reklama
malinois
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Marzec 2007
- Postów
- 223
Podaje przepis na bigos, ale taki na co dzień, bo ten świąteczny jest trochę bardziej skomplikowany. Ten zaś jest baaardzo prosty i nam smakuje. Ja robię zawsze dużo.
Składniki:
2 kg kapusty kiszonej
1 duża marchew
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
1 kg mięsa wieprzowego bez kości (ja kupuję łopatkę)
0,5 kg kiełbasy
1 cebula
olej
Tarkujemy marchew i łączymy z kapustą.
Kapustę zalewamy wodą (jeśli jest bardzo kwaśna to trochę odciskamy, ale z tym ostrożnie, żeby smaku nie straciła), wstawiamy na gaz do zagotowania. Dodajmy wszystkie przyprawy.
W między czasie kroimy mięso w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną olejem patelnie do podsmażenia, pod koniec smażenia (jak już większość wody wyparuje) dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, jeszcze chwile smażymy. Potem to mięsko łączymy z kapustą.
Następnie kroimy kiełbaskę również w kosteczkę i wrzucamy na patelnie do podsmażenia (w celu wyeliminowania tego specyficznego zapachu kiełbasy). Na koniec łączymy z kapustą i dobrze mieszamy.
Ja gotuje jeszcze na najmniejszym palniku i najmniejszym ogniu jeszcze przez około 3 godziny.Pod koniec gotowania można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego na kolor.
To będzie wszystko, przepraszam za chaos, ale pisałam z głowy.Smacznego!:-)
Składniki:
2 kg kapusty kiszonej
1 duża marchew
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
1 kg mięsa wieprzowego bez kości (ja kupuję łopatkę)
0,5 kg kiełbasy
1 cebula
olej
Tarkujemy marchew i łączymy z kapustą.
Kapustę zalewamy wodą (jeśli jest bardzo kwaśna to trochę odciskamy, ale z tym ostrożnie, żeby smaku nie straciła), wstawiamy na gaz do zagotowania. Dodajmy wszystkie przyprawy.
W między czasie kroimy mięso w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną olejem patelnie do podsmażenia, pod koniec smażenia (jak już większość wody wyparuje) dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, jeszcze chwile smażymy. Potem to mięsko łączymy z kapustą.
Następnie kroimy kiełbaskę również w kosteczkę i wrzucamy na patelnie do podsmażenia (w celu wyeliminowania tego specyficznego zapachu kiełbasy). Na koniec łączymy z kapustą i dobrze mieszamy.
Ja gotuje jeszcze na najmniejszym palniku i najmniejszym ogniu jeszcze przez około 3 godziny.Pod koniec gotowania można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego na kolor.
To będzie wszystko, przepraszam za chaos, ale pisałam z głowy.Smacznego!:-)
malinois
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Marzec 2007
- Postów
- 223
Malinos
rowniez dziekuje, ciagle chodzi za mna bigos a nigdy nie robilam...
tylko nie wiem jak bedzie z kilbasa, bo tu nie ma dobrej kielbasy
Kup jakąkolwiek, jak podsmażysz na patelni to będzie dobra;-):-)
sabina_p
Mamusia Kapiczka i Tymka
zgadzam się z malinois:-) kiełbasa podsmażona na patelni zawsze msakuje tak samo:-)
Przepis z onetu, sprawdzony, polecam
Szarlotka
• 4 szklanki mąki
• 1 kostka margaryny
• 4 żółtka
• 4 łyżeczki proszku do pieczenia
• pół szklanki cukru
• 5 łyżek śmietany
• 1.5 kg jabłek
• cynamon, aromat waniliowy
Etapy przygotowania
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka, margarynę i smietanę. Na samym końcu dodać aromat i wszystko wymieszać.
2. Jabłka utrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Ciasto podzielić na 2 części. 1 częśc rozwałkować i położyć na wysmarowanej blasze, druga czesc do zamrazalki, kładziemy jabłka na rowalkowane ciasto , posypujemy cynamonem, a następnie
scieramy na tarce druga czesc ciasta.
4. Najlepiej szarlotkę posypać po upieczeniu cukrem pudrem.
5. Pieczemy 45 minut w temperaturze 150 C ( ja pieklam dluzej)
Szarlotka
• 4 szklanki mąki
• 1 kostka margaryny
• 4 żółtka
• 4 łyżeczki proszku do pieczenia
• pół szklanki cukru
• 5 łyżek śmietany
• 1.5 kg jabłek
• cynamon, aromat waniliowy
Etapy przygotowania
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka, margarynę i smietanę. Na samym końcu dodać aromat i wszystko wymieszać.
2. Jabłka utrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Ciasto podzielić na 2 części. 1 częśc rozwałkować i położyć na wysmarowanej blasze, druga czesc do zamrazalki, kładziemy jabłka na rowalkowane ciasto , posypujemy cynamonem, a następnie
scieramy na tarce druga czesc ciasta.
4. Najlepiej szarlotkę posypać po upieczeniu cukrem pudrem.
5. Pieczemy 45 minut w temperaturze 150 C ( ja pieklam dluzej)
sabina_p
Mamusia Kapiczka i Tymka
Ladinka pieknie dziękuję w piatek robię szarlotkę:-) już sie nie mogę doczekać:-)
reklama
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 103
- Wyświetleń
- 33 tys
Podziel się: