reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy Listopadowych Mam.......

Pati26

Mama Marcela i Samuela
Dołączył(a)
22 Wrzesień 2005
Postów
2 357
Fajnie byłoby gdybysmy zgromadziły tutaj
nasze ulubione przepisy na rózne pyszności:-)
Wpisujcie proszę Wasze ulubione potrawy:tak::-)
ja polecam Wamsałatkę porową!
moją ulubioną....mniam,mniam

2 ladne, dorodne pory(pokrojone w paseczki,tylko biale końcówki)
1 puszka kukurydzy kons.
1 puszka ananasow
ok.40 dkg zoltego sera(ja daje królewski) startego na tarce z grubymi oczkami
ok.40 dkg szynki (konserwowej lub tostowej) pokrojonej w kosteczkę
majonez(wg gustu, moj ulubiony to Hellmans Babuni
wink2.gif
)

Przemieszac,wymieszac i gotowe!

SMACZNEGO!!!! __________________

KURCZAK Z KFC

Składniki:

1 kg piersi z kurczaka
ok. pół litra oleju
przyprawa do kurczaka Kamisu (żadna inna!)
sól, pieprz, słodka papryka
150 g mąki
pół szklanki mleka
3 jajka
ok. 2 szklanek rozgniecionych zwykłych płatków kukurydzianych

Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy w kawałki, nacieramy solą, pieprzem, przyprawą, papryką i wkładamy pod przykryciem do lodówki na 24 godziny. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, powinno mieć dość gęstą konsystencję. Mąkę wsypujemy do miski, dolewamy stopniowo mleko, dorzucamy po jednym jajku, miksujemy, przyprawiamy tą samą mieszanką co kurczaka. Olej mocno rozgrzewamy na głębokiej patelni. Mąkę i płatki dokładnie mieszamy, powinny być w proporcji 1:1. Podając ilość płatków mam na myśli już pokruszone. Z jednej szklanki całych wychodzi troszkę mniej niż pół szklanki pokruszonych. Najlepiej je pokruszyć w plastikowym woreczku. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście naleśnikowym, obtaczamy w panierce i smażymy z obu stron na złoty kolor. __________________
 
reklama
No to ja proponuję risotto :tak:
Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu
  • 3 szklanki rosołu z drobiu
  • sól
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • bułka tarta
  • tłuszcz
Przygotowanie:
Cebulkę obrać i drobno pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Ryż włożyć do wrzącego rosołu, dodać cebulę i wstawić na ogień. Mieszać chwilkę następnie przykryć i ugotować. Żółtko przetrzeć przez sitko i wymieszać z winem, a następnie połączyć z ryżem. Wszystko wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy i posypać serem żółtym i zapiec. Najlepiej smakuje ciepłe.
 
Och ty Pati pichcić lubisz,zawsze dobre jedzonko robiłas hihih ja tez mam kilka fajnych przepisów,ale jak bede miala wiecej czasu postaram sie coś napisac.Buzka
 
to i ja coś dorzucę:

Ciasto mojej kumpelki, to jej przepis:

100 g gorzkiej czekolady i kilka łyzek mleka
100 g masła / margaryny
5 łyzek oleju
100 g cukru pudru
3 jajka
6-8 łyżek mąki
1 łyżka proszku do piecznia

2 galaretka wiśniowa
mrożone wiśnie 400 gram
bita smietana

czekolade rozpuścić w garnku dodając kilka łyżek mleka
reszte produtków połączyc ze sobą, ma być lekko leista konsystencja
wyłożyc na wysmarowaną i wysypaną mąką blaszke ( okragła tortownica)
pieć w temp 180 stopni około 20-30 min ;-)

galaretkę rozpuścic w/g przepisu i dodać do niej zamrożone wiśnie ( za chwilę będzie gęsta) :tak:
wyłozyć na ostudzone ciasto
ozdobić bita śmietaną
pycha!!!!!!!!!!!!!!!

ciacho wygląda tak:
dsc1548kv3.jpg

a w mojej wersji tak:
8e1141a706527362.jpg
 
laseczki dlaczego nie wpisujecie przepisików swoich.....
czyżby listopadowe mamunie nie gotujące były:-p:cool2:
 
Jak nie jak tak? :-)
Zaproponuję jeszcze zapiekankę z cukinii i pomidorów :tak:
Składniki:
2-3 pomidory, duża cukinia, ząbek czosnku, cebula, łyżka oleju, tymianek, sól i pieprz.
sos:
20g margaryny, 20g szynki, cebula, łyżeczka mąki, szklanka białego wina, szklanka mleka, sól, pieprz, szczypiorek, 50g tartego żółtego sera.
Cebule i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju w żaroodpornej formie. Ułożyć w niej warstwami pokrojone w plastry pomidory i cukinię, przyprawić do smaku.
Sos: pokroić szynkę oraz cebulę i podsmażyć na margarynie na jasnożółty kolor. Wymieszać z mąką i ciągle mieszając dolewać wino i mleko. Przyprawić do smaku i posypać siekanym szczypiorkiem.
Polać sosem warzywa, posypać serem i piec 30 min. W piekarniku rozgrzanym do temperatury 250 Cel. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.

Smacznego ;-)
 
SAŁATKA Z KURCZAKA (przepyszna)


-2 filety z kurczaka
-pekinska
-groszek zielony konserwowy
-sol,pieprz
-majonez


oplukane filety wrzucamy do garnka,zalewamy woda,dodajemy wegette+lisc laurowy+ziele angielskie i gotujemy

ugotowane filety kroimy w kostke dodajemy pekinska,groszek (ja wrzucam calą puszke
mieszamy z majonezem
przyprawiamy do smaku i gotowe!!!

prosta a bardzo smaczna,na kazdą imprezke ją robie i jest zjadana w pierwszej kolejnosci :-)
 
reklama
To i ja dodam coś od siebie. Proponuję:

rybę pieczoną w folii (wg mojego przepisu):


- ryba (np. panga) dla dorosłego na solidny obiad 1filet na osobę,
- pomidor,
- kilka listków świeżej bazylii,
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka Kamis.

Rozmrozić rybę, posolić, popieprzyć, posypać papryką słodką i przyprawą do kurczaka. Na to nałożyć plastry pomidora (sparzonego i obranego ze skóry) i listki świeżej bazylii (proponuję po 2 szt.). (Najlepiej robić to już na folii, później łatwiej przewrócić rybę na drugą stronę). Czynność powtórzyć z drugiej strony. Zawinąć w folię, włożyć do nagrzanego piekarnika (najlepsza jest półka z rusztem) i piec ok. 30 min. w temp. ok 200 st. C. Z ryby wyjdzie jeszcze dużo wody i dobrze podłożyć pod "ruszt" blachę, na którą będzie to kapać. W połowie pieczenia można od spodu zrobić dziurki w folii, żeby woda wyciekła. Pod koniec pieczenia można na 5-8 min. otworzyć folię.

Ryba świetnie smakuje z

pieczonymi ziemniakami w folii:

Duże ziemniaki wyszorować, naciąć od góry, tak, jakby chciało się ziemniaka przekroić na 8 cz., zawinąć w folię i piec w rozgrzanym piekarniku w max. temp. 1 godz. (ja piekłam na funkcji termoobieg). Jak jest dużo ziemniaków to trzeba wydłużyć czas pieczenia. Mi do obiadu wystarczył 1 solidny ziemniak.

Życzę smacznego.
 
Do góry