reklama

Przepisy Listopadowych Mam.......

Temat na forum 'Dzieci urodzone w listopadzie 2007' rozpoczęty przez Pati26, 17 Lipiec 2007.

  1. Pati26

    Pati26 Mama Marcela i Samuela

    Fajnie byłoby gdybysmy zgromadziły tutaj
    nasze ulubione przepisy na rózne pyszności:-)
    Wpisujcie proszę Wasze ulubione potrawy:tak::-)
    ja polecam Wamsałatkę porową!
    moją ulubioną....mniam,mniam

    2 ladne, dorodne pory(pokrojone w paseczki,tylko biale końcówki)
    1 puszka kukurydzy kons.
    1 puszka ananasow
    ok.40 dkg zoltego sera(ja daje królewski) startego na tarce z grubymi oczkami
    ok.40 dkg szynki (konserwowej lub tostowej) pokrojonej w kosteczkę
    majonez(wg gustu, moj ulubiony to Hellmans Babuni [​IMG] )

    Przemieszac,wymieszac i gotowe!

    SMACZNEGO!!!! __________________

    KURCZAK Z KFC

    Składniki:

    1 kg piersi z kurczaka
    ok. pół litra oleju
    przyprawa do kurczaka Kamisu (żadna inna!)
    sól, pieprz, słodka papryka
    150 g mąki
    pół szklanki mleka
    3 jajka
    ok. 2 szklanek rozgniecionych zwykłych płatków kukurydzianych

    Sposób przygotowania:
    Kurczaka kroimy w kawałki, nacieramy solą, pieprzem, przyprawą, papryką i wkładamy pod przykryciem do lodówki na 24 godziny. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, powinno mieć dość gęstą konsystencję. Mąkę wsypujemy do miski, dolewamy stopniowo mleko, dorzucamy po jednym jajku, miksujemy, przyprawiamy tą samą mieszanką co kurczaka. Olej mocno rozgrzewamy na głębokiej patelni. Mąkę i płatki dokładnie mieszamy, powinny być w proporcji 1:1. Podając ilość płatków mam na myśli już pokruszone. Z jednej szklanki całych wychodzi troszkę mniej niż pół szklanki pokruszonych. Najlepiej je pokruszyć w plastikowym woreczku. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście naleśnikowym, obtaczamy w panierce i smażymy z obu stron na złoty kolor. __________________
     
  2. anulka7890

    anulka7890 Zaangażowana w BB

    No to ja proponuję risotto :tak:
    Składniki:
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oleju
    • 1 i 1/2 szklanki ryżu
    • 3 szklanki rosołu z drobiu
    • sól
    • 2 żółtka
    • 1/2 szklanki białego wina
    • 2 łyżki tartego żółtego sera
    • bułka tarta
    • tłuszcz
    Przygotowanie:
    Cebulkę obrać i drobno pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Ryż włożyć do wrzącego rosołu, dodać cebulę i wstawić na ogień. Mieszać chwilkę następnie przykryć i ugotować. Żółtko przetrzeć przez sitko i wymieszać z winem, a następnie połączyć z ryżem. Wszystko wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy i posypać serem żółtym i zapiec. Najlepiej smakuje ciepłe.
     
  3. reklama
  4. Women23

    Women23 Mama Dorianka

    Och ty Pati pichcić lubisz,zawsze dobre jedzonko robiłas hihih ja tez mam kilka fajnych przepisów,ale jak bede miala wiecej czasu postaram sie coś napisac.Buzka
     
  5. misia_q

    misia_q Turbomama

    to i ja coś dorzucę:

    Ciasto mojej kumpelki, to jej przepis:

    100 g gorzkiej czekolady i kilka łyzek mleka
    100 g masła / margaryny
    5 łyzek oleju
    100 g cukru pudru
    3 jajka
    6-8 łyżek mąki
    1 łyżka proszku do piecznia

    2 galaretka wiśniowa
    mrożone wiśnie 400 gram
    bita smietana

    czekolade rozpuścić w garnku dodając kilka łyżek mleka
    reszte produtków połączyc ze sobą, ma być lekko leista konsystencja
    wyłożyc na wysmarowaną i wysypaną mąką blaszke ( okragła tortownica)
    pieć w temp 180 stopni około 20-30 min ;-)

    galaretkę rozpuścic w/g przepisu i dodać do niej zamrożone wiśnie ( za chwilę będzie gęsta) :tak:
    wyłozyć na ostudzone ciasto
    ozdobić bita śmietaną
    pycha!!!!!!!!!!!!!!!

