Moim zdaniem Twój synek ma jeszcze czas, jak ja z moim małym miałam ćwiczenia z fizjoterapeutą (lekka asymetria urodzeniowa, zakończyło się na jednym spotkaniu) to dowiedziałam się, że do końca 6 miesiąca jak dziecko wykona taki obrót to jest dobrze i w terminie. Choć tak naprawdę są to tylko terminy książkowe, a to dzieci wiedzą najlepiej kiedy są gotowe. Jedne zrobią to szybciej inne później. Jeśli chodzi o moje ćwiczenia to ja od początku zmieniając ubrania obracałam synka na boki, a zmieniając pampersa podnosiłam całe bioderka. Jak zauważyłam, że synek sam podnosi wysoko nogi i przerzuca się na boki to pomogłam mu kilka razy zrobić obrót. Parę dni później sam zaczął wykonywać taki obrót. Najpierw przez prawe ramię a na dzień dzisiejszy w dwie strony z lekkim wskazaniem silniejszej prawej strony. Tyle z dobrych rzeczy, choć może jeszcze trochę by się znalazło np. moje dziecie lubi wkładać stopy do buzi i radość sprawia mu pelzanie na brzuchu do zabawki, ale mój syn jest z tych dzieci które uwielbiają leżeć na brzuchu więc pewne zadania mi to ułatwia.
Niestety dzisiaj zaobserwowałam coś dziwnego i trochę jestem zaniepokojona. Mój syn zaczął podnosić głowę w pozycji leżącej na plecach, tak jakby chciał zrobić brzuszki. Boję się że to wyrabia mu złe nawyki, nie wiem co z tym zrobić