reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Listopad 2011

witam się popołudniowo
winki zgadzam się z Mary ,najlepiej idź do lekarza i powiedz o poprzedniej ciąży i tym jak to się skończyło , na pewno zrobią ci wszystkie badania ,moja koleżanka miała bardzo podobną sytuację ,czytałam kiedyś że puste "jajo" może się zdarzyć tylko raz więc głowa do góry i do lekarza marsz ;)
mary jak po imprezie ??
u mnie nudy ,Kuba drzemie ,obiad się gotuje a mojego gdzieś wywiało :) tzn wiem gdzie jest hehehe ale mógłby już wrócić ;)
ale mnie dzisiaj mdliło jak obierałam mięso do obiadu ,normalnie szok bo jeszcze tak nigdy nie miałam :( brrr

Ania - cześć kochana! :-) Oj, taka zmęczona byłam, ze szok! Ziewałam, spać mi się chciało już po godzinie, ale mieliśmy role do odegrania i ogólnie było śmiesznie, więc zostałam do końca "przedstawienia", czyli do 22 i zwinęłam się do domu pod głupią wymówką, ze muszę bardzo wcześnie wstać i jechać do mamy pomóc jej w czymś tam. :-D:-D Ale mówię Ci, jak poczułam zapach chipsów, to myślałam, ze normalnie nie dam rady!!! :szok:

reklama
Witam wszystkie listopadoweczki.
Mam nadzieje ze mnie przyjmiecie. Termin mam wg. moich obliczeń na 19 listopada, wiec dzis jest 5tc i 1 dzień . Strasznie sie boje bo poprzednia ciaze poronilam w listopadzie w 7 tygodniu. Dziewczyny codziennie sie boje ze moja dzidzia przestanie sie rozwijać. Mieszkam w Szwecji wiec opieka tu to jest totalnie do d... Bety nie można zrobic, żadnych badań bez poważniejszych wskazań, wiec o prolaktynie czy progesteronie nie wiem nic. Można liczyć tylko na testy sikane. Pierwszy raz lekarza mam 1 kwietnia i to już bedzie 7tc. Mam nadzieje ze zobaczę coś na USG bo poprzednim razem było tylko poste jajo plodowe i potem płacz. Żyje w takim stresie jak nigdy. To bedzie moja pierwsza dzidzia.
Pozdrawiam i mam nadzieje zostać tu na dłużej.
Nie martw się, stres szkodzi maleństwu i nic dobrego z niego nie przyjdzie :)) Wszystko będzie dobrze, na 100%!!!

witam się popołudniowo
winki zgadzam się z Mary ,najlepiej idź do lekarza i powiedz o poprzedniej ciąży i tym jak to się skończyło , na pewno zrobią ci wszystkie badania ,moja koleżanka miała bardzo podobną sytuację ,czytałam kiedyś że puste "jajo" może się zdarzyć tylko raz więc głowa do góry i do lekarza marsz ;)
mary jak po imprezie ??
u mnie nudy ,Kuba drzemie ,obiad się gotuje a mojego gdzieś wywiało :) tzn wiem gdzie jest hehehe ale mógłby już wrócić ;)
ale mnie dzisiaj mdliło jak obierałam mięso do obiadu ,normalnie szok bo jeszcze tak nigdy nie miałam :( brrr

Co do mięsa, to zapach zarówno smażonego jak i obrobionego strasznie mnie odrzuca. Od paru dni nic porządnego nie zjadłam (znaczy mięsa) i mój A. tak samo, ale jednak powinnam się przemóc i raz zrobić mu ten obiadek... ale nie mogę! nie daję rady :szok:
Do tego strasznie mnie mdli około południa zawsze i dzisiaj niestety bez randki z toaletą znowu się nie obeszło... jeszcze parę tygodni i mam nadzieję, że przejdzie, bo nie wytrzymam...

Ponko - oj, bidulko, mam nadzieję, ze to szybko minie... Ja się sama zastanawiam, czy też mnie to czeka, ale póki co najgorsze, co mi się przydarzyło, to okropne mdłości i zgaga - randek z WC jeszcze nie było. Ciekawa jestem, czy to jest jakoś uwarunkowane genetycznie... :confused: Ani moja mama, ani siostra nigdy w swoich ciążach nie wymiotowały... A masz mozliwość kupić jakieś gotowe mięsko na obiad dla meża - np. w jakimś sklepie garmażeryjnym? Wówczas ominęłoby Cię obrabianie...

Chętnie z Twojego słonka skorzystam, bo u nas tak szarawo i nudno... Kupiłam korzeń imbiru i sobie do wody będę wcierać, słyszałam, ze do potraw też całkiem nieźle działa.