    ciacho wygląda tak:
    [​IMG]
    a w mojej wersji tak:
    [​IMG]
     
  6. Women23

    Women23 Mama Dorianka

    Misia to mi narobiłaś smaka hehehe mniami
     
  7. Pati26

    Pati26 Mama Marcela i Samuela

    laseczki dlaczego nie wpisujecie przepisików swoich.....
    czyżby listopadowe mamunie nie gotujące były:-p:cool2:
     
  8. anulka7890

    anulka7890 Zaangażowana w BB

    Jak nie jak tak? :-)
    Zaproponuję jeszcze zapiekankę z cukinii i pomidorów :tak:
    Składniki:
    2-3 pomidory, duża cukinia, ząbek czosnku, cebula, łyżka oleju, tymianek, sól i pieprz.
    sos:
    20g margaryny, 20g szynki, cebula, łyżeczka mąki, szklanka białego wina, szklanka mleka, sól, pieprz, szczypiorek, 50g tartego żółtego sera.
    Cebule i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju w żaroodpornej formie. Ułożyć w niej warstwami pokrojone w plastry pomidory i cukinię, przyprawić do smaku.
    Sos: pokroić szynkę oraz cebulę i podsmażyć na margarynie na jasnożółty kolor. Wymieszać z mąką i ciągle mieszając dolewać wino i mleko. Przyprawić do smaku i posypać siekanym szczypiorkiem.
    Polać sosem warzywa, posypać serem i piec 30 min. W piekarniku rozgrzanym do temperatury 250 Cel. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.

    Smacznego ;-)
     
  9. Lilka

    Lilka Moderator

    SAŁATKA Z KURCZAKA (przepyszna)


    -2 filety z kurczaka
    -pekinska
    -groszek zielony konserwowy
    -sol,pieprz
    -majonez


    oplukane filety wrzucamy do garnka,zalewamy woda,dodajemy wegette+lisc laurowy+ziele angielskie i gotujemy

    ugotowane filety kroimy w kostke dodajemy pekinska,groszek (ja wrzucam calą puszke
    mieszamy z majonezem
    przyprawiamy do smaku i gotowe!!!

    prosta a bardzo smaczna,na kazdą imprezke ją robie i jest zjadana w pierwszej kolejnosci :-)
     
  10. reklama
  11. Pati26

    Pati26 Mama Marcela i Samuela

    Lilka...we wtorek mam urodzinki i ta sałatka napewno znajdzie się na stole:tak::rofl2:
     
  12. jolie

    jolie Tymkowa mama

    To i ja dodam coś od siebie. Proponuję:

    rybę pieczoną w folii (wg mojego przepisu):


    - ryba (np. panga) dla dorosłego na solidny obiad 1filet na osobę,
    - pomidor,
    - kilka listków świeżej bazylii,
    - przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka Kamis.

    Rozmrozić rybę, posolić, popieprzyć, posypać papryką słodką i przyprawą do kurczaka. Na to nałożyć plastry pomidora (sparzonego i obranego ze skóry) i listki świeżej bazylii (proponuję po 2 szt.). (Najlepiej robić to już na folii, później łatwiej przewrócić rybę na drugą stronę). Czynność powtórzyć z drugiej strony. Zawinąć w folię, włożyć do nagrzanego piekarnika (najlepsza jest półka z rusztem) i piec ok. 30 min. w temp. ok 200 st. C. Z ryby wyjdzie jeszcze dużo wody i dobrze podłożyć pod "ruszt" blachę, na którą będzie to kapać. W połowie pieczenia można od spodu zrobić dziurki w folii, żeby woda wyciekła. Pod koniec pieczenia można na 5-8 min. otworzyć folię.

    Ryba świetnie smakuje z

    pieczonymi ziemniakami w folii:

    Duże ziemniaki wyszorować, naciąć od góry, tak, jakby chciało się ziemniaka przekroić na 8 cz., zawinąć w folię i piec w rozgrzanym piekarniku w max. temp. 1 godz. (ja piekłam na funkcji termoobieg). Jak jest dużo ziemniaków to trzeba wydłużyć czas pieczenia. Mi do obiadu wystarczył 1 solidny ziemniak.

    Życzę smacznego.
     

Poleć forum