reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Lipiec 2008

U nas jest z przedszkolami taki sam system, jak u Madzi, co nie zmienia faktu, że mimo zmiany przepisow nadal największe szanse umieszczenia dziecka w przedszkolu ma kobieta niezamężna, za to posiadajaca kupę dzieci z różnymi partnerami i najlepiej jakąś spektakularną niepełnosprawność:-p W zeszłym roku zabrakło miejsc dla 1000 dzieci, więc myślę, że nie mamy za wielkich szans, żeby dostać się do przedszkola, ktore wybrałam, więc bardziej koncentruję się na znalezieniu w miarę taniego prywatnego, no ale oczywiście aplikację w marcu zlozymy....a potem zrobię jesień średniowiecza jak mi dziecka nie przyjmą:-p

Tosika, kurujcie się szybko, bo szkoda czasu na chorowanie na feriach;-)

Izabelka, ja bym w tym materiale postawiła na jasne wyjaśnienie różnicy między czasami, najlepiej na przykładach - 'moje' dzieciaki zawsze miały problemy z tym (np. różnica między present perfect i present perfect continous;-)) i ćwiczyliśmy to na przykładach z życia, bo suche reguły do nich nie docierały;-)

Renia, to może i do mnie wpadniesz? Wczoraj R poszerzał szafę, bo byla o 10 cm za wąska i drzwi tarły o wieszaki, wyszło super, ale skutek uboczny jest, że wszystko co było poukładane leży skotłowane na kupie:sorry:

Post, bulwy nie pokażę, bo jest paskudna i wymaga potężnych przeróbek,
więc chyba po prostu spruję...ale w zamian zaraz wkleję w końcu chustę estońską:tak:

Kasia, a kiedy wyniki testu? Obstawiasz piątkę czy szóstkę?:-D I bardzo dziękuję za życzenia:tak: Apropos, muszę jakieś ciasto zrobić, bo mama przychodzi...R na razie milczy, więc albo znowu zapomniał, albo coś szykuje....stawiam raczej na to pierwsze:-p:-p

reklama
Surv wszystkiego najlepszego!pociechy z rodziny i spełnienia marzeń!
U nas od tamtego roku są zapisy inetrnetowe, w kwietniu/maju są 2 tygodnie zeby wejść na stronę i się zalogować, wydrukować swoją kartę i zanieść do przedszkola które sie umieści na 1 pozycji, można wpisać 5 przedszkoli:tak:oczywiście pierwszeństwo samotne, dzieciate matki itd. z maluchami jest najgorzej bo zazwyczaj jest 1 grupa, bo miejsce zabierają 5i6 latki które mają obowiązek szkolny do spełnienia.
Tosika ja dawałam Rutinacee Junior, u nas Lipomal nie działał, wapno i witC, do buzi Tamtum Verde:tak:
Izabelka fajny pomysł, zobacz w supermarketach są takie zafoliowane ściągi (sama takie miałam) i wg mnie fajnie by to było rozbudować:tak:
ok spadam bo juz miałam wychodzić do czytelni a jeszcze tu wpadłam na momencik:eek::-p:-D
miłego dnia!

Surv wszystkiego dobrego z okazji urodzinek

u nas to samo co Kic czyli przez internet trzeba i od 1 kwietnia zapisy
ponoć odgórnie to idzie więc nie ma wpływu na nabór
a pod domem mam dwa przedszkola i załamka będzie jak się do któregos z nich nie dostanie

oki idę robić obiadek
a wieczorkiem jakieś winko z jubilatką?:-)

witajcie
na wstępie

moja droga Patrycjo życzę Tobie
...spokojnego snu
i radosnego przebudzenia;
...abyś czasami mogła sobie pozwolić na to,
czego od dawna pragnęłaś,
a nie tylko na to, co musi Ci wystarczyć;
...tylu dobrych wspomnień, abyś dzięki nim
mogła przetrwać złe chwile;
...abyś zawsze była komuś potrzebna;
...tej radości, gdy Florki twarz
rozjaśnia się na Twój widok,
...radości myślenia, ostrości spojrzenia,
triumfu zrozumienia
i satysfakcji tworzenia...
...abyś znalazła szczęście,
którego szukasz.