Cos z tym imbirem jest na rzeczy ;-)Bylam zaskoczona gdy czytalam o tym imbirze, ze pomaga na mdłosci, ale chyba faktycznie skutkuje. \Biore Prenatal Complex ktory zawiera imbir wlasnie po to aby mamusie mdlosci nie meczyly, oraz wit |B6 i musze przyznac ze mdłosci mam naprawde niewielkie ;-)

No i pytanko z innej beczki dziewczyny :tak: Czy wy tez macie problem z cera :eek: ja od tygodnia nie wiem co mi sie dzieje,taki tradzik mi sie zrabil,oczywiscie przed @ zazwyczaj wyskoczyl mi jeden lub 2 syfki na twarzy ale nie tak jak teraz:eek: czy jest to mozliwe ze to sprawka hormonow ??

Cera pogorszyla sie i u mnie ale nie znacznie, tak wiec licze ze hormony sie ustabilizuja i bedzie ok. Czytalam gdzies ze w czasie ciazy raczej cera, wlosy i paznokcie zmieniaja sie na plus, a dopiero po porodzie to wszystko sie sypie. Mam na mysli wypadanie wlosow w duzej ilosci oraz psucie sie zebow - ojjj apmietam ten dramat :baffled: Po porodze polowa wlosow mi wypadka i od razu 4 zeby do leczenia, jednen niemal do wyrwania :dry:

Witam moje kochane ;)
Czy was też nękają zachcianki które są ,że tak powiem zakazanym owocem ;p Mam wielką chęć na piwko ;p A poza tym dzisiaj czuje się doskonale ;)
;))

:tak: Mialam zachcianke w piatek na wedzona makrele, a ze maz przyniosl z pracy nie moglam sie powstrzymac i teraz zaluje :-( Skonczylo sie zatruciem, wymiotami i biegunka, ktore na szczescie trwaly tylko dobe. dzis jest ok. Ale mam serdecznie dosc zakazanych zachcianek :-p

Mamusie!
Chcialam Wszystkim zyczyc spokojnych 9 msc i wiele optymizmu - Abyscie wierzyly w to że wasze malenstwo rozija sie prawidlowo. Pamietajcie ze gdy sie stresujecie tym, co sie dzieje z dzidzia to i ono to czuje, a wiec kilka glebokich oddechow i pozytywne myslenie! A po pierwszym USG na pewno zobaczycie ze wszystko gra jak powinno :-D

Ktoras mama miala chec stworzyc liste terminow porodu :-) Aktulany pomysl :cool2:

agnieszkak2 cos pisala, chyba ze sa inni chetni

Ostatnia edycja:
Kochne ,w tym cholernym kraju nie moge od tak isc do lekarza. Tutaj chodzi sie do ploznej ,ktora z checia cie przyjmie w 12tc. Kiedy poronilam w listopadzie to na maxa szukalam lekarza prywatnego ,ale z racji tego ,ze maja podpisana oni umowe z tutejszyn NFZ to nie ma ich wielu. U lekarza w Szwecji zawsze placisz tyle samo na wejscie -chyba 250 kr -120zl i nie ma znaczenia czy to prywatny czy nie. I tak jest u kazdego lekarza. W czasie poronienia na maxa szukalam kogokolwiek ,ale najblizszy termin wolny byl na luty. W sumie moglam sie zapisac ,to bym sobie teraz poszla. W koncu wyladowalam na ostrym duyzurze ,gdzie lekarz jedynie powiedzial ,ze sie to zdarza i to czesto ,wiec mam isc do domu i wyluzowac. Na maxa sie ciesze ,ze mam tego lekarza 1 kwietnia ,ale tu lekarz nie prowadzi ciazy ,wiec jak wszystko bedzie ok to nastepna wizyta u poloznej. I przysluguje jedno usg w 16 tc. Ja bede miala robione 1 kwietnia z racji ze poronilam wczesniej.
Mary-Beth ,moze w Norwegii jest fajniej ,ale tutaj jest nastawienia jak w Anglii ,ze natura decyduje i jak ciaza ma sie utrzymac to super ,a jak nie to nie. A to ze nerwy mnie zzeraja to zupelnie inna sprawa.
Zachcianek nie mam , zadnych ,ale lodowka moja tak mi smierdzi ze sie do niej nie zblizam. Oczywiscie pytalam meza i 3 innych znajomkow czy im tez smierdzi ,ale twierdza z nie. Wymiotuje czasem ,ale to raczej po jakims konkretnym jedzonku i zazwyczaj w miejscach publicznych . Zaliczylma juz Ikee ,oraz inny sklep meblowy ,jak i prace meza. Potem wygladam okropnie ,i jestem pewna ,ze wszyscy slyszeli. Wstyd.
Dzis na obiad spaghetti carbonara. Zobaczymy czy u mnie zostanie.
Milego wieczoru wszystki ciezarowczki

