Bigos mój
hehe
głowa kapuchy świerzej,
1 woreczek kiszonej
grzybki suszone dla smaku
przyprawa do bigosu
ziele angielskie
liść laurowy
marchewka
miesko (kiełbasa np. podwawelska (dla mnie najlepsza), tzw. porcje bigosowe w sklepach mięsnych a jak tego nie ma to po kawałeczku róznego radzaju szynek, boczku itp. wszytko co wpadnie w ręce) w sumie to tak ok. 70 deko takich różnych resztek mam na kapustę 3 kilową
:-) (nawet sprawdziłam ile to wszystko ostatnio wazyło
)
przecier pomidorowy
kapustę kiszoną płukamy pod wodą zimną i obgotowujemy raz lub 2 razy...(zależy czy wolisz bardzej kwaśne:-))
kapustę głowę w drugim garnku pokrojoną wstawiamy i gotujemy...
gdy już zaczyna mięknąć dodajemy kapustkę kiszoną.
jak już zacznie się gotowac dokłądamy 1 lub 2 rosołki z kury w zależnosci od ilosci kapusty
marcheweczkę trzeby na tarełku
ja lubie dużo marchewki
ale to zawsze mozna dołożyć więc spokojnie
dokładamy marchewkę do kapusty i cały czas gotujemy
zasada bigosu im dlużej gotujemy tym jest lepszy
dokładamy pokruszone liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, grzybki suszone (cudowny zapach dają
no i przyprawy do bigosu +sól , pieprz, przyprawa tyopu wegeta .. do smaku wszystko
resztki bigosowe kroimy na małe kawałeczki i smażymy na patelni (ja lubię i robię takie dobrze podsmażone te wszystkie mięska bo lepszy smak potem jest)
gdy juz usmażymy to wszystko wrzucamy do garnka z kapustą...
nawet jeżeli bedzie tam trochę tłuszczu z kiełbas (nie za wiele) to też wlewamy do kapuchy daje duzo lepszy smak
na sam koniec dokładamy kilka łyżek przecieru pomidorowego, najlepeij po jednej aż do rozpuszczenia i sprawdzać czy nie dało się za dużo
bo lepiej dołożyć
no i to tyle
oczywiscie gotujemy dalej
można jeść
i potem wcinamy przez tydzień wielki gar:-) hehehe
SMACZNEGO:-)
Mam nadzieje że czegoś nie pominęłam :-)
to jest mój przepis więc pewnie każda ma inny:-) ja robie zawsze tak:-)