a u nas ciąg dalszy choroby:-( mnie gardlo boli niemilosiernie, pewnie już angina zagoscila na dobre:no: mlodej zaczął się kaszel, normalnie super:wściekła/y: więc dzisiaj też zero nartowania:confused2: ale wieczorkiem zaliczę chociaż basen, a co:-p M miał jechać do apteki, powiedzcie mi tylko ten Lipomal to jest na mokry kaszel?
Kamu ja pitole 218?????:szok: ja to jeszcze się nie interesowałam, bo przyznam szczerze, że ja chcialam małą wysłac do tego "dorosłego" przedszkola za rok? bo jak to jest od 4 lat jest przyjmowanie, tak?
Madzia no to szykujcie się (z tego co pamiętam to mi potrzebny jest dlugosc cyklu, i jego regularnosć, ale wszystko sprawdzę jak wrocę do domcia;-))
Kasia jak sąsiad przystojny to czemu nie:rofl2::rofl2::rofl2::rofl2::-p:-p:-p:-p no i na fajnego księdza trafiliście, my to superowego mielismy na starym mieszkaniu:tak: normalnie konie z nim kraść, a w nowym zobaczymy jaki się nam trafi:-p
Renia a nie miałabyś ochoty tak w koncu lutego do nas podjechać?:-p bo wtedy jest planowana przeprowadzka:cool2::-p
Iza ja też bym chętnie z takich materialów skorzystała:-p
Surv ja się wpraszam wieczorem na winko i ciacho:-p
dziewczyny zapomnialam wam napisać, ze młoda mi tutaj nic nie je, normalnie pewnie pod tym blondem jestem juz siwa:sorry: wyobraźcie sobie, ze wczoraj panna Antonina zjadła rano trochę mleczka z chrupkami, po południu dwa frytki (dosłownie:eek:) a wieczorem kisiel i infinito:no: i tak jest od poczatku, a dodam, ze tu jedzonko jest przepyszne, wczoraj zakupialm nawet syrop na apetyt -citropepsin i pomino zapewnien, ze 100% skutecznośc u nas co d*** blada:crazy: i co ja mam robic, przecież dziecko mi padnie:-(

Tosika ale pewnie Tośka ma mniejszy apetyt przez to przeziębienie. Lipomal to ogólnie na przeziębienie, ja na taki "powstający" kaszel daję drosetux:tak: no i przedszkola to zazwyczaj od 3-go roku życia a u mnie i 2,5latki przyjmują:tak: u siebie w przedszkolu mam najmłodsze z IV.2008:tak:

SURVI, wszystkiego najlepszego!!!!!! :-)
Zdrówka, cierpliwości, pociechy z Flo, spełnienia marzeń, worka gotówki, nowej chałupki ...i wszystkiego naj, naj, aj :tak:

Chorowitkom życzymy szybkiego powrotu do formy:tak: bo choróbska teraz wyjątkowo paskudne.

Ja dwa tyg. temu przeszłam grypę stulecia i do dzisiaj odczuwam jej skutki:eek:
Nigdy w życiu nie byłam tak strasznie chora jak teraz:no: Leżałam plackiem przez kilka dni. Nawet do łazienki sama nie byłam w stanie doczłapać. Dobrze że m. wywiózł dzieci do babci bo inaczej chyba Bartek musiałby Nataśce pieluchy zmieniać i obiadki gotować:szok:
Jedyny plus tego taki że na wadze -5kg.

U nas tez zapisy do przedszkoli od marca. Od 2,5 roku przyjmują maluszki.
Ciekawe jak to bedzie tym razem.
Dla Bartka składałam wnioski do 4 przedszkoli i NIGDZIE się nie dostał dlatego ze oboje pracujemy:wściekła/y: Wszędzie był na liscie rezerwowej.
Dopiero po prawie 2 tygodniach września zadzwonili do nas z jednego przedszkola że zwolniło sie miejsce i tym sposobem chodzi tam.
Bardzo fajne to przedszkole ale dość daleko tam mamy. Chciałabym Taśkę dać bliżej domu i szkoły do której Bartek pójdzie . Byłoby mi łatwiej ich odbierać.
Pierwszoklasista już zapisany:tak:

Tosika, nie martw się. jak malutka wyzdrowieje to i apetyt wróci.
Mimo wszystko życzymy udanych ferii :)
Jak ją gardełko boli to polecam HASCOSEPT -w aerozolu. Na Tasię bardzo dobrze działa.

