale wtedy też nie jadłam za bardzo, bo tragicznie się czułam. Tak naprawdę w drugim trymestrze zaczęłam szybko przybierać na wadze te 2-3kg/miesiąc. Niby w normach, ale już mam 10-11kg na plusie, a jeszcze 2 miesiące.. tylko, że te kg poszły przed wszystkim w brzuszek 😁 Teraz mam takie dni, że cały czas czuję ssanie w żołądku 😅
Podobnie jak Ty martwiłam się wagą do momentu podejrzenia nieprawidłowości u Małej. Teraz moja waga jest dla mnie średnioważna, bo wiem, że to dzieciątko jest najważniejsze, a nie to ile ważę. Ale wczoraj byłam na chrzcinach i babcia mojego męża, która ostatni raz widziała mnie rok temu jak bylam w formie życia, wypaliła do mnie "co tam grubaski?". Rozumiecie, do kobiety, która za chwilę zaczyna 8 miesiąc ciąży i tak naprawdę ma po prostu brzuszek ciążowy, w którym jest już prawie 1.5kg dziecko 🤡 Za chwilę zapytała czy pójdziemy na wesele kuzynki męża, chociaż wie, że termin wesela to nasz termin porodu....więc dodała, że w sumie mój mąż mógłby pojechać beze mnie 😂😂😂

W ogóle to właśnie się obudziłam, dłonie mnie bolą, bo tak mi spuchły w nocy i już jestem mega głodna...
Mam nadzieje że u Ciebie i malutkiej wszystko jest już Ok ?
Hahahahah babcia potrafi podnieść na duchu 😅😂 Mój mąż też mówi do mnie grubasek ale to zaczęło się na długo przed ciąża u wiem że ma to całkiem inne znaczenie w jego ustach wiec nawet się tym nie przejmuje :D

reklama
Hej współczuję wszystkim z gorszym samopoczuciem... u mnie też różnie każdy dzień inny , jednego dnia mogła bym robić wszystko a drugiego leżę plackiem cały😄 dzisiaj zaczynam równy 30 tydzień, wizyta 24 maja. Malutka dużo się rusza więc te ruchy bardzo uspokajają😄 wczoraj pierwszy raz zauważyłam że z piersi coś mi leci czy Wy też tak macie?
U nas 32+5 i powiem szczerze że ani kropelki. Nawet zaczekam się tym martwić ale później zaczęłam czytać że u niektórych kobiet laktacja i pierwsza siarka zaczyna się po porodzie. Chyba zwyczajnie należę do tej grupy kobiet 🤷‍♀️

Dokładnie dziewczyny najważniejsze jest zdrowie dzieci. Ale miałaś przeboje z babcią,ludzie niestety czasem zero wyczucia mają. Ja tez sie spotykam z określeniem grubasek,ma to być takie niby pieszczotliwe. Mnie tonie rusza za bardzo ale myślę wtedy zawsze że w ciąży są też kobiety które nie akceptują zmian zachodzących w ich organizmie albo zawsze miały problem z podejściem do swojej wagi i dla nich taki tekst może być naprawdę bardzo dużym problemem zwłaszcza w czasie, kiedy hormony szaleją.
Tak, masz racje. Moja mama zmaga się z otyłością i od dawien dawna mam na tym puncie fioła 🙈moja ciąża była wyczekana i upragniona i liczyłam się że przytyje chociaż nie aż tyle 😂 Dlatego też początki gdzie szybko i dużo przybierałam były dla mnie bardzo trudne choć teraz wiem że dziecko jest najważniejsze, ale są również dziewczyny które maja bardzo niskie poczucie własnej wartości i są słabe psychicznie a takie komentarze potrafią wyrządzić wiele złego w ich psychice.

Dzisiaj już nie bolą mnie tak nogi a coś mi niedobrze.Bede miała ciężki dzień bo moja córka występuje w filharmonii i muszę wcześniej ja odebrać z przedszkola przebrać i zaprowadzić na próbę a potem znowu pojechać na występ więc się nachodze dzisiaj aż się boje 😏dzisiejszego dnia.
Kochana porozmawiaj z lekarzem na temat rajstop, pończoch uciskowych takich na żylaki. Mój ostatnio przepisał mi takie pończochy i powiem szczerze że byłam specyficznie nastawiona ale one spełniają swoją funkcje. Uciskają nogę i nie powodują puchnięcia, co powoduje również że nogi są lżejsze i mniej bolą

Co do mleka z piersi ja zawsze po porodzie mam dopiero siarę a w 2 dobie mam nawał także spokojnie nie kasza kobieta ma wcześniej mleko 😏

