Orchi, wiem, wiem, ze otwierają. Wykupili tereny stadniny koni :-( Szkoda, bo od lat byly tam organizowane miedzynarodowe zawody itp. No ale biznes rządzi sie wlasnymi prawami.
Ostatnio tam przejdzałam to stal tak jakis kościotrup (dinozaur w sensie) i Jezus z Rio (albo ten nasz, z daleka nie rozpoznałam

)do tego jedno wielkie przeorane pole i mnóstwo budek z przeznaczeniem na pamiatki albo zarelko - czyli wszystko co najważniejsze już jest, a resztę się uzupelni ;-)
W Ustroniu też powstal Park Dinozaurów (zupełnie niepotrzebnie, bo w Ostrawie też jest) no i w Zatorze jest, a to nie znów tak daleko.
A jeśli chodzi o wypady z maluchem to polecam zoo w Ostravie. Zupełnie inne od tego Chorzowskiego. Wielkie, zadbane, zielone, co chwilę laweczki i place zabaw dla dzieciaczkow. Pełno miejsc gdzie można coś zjeść i napić się (nie tylko chrupki i hot dogi, ale też w miare normalny obiad) Miedzy ludźmi chodzą pawie, można wejść do zagrody i pobawić się z kozicami, można karmić zwierzęta (karma kupioną w zoo, ale można)