sarah98765
Aktywna w BB
To prawda. Przy krzywej również był rozstrzał z tym co u pielęgniaraki na gluko a z krwiCo prawda nie miałam cukrzycy ciążowej, ale kiedyś sobie sprawdzałam z ciekawości, a nawet przed krzywą pielęgniarka sprawdzała w gabinecie swoim glukometrem... No i były potężne różnice, z krwi wychodziły dużo niższe wartości...
No właśnie wiem. I teraz sobie myślę ile kobiet dostaje insulinę wyłącznie przez błąd na glukometrze, a nie faktyczne wyniki.Bo to generalnie jest tak, że jest granica błędu na glukometrze. I to nie mała. W zależności od wartości, bo przy wyższych nawet do 15 jednostek. Więcej być nie powinno, bo jak jest to glukometr do zmiany. Nie każdy jest dobry.
Najgorzej, że w ciąży ta dokładność jest dość ważna.Czasem warto zmierzyć dwa razy glikemię z rzędu, wziąć średnią i ma się w miarę optymalny wynik. Wciąż jednak jest jakaś granica błędu między laboratorium a glukometrem.
No w każdym razie już przeczytałam kilka for i wiem, że glukometry są kapryśne jak i sama cc jest czasem nieobliczalna.
Ja mam gluko accu chek, czytałam na dużej grupie na fb, że jest polecany.