reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Listopad 2010

holly101, u nas wczoraj na SR mowila babka jak dobre jest dotyk dziecka z mama (czyli dzieciaczek goly na mamy gola piers) i tata. Ze wiadomo, ze po porodzie zaraz ale nawet pozniej i wlasnie polecala, ze jak jest partner w domu i mama zrobi sobie kapiel, to moze maluszka wziac do wanny i z nim chwile polezec :)

joasia79, ja zwykle ogladam ten serial na ang tv i czasami wlasnie nie rozumiem wszystkich tekstow bo sa takie skomplikowane :)

mychakap, u nas nawet jednym slowem nie wspomnieli o diecie w czasie karmienia piersia.. a zajecia trwaly 2,5h. Co do lewego boku to mam tak jak ty.. mam juz dosyc ciagle na lewej stronie..

przysszla-mama, bardzo mi przykro, ze tak wyszlo ale zalamanie nic nie pomoze ani Tobie ani tymbardziej maluchowi. Staraj sie trzymac polecen lekarza, bede trzymac kciuki, zeby wszystko bylo dobrze.

reklama
Jakiś chłopaczek coś tam powiedział, że nie zauważył, że jestem w ciąży, na to kasjerka ( w ogóle taka miła kobieta z humorem) - tak, faktycznie bardzo trudno panią z tym brzuchem zauważyć :-) Wszystko więc zależy od człowieka...

A moim zdaniem dostrzeganie i wywoływanie ciężarnych na początek kolejki (w każdej kasie czy na każdym stoisku) powinno być obowiązkiem sprzedawczyń / kasjerek. Bo tylko one widzą całą kolejkę. Trudno oczekiwać, żeby ludzie stojący nawet tuż przed nami, mieli oczy z tyłu głowy albo jeszcze się rozglądali na wszystkie strony czy aby ciężarna się za nimi nie ustawiła. A już w ogóle "trend" w kategorii: niech się ciężarne same dopominają o swoje prawa, uważam za szczyt chamstwa. Nie raz spotkałam się z takim komentarzem, że jak się nie upomniałaś o przepuszczenie lub ustąpienie miejsca, to sama sobie jesteś winna, że Cię nikt nie przepuścił, nie ustąpił.
I totalnie mnie rozwalają sprzedawczynie w niektórych sklepach, gdzie stoję grzecznie w kolejce a jak już podejdę do kasy, to taka mnie informuje szeptem: wie pani, następnym razem to bez kolejki proszę podejść. Jakby nie mogła mnie wywołać, skoro widziała brzuch, albo chociaż sklep, skoro już chce być "ciężarna-friendly", nie mógł wywiesić nad kasami napisu: ciężarne obsługujemy bez kolejki.

Wczesniej mialam problemy z tarczyca ale brałam Jod i potem juz wyniki byly idealne.(jakis rok przed zajsciem w ciaze) I wczesniej nie robili mi takich badan, dopiero teraz. Lekarz mi nic nie powiedzial, ze cos moze byc nie tak z dzieckiem w ogole unikał tego tematu jak ognia. Teraz w poniedzialek ide do endokrynologa. Niestety ale strasznie sie tym stresuje i caly czas mysle co teraz bedzie? Jak bedzie?

Dobry :)

anbar
tak to już niestety jest.. Mnie raz przepuścili w kolejce do kasy w tesco (akurat staliśmy w tej do kasy "przyjaznej" ciężarnym kobietom") i to jakiś dziadek mnie zawołał, żebym stanęła przed nim.. Za to jakie oburzenie było u reszty :/

Często chodzę na pocztę i jeszcze ani razu mi się nie zdarzyło, żeby ktoś mnie przepuścił mimo tabliczki na szybie, że kobiety w ciąży i osoby starsze mają pierwszeństwo. Jeszcze u nas kolejki na tej poczcie niemiłosiernie długie.. no ale jakoś nie potrafię "wepchać" się przed wszystkich..

To samo tyczy się kościoła, gdzie nikt nawet nie ruszy tyłka.. a jest mi ciężko wystać godzinę. Młode dziewczyny, matki z dziećmi, stare babcie z torbami na ławkach siedzą i nawet przez myśl im nie przejdzie ustąpienie miejsca.