Kochne ,w tym cholernym kraju nie moge od tak isc do lekarza. Tutaj chodzi sie do ploznej ,ktora z checia cie przyjmie w 12tc. Kiedy poronilam w listopadzie to na maxa szukalam lekarza prywatnego ,ale z racji tego ,ze maja podpisana oni umowe z tutejszyn NFZ to nie ma ich wielu. U lekarza w Szwecji zawsze placisz tyle samo na wejscie -chyba 250 kr -120zl i nie ma znaczenia czy to prywatny czy nie. I tak jest u kazdego lekarza. W czasie poronienia na maxa szukalam kogokolwiek ,ale najblizszy termin wolny byl na luty. W sumie moglam sie zapisac ,to bym sobie teraz poszla. W koncu wyladowalam na ostrym duyzurze ,gdzie lekarz jedynie powiedzial ,ze sie to zdarza i to czesto ,wiec mam isc do domu i wyluzowac. Na maxa sie ciesze ,ze mam tego lekarza 1 kwietnia ,ale tu lekarz nie prowadzi ciazy ,wiec jak wszystko bedzie ok to nastepna wizyta u poloznej. I przysluguje jedno usg w 16 tc. Ja bede miala robione 1 kwietnia z racji ze poronilam wczesniej.
Mary-Beth ,moze w Norwegii jest fajniej ,ale tutaj jest nastawienia jak w Anglii ,ze natura decyduje i jak ciaza ma sie utrzymac to super ,a jak nie to nie. A to ze nerwy mnie zzeraja to zupelnie inna sprawa.
Zachcianek nie mam , zadnych ,ale lodowka moja tak mi smierdzi ze sie do niej nie zblizam. Oczywiscie pytalam meza i 3 innych znajomkow czy im tez smierdzi ,ale twierdza z nie. Wymiotuje czasem ,ale to raczej po jakims konkretnym jedzonku i zazwyczaj w miejscach publicznych . Zaliczylma juz Ikee ,oraz inny sklep meblowy ,jak i prace meza. Potem wygladam okropnie ,i jestem pewna ,ze wszyscy slyszeli. Wstyd.
Dzis na obiad spaghetti carbonara. Zobaczymy czy u mnie zostanie.
Milego wieczoru wszystki ciezarowczki

Winki - tu masz link do jednej z przychodni prywatnych - idziesz bez żadnego papieru, skierowania i bez problemu robią USG.

Strandklinikken

Co prawda to kosztuje i jest w Sztokholmie (nie wiem, jakie miasto Cię interesuje, gdzie masz najbliżej), ale chciałam Ci tylko podsunąć link do przychodni, gdzie bez problemu robią USG przed 12 tyg. Jeśli się poszuka lepiej, to można znaleźć więcej takich gabinetów czy klinik zapewne w całej Szwecji. System pomocy medycznej jest naprawdę zbliżony do norweskiego i oczywiście jesli idziesz z ubezpieczenia to jasne, że mniej przysługuje niż prywatnie. Tak niestety jest w całej Skandynawii, że płacisz za samo wejście do lekarza, czy prywatnie, czy państwowo. Trzymam kciuki za wizytę i życzę dużo spokoju! :happy2:

Dziewczynki, miłego wieczorku! Ja zmykam się pobyczyć przed TV i wcześnie dzis spać, bo padam... Papa! :-):-)

Ostatnia edycja:
Witam przy niedzielnym wieczorze,

Córcia poszła spać (padła jak szczygiełek), mąż nadrabia zaległości czytelnicze, więc mogę się odezwać.

Przede wszystkim, to nie dajcie się złym myślom. Cokolwiek się nie stanie, to będzie dobrze, bo nie może być źle. Musi być dobrze i to jest jedyne słuszne podejście do sprawy. Bo niby dlaczego miało by nie być dobrze? No własnie, więc uśmiech od ucha do ucha, a i dzieci będą pogodnie do życia nastawione (- spradzone, działa!!!).

Mnie romanse z toaletą się chyba powoli kończą, a przynajmniej zaczynam się czuć lepiej, bo ostatni tydzień to była jedna wielka porażka, ledwo się z łóżka podnosiłam. Poprzednio też mocno żołądek mi dokuczał, ale nie przypominam sobie aż takiej serii.

