reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lipiec 2008

Madzia: jeśli do bólów pleców dochodzą też inne mięśniowe, to może masz za mało mikroelementów, zwłaszcza magnezu? Mnie oprócz pleców nogi i pośladki bolą tak, jakbym cały dzień konno jeździła i w poniedziałek właśnie idę badać elektrolity, bo jest duże podejrzenie, że to od niedoborów magnezu?
A w trakcie porodu nie masz szans na kontakt z polską obsługą szpitala? Tyle lekarzy i pielęgniarek wyjechało na wyspy, że na pewno choć kilku znajdzie się i w Twoim szpitalu. Zresztą to żebyś zrozumiała co się do Ciebie mówi i dobrze urodziła, to w pewnym momencie będzie bardziej zmartwienie położnej niż Twoje, więc jej głowa w tym, żeby Cię właściwie pokierować:)

reklama
Mi co do tych bóli to lekarz zalecił jeszcze magnez właśnie brać i dużo nabiału, ale ja mam uczucie że mnie raczej z boku kości bolą, okropność, i plecy jeszcze:-( gin mówi że tak musi, a ja nie chcę już tego bólu:-)
widzę że pomalutku wszystkie wylądujemy w domu na L4:-)

Hej Babeczki :-)
Melduje ze po wczorajszej wizycie wszystko w porzadku :-) Toska rozwija sie prawidlowo i rosnie, rosnie, rosnie :-) Wazy 900g-lekarz twierdzi ze nie za duzo, nie za malo-a wiec jak najbardziej w normie :-) Razem z corka rosne i ja - 8kg na + :-) ale co tam-grunt ze ona jest zdrowiutka :-) od ostatniego usg 3d, ktore robilam dokladnie 2 tyg temu mala przytyla ok 300g:szok: jak dla mnie to duzo :-) wtedy wazyla 608 ;-) ciesze sie jak glupia ze przybywa jej gramow :-) gorzej ze mi przybywa kg :-)
zapytalam sie tez gina o twardnienie brzuszka, ktore mi sie czasem zdarza i o bole w podbrzuszu, sprawdzil szyjke, zrobil nawet jej usg i wszystko ok- nie skraca sie, jest takze szczelna :-) co do ruchow mam sie cieszyc ze Mala jest tak delikatna, powiedzial ze to zalezy od dziecka, jedne mamy slabiej czuja swe pociechy inne az nadto :-)
a najbardziej zadziwila mnie informacja o wadze o moje drogie :-) bo zapytalam sie czy z moja jest ok- powiedzial ze tak :-) ale dodal, ze w zasadzie kobieta podczas ciazy powinna przytyc jedynie 8kg-czyli tyle ile ja mam w 26 tyg:szok: bo podobno na te wage skladaja sie: dziecko, wody, piersi i inne tego typu struktuy, a reszta kg jest pchaniem w siebie :-) stwierdzilam ze to co mowi to glupota, bo jakos w niewielu wypadkach sprawdza sie ta norma wagowa, ale nie polemizowalam z nim, w koncu to on jest lekarzem, a ja pacjentka :-)

Hej witam ,Andziaa fajnie że z niunią wszystko ok, rośnie i jest zdrowiutka.
Na temat tycia w ciąży znalazłam coś takiego:

Pewnie nieraz w czasie ciąży usłyszałaś pytanie: „Ile przytyłaś?”. Razem z nami upewnij się, że ważysz tyle, ile powinna ważyć kobieta w Twoim stanie.

Jeśli masa ciała mieściła się w granicach normy, to do końca dziewiątego miesiąca powinnaś przybrać na wadze 8-12 kg. Na przyrost masy Twojego ciała składa się następujące elementy:

dziecko – 3,5 kg,
łożysko – 0,7 kg,
płyn owodniowy – 0,9 kg,
macica – 1 kg,
gruczoły piersiowe – 0,25 kg,
objętość krwi – 2 kg,
tkanka tłuszczowa – 3 kg.