Ostatnia edycja:
Surv, u nas % z testu, więc jakbym miała 5 albo 6, to ... ;-) Nie obstawiam. Zrobiłam kilka beznadziejnie głupich błędów - o których wiem - a co z resztą to zobaczymy
Tosika, nadze dzieciaczki łapią się na to - jak nazwałaś - dorosłe przedszkole:tak:
Lipomal, to tak jak Kic napisała - generalnie na przeziębienie. Na kaszel można Stodal, albo Drosetoux
Ja miałam dzis urlop i jak na dzień wolnego przystało ... sprzątałam, prasowałam (własnie Renia, jak u Ciebie? ja miałam gigantyczne zaległości:wściekła/y:), robiłam zakupy. Z obiadem poszłam na łatwiznę, bo kupiłam ruskie:-D
Mój przedszkolak dziś występował. Całość wyszła super:tak: Podziwiam te panie, tym bardziej, że nie młodziutkie jak Kic;-) Ogarnąć tę bandę:-D

Tosika, na samo gardło to może ten syrop, co Kasia polecała tzn. Stodal? Nie wiem na ile na ból gardła pomaga, ale Flo ostatnio pięknie wyhamował kaszel i w parę dni do zera wyleczył? Ja też czasem daję prawoślazowy, ale wydaje mi się, że on działa tylko przy drobniejszych przeziębieniach.

MamoBiN, to Cię rzeczywiście powaliło:-( Chociaż ja bym się z grypy pozwalającej 5 kg zrzucić to pewno ucieszyła:-p

Ja z państwowych mam wytypowane tylko jedno przedszkole, bo pozostale w okolicy po zebraniu opinii negatywnych i wyciągnieciu własnych wniosków wyeliminowałam...to co wybrałam jest olbrzymie, więc niby miejsc więcej, ale jednoczesnie dość popularne. Z drugiej strony nie będę składać wniosków do przedszkoli daleko od domu, bo jak mam tramwajem w jedną stronę godzinę jechać z małą, to to nie ma sensu...aaa Tosika, ustawowo przedszkola są chyba od 3 roku życia, ale sporo przyjmuje też ciut młodsze dzieci. Tak czy inaczej nowy 'turnus' jest od września, a wtedy już nasze dzieci 3 latka pokończą.

Dziękuję Wam wszystkim za piękne życzenia! Teraz tylko oby się spełniły:tak: A R jednak nie zapomniał tylko się konspirował, bo wrócił do domu po żłobku z piękną srebrną biżuterią;-) Do tego amazon zrobił mi niespodziankę i ksiązki dotarły w 3 dni od zamówienia:szok: No i zgrzeszyłam dwoma czekoladowymi muffinkami, więc jutro dieta bezjedzeniowa chyba bedzie:-p

winka nie mam, ale mam super mocną nalewkę truskawkową...przy robieniu pomyliłam proporcje wodki ze spirytusem, więc ma około 50%...mocne glowy zapraszam:-D

Pat wszystkiego najjjlepszego, zdrowia, uśmiechu na codzień, wielu zleceń i rozwijania swoich pasji, co za tym idzie głowy pełnej pomysłów!

reklama
Co do tej mojej pracy o czasach gramatycznych, to wiedzcie,ze to dla klas 4-6 szkoly podstawowej, wiec naprawde podstawy i pisanej razcej jezykiem ucznia; beda 4 czasy- Simple, Continuous, Past Simple i Future spl, poniewaz tylko te sa w programie; jezeli oczywiscie ktoras z was bedzie chciala pocztac to z checia przesle :) moze wychwycicie bledy jezykowe :d z moim polskim coraz gorzej hehe

Tosika Lipomal jest ogolnie na przeziebienie jak Rutinoscorbin dla starszych; na kaszel polecam Stodal z homeopatii; co do jej apetytu to pewnie przez chorobe, moja tez nie je- wazne zeby piła; pewnie ją gardlo boli; mozesz psikac jej tantum verde

Kasiu pierogi bym zjadla :) ale dzisiaj zrobilam zapiekanke nowy przepis i byla smaczna; tesciom tez smakowalo wiec chyba bylo dobre:)

Pat piękny prezent dostalaś!!!!

musze sie wziasc do roboty,ale mi sie nie chce; chyba to juz norma; brakuje mi slonca

Do góry