Przy córci, bardzo szybko objawił mi się "trądzik młodzieńczy", ale mówią, że to córka matce urodę zabiera :) ciekawe jak będzie tym razem.

Zęby to faktycznie porażka. Do tej pory nie wyprowadziłam ich na prostą i teraz jeszcze 8 mi zostało do leczenia, hmm... do porodu powinnam zdążyć :). Mam tylko nadzieję, że jak teraz je wylecze to na trochę to wystarczy.

Zachcianki miewa mój małżonek. Ja mam wręcz przeciwnie, ogólnie nie bardzo mam na cokolwiek ochotę, ale piję na potęgę i znów zaczynam mieć problem z magazynowaniem wody.

Jeszcze raz, uśmiechajcie się do wszystkich i zawsze, a i ci wszyscy zgorzkniali ludzie zaczną się do Was uśmiechać.
Pozytywne myślenie to ogromna siła i największa moc sprawcza, którą posiadamy.

Miłej nocki

Witam wszystkich, ja dzis zaliczylam z moim T dlugi spacer bo pogoda sie poprawila, Ssabrinaa, sloneczko od Ciebie chyba jednak do mnie przywedrowalo:-) i trzeba bylo koniecznie skorzystac z takiej okazji:tak:. Po spacerku zjadlam porzadna porcje zapiekanki ziemniaczanej, a ze nadal nie mam pojecia co to nudnosci czy smaki to wcinam wszystko jak wczesniej, no moze poza zakazanymi rzeczami ;-)Jak bede miala wieczorkiem sily to moze jeszcze jeden spacerek zalicze, bo siedzac na kanapie to tylko nadaje sie do spania:-D.
Co do pozytywnego myslenia to zgadzam sie ze to najwazniejsze. Moj T denerwuje sie za nas dwoje i to ja musze go uspokajac:tak:

reklama
Cera pogorszyla sie i u mnie ale nie znacznie, tak wiec licze ze hormony sie ustabilizuja i bedzie ok. Czytalam gdzies ze w czasie ciazy raczej cera, wlosy i paznokcie zmieniaja sie na plus, a dopiero po porodzie to wszystko sie sypie. Mam na mysli wypadanie wlosow w duzej ilosci oraz psucie sie zebow - ojjj apmietam ten dramat :baffled: Po porodze polowa wlosow mi wypadka i od razu 4 zeby do leczenia, jednen niemal do wyrwania :dry:
Tez tak wlasnie mysle ze jest spowodowane hormonami i mam wielka nadzieje ze pod koniec I trymestru poprostu znikna :-D a jak nie no to trudno dla fasolki wszystko ;-):-D no i ta wizja poporodowa wypadanie wlosow,lamanie paznokci i zeby :szok: zaczyna mnie to przerazac bo ja mam tak cieniutko wloskow na glowie ze jak jeszcze zaczna wypadac potem to obawiam sie ze lysa bede :tak: :-)
:tak: Mialam zachcianke w piatek na wedzona makrele, a ze maz przyniosl z pracy nie moglam sie powstrzymac i teraz zaluje :-( Skonczylo sie zatruciem, wymiotami i biegunka, ktore na szczescie trwaly tylko dobe. dzis jest ok. Ale mam serdecznie dosc zakazanych zachcianek :-p
Wspolczuje zatrucia ,sama mialam zatrucie jakis tydzien temu i wiem jak to moze wymeczyc :tak: cale szczescie juz Ci przeszlo :-)
Ktoras mama miala chec stworzyc liste terminow porodu :-) Aktulany pomysl :cool2:

agnieszkak2 cos pisala, chyba ze sa inni chetni
Padla tylko propozycja ale zadna sie nie zglosila na ochotniczke :-):-D Ja mam mnostwo czasu wiec jesli nic nie macie przeciwko moge ja zrobic :tak: no chyba ze zglosi sie inna chetna dziewczyna :-D

Witam wszystkich, ja dzis zaliczylam z moim T dlugi spacer bo pogoda sie poprawila, Ssabrinaa, sloneczko od Ciebie chyba jednak do mnie przywedrowalo:-) i trzeba bylo koniecznie skorzystac z takiej okazji:tak:.
Ciesze sie ze sloneczko i Ciebie odwiedzilo :tak: u mnie dzisiaj nie bylo zbytnio sloneczka ale tez nie bylo zimno wiec i ja takze na spacerku z moim A. bylam :-)

Pozytywne myslenie najwazniejsze dziewczyny :-D:tak: i trzeba tez uwierzyc w nasze fasoleczki ze sa silne i ze bedzie z nimi wszystko ok ;-)

Ostatnia edycja:
Do góry