Teraz zaczyna się rok akademicki.. studia. Niestety mój D. może mnie odbierać tylko z miasta "przesiadkowego" więc dużo będę dojeżdżać autobusem, ciekawe czy będę musiała stać 1:40 h czy też znajdzie się jakiś uprzejmy i ustąpi miejsca..:confused:

przyszła-mama internet to ostatnie miejsce gdzie szuka się informacji nt problemów... dlaczego lekarz dopiero pod koniec CI zalecił badania tarczycy ?
Bardzo często w przypadku niedoczynności są problemy z zajściem w ciążę lub/i jej donoszeniem. Skoro u Ciebie wszystko przebiega ok to znaczy że Twój dzidziuś jest mocny i wszystko jest w porządku. Uwierz w swoje dziecko a nie w to co piszą w internecie!

Witam po tygodniowej nieobecności!
Udało mi się (cudem?) nadrobić te wszystkie strony, które napisałyście, ale już nie uda mi się odpisać na każdy temat, który był poruszany w ciągu tego tygodnia... :/
W każdym razie wróciłam już z lubelskich wojaży i zarzuciłam kotwicę w mazowieckim :-).

Violett i Zagol - trzymam kciukersony, żeby wszystko było ok!
Agusiar - witamy kolejną listopadóweczkę :-)
Przyszła-mama, chyba powinnaś biegusiem do tego endokrynologa....im szybciej do niego trafisz tym wcześniej zaczniesz brać leki a i pewnie uspokoi Cię, że maluszek jest bezpieczny....

Jeśli chodzi o przepuszczanie w kolejce to ja jeszcze ze dwa miesiące temu byłam nastawiona bojowo - po prostu informowałam ludzi w kolejce do kasy "uprzywilejowanej" że jestem w ciąży i bezpardonowo omijałam kolejkę zwracając tylko uwagę czy nie wchodzę przed jakąś inną ciężarówkę....
ale odkąd spotkałam się z sytuacją (w ikea), że za takie zachowanie ludzie jakby mogli to by mnie ukamienowali, poleciały w moją stronę teksty takie, że wstyd powtarzać a jedna z młodych dziewczyn to jeszcze za drzwiami ikea wykrzykiwała w moją stronę ....to odpuściłam i już nie przechodzę na początek kolejki, no chyba, że naprawdę kiepsko się czuję...

Tymczasem uciekam po kawunię... aura fatalna....

przyszła-mama trzymam kciuki żeby z Twoim maluszkiem było wszystko dobrze!!! na pewno będzie zobaczysz!!!

Co do kolejek to mnie w Tesco zawsze pani woła do przodu i jeszcze się nie spotkałam z tym, żeby jakiś klient co stał przede mną miał "wąty" że musi mnie przepuścić. Pani na kasie ostatnio powiedziała, że z tym wołaniem to też nie jest tak fajnie bo miała przypadek że zawołała panią która po prostu była "przy kości" hehe i oby dwóm głupio się zrobiło... a i jeszcze miała przypadek, że laska miała do niej pretensje że jej nie zawołała a ona była w 2 miesiącu i nic nie było widać!!!

mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby ktoś mnie zawołał na początek kolejki albo przepuścił w hipermarkecie :) powiem szczerze, że nawet głupio bym się czuła :)

ale pogoda paskudna.. w sumie i tak z domu nie wychodzę, ale jakos tak smętnie jak sie patrzy przez okno. Az sie z lozka nie chce wstawac.

Zalgol, dobrze ze juz jestes w domu. Dbaj o siebie!
Violett a Ty jak sie czujesz??

Dziś w nocy mialam rewolucje w brzuchu.. czułam jakby mała pajacyki robiła! az mnie bolało, po kilku minutach nie mogłam leżeć ciągle się przekrecalam a ona dalej swoje..

Pomyslalam ze upiekę coś mojemu P. na dzień chłopaka, macie jakis pomysl zeby bylo szybko i smacznie? Oprocz ciasta marchewkowego, bo wszystkim u mnie w domu oprocz mnie, juz bokiem wychodzi haha.

reklama
przyszła-mama - ja też myśle że na informacjach z netu nie można polegać, a już na pewno nie ma sensu stawiać diagnozy, na pewno trzeba będzie się poleczyć, a z dzieciaczkiem wszystko będzie ok.
Witam też nowa mamusie !
Słuchajcie jak to jest z tą dietą podczas karmienia bo wszedzie co innego, np na SR dowiedzielismy sie ze bardzo sie trzeba ograniczac (z owoców - jablka i banany, ze słodyczy - suchary i biszkopty, z mięsa drób, z pieczywa - raczej jasne, a czekolady nie, cytrusów nie, sera żółtego nie, miodu i orzechów tez nie, co wy na to? bo ja do głodówek nie przyzwyczajona jestem.
Trzymajcie sie brzuchole

Do góry