Hej współczuję wszystkim z gorszym samopoczuciem... u mnie też różnie każdy dzień inny , jednego dnia mogła bym robić wszystko a drugiego leżę plackiem cały😄 dzisiaj zaczynam równy 30 tydzień, wizyta 24 maja. Malutka dużo się rusza więc te ruchy bardzo uspokajają😄 wczoraj pierwszy raz zauważyłam że z piersi coś mi leci czy Wy też tak macie?
Tak, u mnie też pojawiają się przezroczystej kropelki, gdy mocniej dotknę piersi 😊 Tylko, że ja tak mam od ok 20tc. Co dziwne piersi nie są bardzo obrzmiale, wiadomo urosly ok o rozmiar i czasem są bardziej pełne, ale bardzo dużej różnicy nie widzę, nie czuję ich ciężaru. Tylko, że ja zawsze miałam 75B..więc szału nie było 😅 teraz mam 85B dla wygody 😊
Mam nadzieje że u Ciebie i malutkiej wszystko jest już Ok ?
Hahahahah babcia potrafi podnieść na duchu 😅😂 Mój mąż też mówi do mnie grubasek ale to zaczęło się na długo przed ciąża u wiem że ma to całkiem inne znaczenie w jego ustach wiec nawet się tym nie przejmuje :D
Tak, po tym trudnym początku i późniejszych nieprawidłowościach, które trzeba było dodatkowo skonsultować i które z czasem zniknęły już jest dobrze. Ale z tyłu głowy cały czas mam to, że niczego nie można być pewnym. Staram się jednak cieszyć, że teraz jest ok, że Malutka kopie a kopniaki są coraz bardziej dotkliwe, co znaczy, że nabiera siły 😊 Mam też bardzo fajnego lekarza prowadzącego, który rozumie wszystkie moje obawy i emocje. Powiedział, żebym zastanowiła się w jaki sposób chcę rodzić, żeby nie bylo to dla mnie kolejne traumatyczne wydarzenie w ciąży i żeby zminimalizować kolejne stresy... Czuję się naprawdę zaopiekowana 😊
Mój mąż i ja mówimy na naszą córcię kluseczka i mąż ostatnio zaczął mówić do mnie "moje kluseczki", ale to ma zupełnie inny wymiar 😆

U mnie w pierwszej ciąży siara była dopiero po porodzie także ile kobiet tyle możliwości. Teraz też narazie nic w piesi nie leci

U mnie w pierwszej ciąży siara była dopiero po porodzie także ile kobiet tyle możliwości. Teraz też narazie nic w piesi nie leci
No u mnie nie jest to codziennie i nie tak, że zabrudzę biustonosz. Raz w nocy obudziłam się do toalety i mega mnie bolały brodawki i sutki ale to była jednorazowa akcja. Teraz mam wrażenie, że odczuwam delikatne skurcze w dole brzucha... lekarz ostatnio o to pytał, ale nic takiego się nie działo, a teraz chwilami czuje.. chyba że Mała mnie tak maltretuje w dole brzuszka 😃

Jak wasze dzisiejsze samopoczucie? U mnie noc przespana, energia jest, dobre samopoczucie też 😊 Właśnie sobie gotujemy zupe, potem prasowanie i spacerek... no i ciasto do popołudniowej kawy😆

No u mnie nie jest to codziennie i nie tak, że zabrudzę biustonosz. Raz w nocy obudziłam się do toalety i mega mnie bolały brodawki i sutki ale to była jednorazowa akcja. Teraz mam wrażenie, że odczuwam delikatne skurcze w dole brzucha... lekarz ostatnio o to pytał, ale nic takiego się nie działo, a teraz chwilami czuje.. chyba że Mała mnie tak maltretuje w dole brzuszka 😃

Jak wasze dzisiejsze samopoczucie? U mnie noc przespana, energia jest, dobre samopoczucie też 😊 Właśnie sobie gotujemy zupe, potem prasowanie i spacerek... no i ciasto do popołudniowej kawy😆
Ja dzisiaj w domku cały dzień odpoczywałam bo dwa dni to taka zmęczona byłam.Dzis już lepiej posprzątałam obiad ugotowałam i przespałam się godzinkę teraz piję kawę bo ciśnienie niskie i lecę po dziewczynki do żłobka i przedszkola .Muszę mieć energię do wieczora😁

reklama
Ja dzisiaj w domku cały dzień odpoczywałam bo dwa dni to taka zmęczona byłam.Dzis już lepiej posprzątałam obiad ugotowałam i przespałam się godzinkę teraz piję kawę bo ciśnienie niskie i lecę po dziewczynki do żłobka i przedszkola .Muszę mieć energię do wieczora😁
Posprzątałaś, ugotowałaś obiad i to nazywasz odpoczywaniem? 😁 kocham nasze kobiece pojmowanie odpoczynku 😄 mam dokładnie tak samo 😁

Do góry