Dla Twojego zdrowia niekorzystny jest nadmierny przyrost masy ciała, ale nie wolno Ci koncentrować się na tym, by nie przytyć zbyt dużo. Pamiętaj, że wkrótce po porodzie większość matek wraca do wagi sprzed ciąży, szczególnie jeśli karmią piersią. W tym czasie wzrasta bowiem zapotrzebowanie organizmu na energię i w pewnym stopniu może być ono pokrywane z zapasów zgromadzonych w postaci tkanki tłuszczowej podczas ciąży.

Idealna dynamika przyrostu masy w czasie ciąży:
0-14 tydzień – waga bez zmian,
14-20 tydzień ciąży – przyrost ok. 2,5 kg,
20-30 tydzień ciąży – przyrost ok. 5 kg,
30-36 tydzień ciąży – przyrost ok. 2,5 kg,
36-40 tydzień ciąży – nie powinno dojść do zwiększenia masy ciała.

andzia super że wszystko w porządku:-) to dzidzia szybko rośnie:-) a wagą nie należy się przejmować, te słodki kilogramy zrzucimy potem:-)

W jakimś kalkulatorze wagi, który znalazłam w sieci, wyszło mi, że mogę przytyć do 16 kg, a jestem niska, więc Ty Andzia na pewno możesz więcej, zaterm sporo Ci jeszcze brakuje:) Trudno jest jeść tak, żeby przytyć dokładnie tyle ile piszą, choćby w tym co Sylcia wkleiła, bo niby jak masz to zrobić? Przestać jeść jak osiągniesz wskazaną wagę?:)

Witam dziewczyny:-)
dzisiaj mój i Maleństwa wielki dzień! czyli 4D:-) już siedzę jak na szpilkach:-p

Madzia737 ja właśnie mam te same obawy mimo, że dopiero wyjazd w planach..ale o ile angielski znam na dobrym poziomie, to Hiszpańskiego za Chiny:baffled: a tu i z piediatrą trzeba bedzie sie dogadać i ja po ciąży muszę zacząć leczenie u endokrynologa:-(

Andziaa nie masz się czym przejmować..mnie przybyło ok 20kg:baffled:rozrosłam się okropnie! tylko, że podczas ciąży w samym biuście mi przybyło 15cm! a już przed ciążą mialam duże C więc możecie sobie mnie wyobrazić:sorry2: no i bardzo przybrałam w pupie i udach:dry:ciekawe ile z tego zostanie mi po ciąży...pocieszam sie tym, że podczas karmienia piersią spala się dużo kalorii:-p

Zazdroszcze tych zakupowych szaleństw u mnie niestety wszystko mam wiec nie mam co szalec..............
co do kręgosłupa dokuczał mi mocno na początku teraz odpukac ja dodakowo mam wade odcinka ledzwiowego ale narazie chodze...

Madzia to moze bylo KTG? taki pas na brzuchu- i monitor; masz przycisk jak sie rusza dzidzia i wciskasz gdy czujesz?
ja juz mam 10+ wiec nie mieszcze sie w normie :laugh2: od dzisiaj zakaz slodyczy :-)
bylam tez na zakupach dla małej - wyprawka ze szpitala- czapeczka buciki-skarpetki i bodziak-wszystko rozowe-zyby zaczarowac na dziewczynke :-)
mąż sie smial :rofl2:
Andziaa super,ze malnstwo rosnie :)
Raiqa czekamy na wiesci :-D
pozdrowionka

reklama
ja na razie 5 na plusie, ale ja rodzę na sam koniec lipca, więc wy przeciętnie 3,4 tygodnie przede mną jesteście więc też nadrobię:-)
też sie wybrałam na zkupy, piękne słoneczko dziś świeci, grzech siedzieć w domku i patrzeć na remont:-) tym razem dla mojej kruszynki nic nie kupiłam ale rozpieściłam troszkę siebie - bielizna ciążowa i kosmetyki, między innymi krem przeciw rozstępom dr eris z serii pharmaceris - czytałam że jest dobry zobaczymy:-) teraz próbowałam na szybko go wsmarować to super się wchłania i nawet ładnie pachnie:-) oby służył brzuszkowi:-)

Do góry