• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Listopad 2007

• Starter tematu Starter tematu anetas
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
reklama
dziewczyny....

ogladalam telewizor..., mizialam brzuszek i chyba poczulam te Wasze tzw
"motylki" ;-) :-D :-D :-D ...ale uczucie.... nadal je czuje...., jak dlugo to moze twac? :-) ...a;e bomba!!!

dziewczyny....

ogladalam telewizor..., mizialam brzuszek i chyba poczulam te Wasze tzw
"motylki" ;-) :-D :-D :-D ...ale uczucie.... nadal je czuje...., jak dlugo to moze twac? :-) ...a;e bomba!!!
No to Gratulacje.
Moze to tak dlugo trwac jak dlugo dzidzia sie kreci i wierci.Zobaczysz jak bedzie silniejsza i jak wystawi stopke do glaskania:-)
Ja tez juz czuje.
Poczulam jakies 3 dni temu,takie mrowienie pod pepkiem ;-)

Larvunia dzieki za informacje:-) hmm, ja tez bede placic ten nizszy ZUS, tzn, ze po urodzeniu maluszka dostawac bedziemy ok. 400zł? Przez jaki okres? Tylko macierzynski (16 czy 18 tygodni)? Czy takze wychowawczy? No i jeszcze jedno... piszesz, ze od kwietnia ubezpieczyliscie sie z mezem w PZU... sprawdz umowe, ja bylam ubezpieczona jakis czas temu i bylo zastrzezenie (tak mowiono mi przy podpisaniu umowy), ze jesli chodzi o wyplate za urodzenie dziecka to podstawowy warunek - dziecko nie moze urodzic sie w ciagu 9 m-cy od zawarcia umowy (tzn, moze - ale wtedy nie wyplaca nic...). Czyli jak umowa jest od 01 kwietnia do obejmuje do konca 2007 roku... Chodzi o to by bedac w ciazy nie zawierac umow tylko dla owego zasilku porodowego... dowiadywalam sie, bo tez chcialam... ale moze w Waszym miescie jest inaczej...

Dziewczyny... a jak to jest z tym znieczuleniem zewn.oponowym?
Ja w ogole nie mam pojecia, poza informacjami o strasznych skutkach owych znieczulen (nie wiem czy chodzi o zewn.oponowe).
W mojej okolicy mieszka ginekolog, ktory ma syna (juz chyba 17 letniego) i ten chlopak jest caly "powyginany" i jakby czesciowo sparalizowany... a poza tym ok. I mowi sie (wiem od bliskiej ich znajomej) ze zona tego lekarza bardzo bala sie bolu porodowego, a maz chcial jej pomoc i dal jej 2 zastrzyki ze znieczuleniem i chlopiec doznal szoku i stad ten paraliz... ale jakie to bylo znieczulenie to nie wiem...:confused: ...tyle, ze ta znajoma ich ostrzegala mnie, zebym tylko sie na zadne nie decydowala... och... nic nie wiem...

reklama
Dziewczyny... a jak to jest z tym znieczuleniem zewn.oponowym?
Ja w ogole nie mam pojecia, poza informacjami o strasznych skutkach owych znieczulen (nie wiem czy chodzi o zewn.oponowe).
W mojej okolicy mieszka ginekolog, ktory ma syna (juz chyba 17 letniego) i ten chlopak jest caly "powyginany" i jakby czesciowo sparalizowany... a poza tym ok. I mowi sie (wiem od bliskiej ich znajomej) ze zona tego lekarza bardzo bala sie bolu porodowego, a maz chcial jej pomoc i dal jej 2 zastrzyki ze znieczuleniem i chlopiec doznal szoku i stad ten paraliz... ale jakie to bylo znieczulenie to nie wiem...:confused: ...tyle, ze ta znajoma ich ostrzegala mnie, zebym tylko sie na zadne nie decydowala... och... nic nie wiem...
Kurcze niewiem...
Kazda ingerencja w cialo pewnie niesie za soba jakies skutki uboczne...
To Znieczulenie Zewnatrzoponowe (zwane potocznie ZZO lub Epidural) jest podawane bezposrednio do rdzenia kregowego ciezarnej (Anestezjolog robi wklucie w rdzen kregowy i tamtedy jest one dozowane) i nie styka sie wogole z dzieckiem.
Tak wiec nie sadze...
A pozatym 17 lat temu chyba jeszcze nie bylo to mozliwe w polskich a pewnie tez i w innych szpitalach na swiecie.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry