• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Listopadowe mamy 2016

Ja też nie dam rady wszystkiego przeczytać... Cieszcie się, że możecie w ogóle karmić, bo co jakby się okazało, że nie możecie, bo z Waszym zdrowiem coś jest nie tak i trzeba podać modyfikowane? Ponadto - wrzućcie na luz. Ja też cały tydzień rozpaczałam, że będę musiała brać sterydy na małopłytkowość, że bolą mnie piersi od karmienia, ale że chce karmić piersią, a nie przechodzić na modyfikowane. Nie ma sensu się zadręczać - najwyżej dziecko będzie na piersi i na modyfikowanym albo w całości na modyfikowanym.
Ja tam z mężem robię kąpiele wieczorem i też moczymy to miejsce po szczepionce... A kikut pępowinowy jeszcze jest, ale już wisi na włosku.
A mi moje zdrowie zrobiło prezent na urodziny. Lekarz zdziwiony, pielęgniarka zdziwiona, ja zdziwiona: z 62 tys. płytek zrobiło się 321 tys. :szok: JAKIM CUDEM? Moja małopłytkowość zniknęła, więc sterydy odpadają i mleko modyfikowane też, więc mogę karmić piersią - oby tylko malutka nam przybierała na wadze, bo coś mały ma przyrost. Jestem myśli, że to się jeszcze zmieni :) Ważne, że już się tak nie martwię :)

reklama
Cześć! W końcu do Was mogę wrócić. Niestety miałam trochę komplikacji ciążowych i jakoś nie bardzo miałam siłę (ochotę) na bb.
Synek urodził się 25.10, ale dopiero dziś zdecydowałam się do Was zajrzeć - jakoś trudno mi było wrócić.
Nie wiem czy jeszcze któraś z Was mnie pamięta, tak czy inaczej muszę od nowa wdrożyć się w tutejsze dyskuje.

Miłego dnia mamuśki! :-)

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Basienka - jeśli uważasz i masz podstawy twierdzić, że laktacja u Ciebie jeszcze się nie rozhulała, możesz spróbować metodę 7-5-3
"
Żeby sobie pomóc przy niedoborze pokarmu, relakatcji, rozkręcaniu laktacji w niektórych sytuacjach, możesz stosować odciąganie mleka laktatorem lub ręcznie. Dobrą metodą jest odciąganie metodą tzw. 7-5-3.

Żeby była ona efektywna należy ją kontynuować, co najmniej przez 7 dni, a czasem dłużej. Jest to tzw pełne odciąganie pokarmu i przebiega wg schematu Chele Marmet[3]. Polega ona na regularnym odciąganiu mleka z piersi po każdym karmieniu (nigdy przed!)

W pierwszej kolejności odciągamy, (chociaż lepiej powiedzieć pracujemy laktatorem na piersi, bo mleko nie musi lecieć na początku od razu) przez 7 minut z lewej piersi, potem 7 minut z prawej. Analogicznie odciągamy od razu potem z lewej 5 minut i 5 z prawej, a na koniec 3 minuty z lewej i 3 minuty z prawej. (Jeżeli jesteśmy w niedoczasie czas odciągania można skrócić do 5-3-2 minut.) Takie odciąganie możemy przeprowadzić zarówno ręcznie jak i za pomocą laktatora.

Cały cykl daje nam 30 – 20 minut pełnego odciągania mleka. Należy taką pracę powtórzyć ok 8 razy dziennie (tylko PO karmieniu) i przynajmniej raz w nocy."
Link do: Jak zadbać o produkcję mleka – {Mleko Mamy Rządzi – konkurs}

dziewczyny pamiętajcie tylko, że nie zawsze od razu po karmieniu dziecko zasypia. Oni będą coraz więksi i coraz więccej czasu spędzą na obserwowaniu otoczenia, nie tylko jedzenie i spanie..

Bede mama, Martusia, Maleducada gratulacje!

Maleducada, już wszystko w porządku?

Gaga, co u Was?

Ja też moczę miejsce po szczepionce i pępek, uszy też. Kikut jeszcze nie odpadł, położna mówiła, że gruba pępowina była i dlatego, choć wydaje mi się, że już niedługo.

Ja miejsce po szczepionce rowniez mocze na papek uwazam bo nie odpadl w calosci :-/

Jak to dziewczyny z tym spirytusem jest? ide do monopolowego i kupuje spirytus ktory rozcienczam? (Jak?)
czy jest jakis specjalny w aptece?

Na uszy staramy sie uwazac ale czasem cos tam mu sie chlapnie (moje dziecie nienawidzi mycia glowy. Drze sie tak mocno az sie zanosi)

Jeśli o laktacje chodzi - polecam z całego serca metodę opisana przez Ivi - przy starszym synu uratowała ona moja laktacje, chociaż wiadomo, wymaga sporo zaangażowania.

Milia dziękuję :-)
Czy w porządku tego nie wiemy tak do końca, mam nadzieję że będzie ok. Póki co czekają nas przez jakiś czas regularne wizyty u specjalistów i obserwacja jak się mały rozwija i w która stronę to zmierza.

Mi by nawet na myśl nie przyszło, żeby przy kąpieli omijać te miejsca, przecież już w szpitalu podczas kąpieli położne moczyly i było ok.

Jeśli chodzi o kikut to racja, jeśli pepowina gruba to może się długo trzymać, starszemu synowi odpadł dopiero jak dostaliśmy skierowanie na chirurgiczne usunięcie.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Mój kończy 19ego miesiąc , pępek jak się trzymał tak trzyma , trochę chirurg wyrwał reszta nadal siedzi ..jutro kontrole mamy :(

[emoji175][emoji7]synek już jest z nami [emoji7][emoji175]

reklama
Nie podaje sie juz wit. K tylko wit. D.
Na zmniejszenie pokarmu herbatke z szalwii i mięta.
A na przeziębienie lipa, bez czarny, granat. Czosnek naturalny antybiotyk. Właśnie zaczęłam dodawac go do obiadów i jest ok. Cytryne i miód też mozna ale wprpwadzac oddzielnie i obserwować.
Jak duże macie cięcia po cc? I czy już czymś smarujecie? Jakieś masci ns gojenie?
Moja misia też juz ma coraz dłuższe przerwy w spaniu. Wtedy obserwuje, keeka troszkę. Lubi na rączkach u mamy być. Wtedy robię jej inhalacje zeby nawilzyc śluzówki i super się przy tym wycisza. Lubi buczenie inhalatora. Super sprawdza się aplikacja z kołysankami

13.10.2016 córcia

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry