reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lublin od kuchni

reklama
Zupa Cebulowa

ja robię troszkę inaczej

50 dag cebuli
1i1/2 łyżki masła
1/2 selera
1 pietruszka
3 ziemniaki
4 łyżki pietruszki posiekanej ze szczypiorkiem
sól, pieprz
kilka kromek bułki
1 łyżka oliwy
1/2 szkl śmietany

seler, pietruszkę i ziemniaki obrać, umyć. Seler i pietruszkę pokroić, wrzucić do 1 litra wrzącej, osolonej wody. Cebulę, obrać, opłukać, pokroić poddusić z łyżką masła (nie rumienić). dodać do gotujących się warzyw, jednocześnie włożyć pokrojone ziemniaki. Ugotować do miękkości, przetrzeć przez sito (ja nie przecierałam). Zupę wymieszać ze śmietaną i zieleniną. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami. Bułkę na grzanki pokroić w kromeczki, posmarować masłem (1/2 łyżki). Zrumienić w piekarniku.
 
Sernik wiedeński - pychota - duża blacha

2 kg twarogu (Półtłusty, ja robię z wiejskiego od teściowej) - żaden z wiaderka tylko zwykły, przepuścić przez maszynkę na siatce do maku razem z 1 kostka margaryny. Dodać 10 jajek (białka osobno ubić i odstawić). Dodać 3,5 szk. cukru pudru, 4 łyżki kaszy manny, aromat pomarańczowy i szczyptę soli. wszystko razem dobrze zmiksować. Bakalie sparzyć wrzątkiem, obtoczyć w mące i dodać z ubitą pianą. Delikatnie wymieszać łyżką aż piana zniknie. Piec w nagrzanym piekarniku do 200*C przez godzinę, pod koniec możemy trochę zmniejszyć temperaturę. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy nie wyjmując sernika z piekarnika. Wysokość ciasta ok. 3,5 - 4 cm.

 
Ostatnia edycja:
martynka ja mam przepis na ten sernik z brzoskwiniami to jak chcesz to wpisze.

Ja natomiast bardzo potrzebuję przepisu na rybę, strasznie mi się chce ale nie takiej zwykłej w panierce z jajka i mąki. Coś bym pokombinowała, upiekła może ale to też trzeba umiejętnie doprawić. Tak więc proszę o radę!!!!!!!!!!!
 
Marta dzięki serdeczne za przepis!!

Jutro biorę się do roboty:-):-):-)

Fogia ja mam super przepis na rybę....autorstwa mojej siostry i wychodzi pycha, nawet jej dzieciaczki jedzą:-)
Ja robię to zawsze z łososia i moja siostra też, nie wiem jak wyszłoby z inną rybką.

Tak więc:
3 dzwonka świeżego łososia
3 marchewki,3 pietruszki
ok 10 sztuk śliwek suszonych

Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem wkładamy posolonego łososia, na to kładziemy tartą marchewkę i tartą pietruszkę, obkładamy śliwkami, ja kladę kawałeczki masła na to wszystko jeszcze i podlewam odrobiną rosołu ( z kostki).Naczynie żaroodporne przykryam i wstawiam do piekarnika na 180'C na około 45 min, trzeba sprawdzić pod koniec czy ryba jest już mięciutka i rozpływa się w ustach:) Jak nie to wstawić jeszcze na trochę do pieczenia!!

Polecam to danie bo jest pyszne i lekkostrawne!!

Smacznego:-D:-D:-D
 
Sama jeszcze nie robiłam, ale brzmi fajnie;-);-);-)


Zupa-krem z pieczonego czosnku
6- 7 większych główek czosnku
włoszczyzna (3 marchewki, pietruszka, kawałek selera)
ok 3/4 szklanki kaszy
suszone zioła (tymianek, zioła prowansalskie)
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sos sojowy
sól
słodka papryka w proszku
oliwa
ew. 2 kromki chleba tostowego
zielenina (natka pietruszki, koperek)
UWAGA!! Przepis jest na bardzo dużą porcję


Czosnek pokroić w całości w poprzek na pół, ułożyć na blaszce, polać oliwą z oliwek, piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni aż nieco się przybrązowi.

W czasie kiedy czosnek się piecze do dużego garnka wlać ok. 2,5 litra wody, dodać startą na tarce włoszczyznę, a gdy woda zacznie się gotować dorzucić wypłukaną w zimnej wodzie i przelaną wrzątkiem kaszę, listki laurowe, ziele angielskie, posolić, po 15 minutach dodać suszone zioła. Upieczony czosnek obrać z łupinek, wrzucić do blendera dolać kilka łyżek płynu z zupy i zmiksować na jednolitą pastę. Dodać ją do zupy, gotować jeszcze kilka minut, doprawić całość sosem sojowym, słodką papryką i pieprzem, wlać kilka łyżek oliwy z oliwek.

Całość rozdrobnić w blendrze lub mikserem z właściwą końcówką.

Na suchej patelni zrumienić chleb tostowy pokrojony na kostkę.

Dodać do zupy wraz z posiekaną zieleniną.

Smacznego!
 
Gołąbki tradycyjne

1 główka kapusty
ok 300 g mięsa mielonego (mi dziś w sklepie zmieliły łopatkę bo nie było nic sensowniejszego)
ryż (2-3 torebki)
1 jajko
wywar (może być z kostki)
1 mała cebula
czosnek

Z kapuchy wycinam głąb i gotuję.
Ryż gotuję, cebulkę podsmażam (na sam koniec wduszam czosnek), dodaję to wszystko do mięsa. Jeszcze tylko jajko, przyprawy i można mieszać farsz. No, a później zabawa - oddzielanie liści z kapuchy i zawijanie w nie farszu. Można zbić tłuczkiem nerw liścia u nasady jeżeli jest za twardy. Po zawinięciu ja jeszcze zawsze trochę zduszam gołąbka w rękach żeby się ściśle trzymał.
Brzydkie liście układam na dnie garnka albo brytfanki, na to kładę gołąbki i zalewam wywarem. Wstawiam je do piekarnika i zapiekam. Do gołąbków robię sos pomidorowy z wywaru i przecieru pomidorowego.
 
Makaron ze szpinakiem

makaron (do wyboru: rurki, wstążki, tagiatelle)
opakowanie szpinaku mrożonego w liściach - najlepszy ze śmietaną albo sosem serowym, ja miałam tym razem hortexu z sosem serowym
dla lepszego smaku: kawałeczek sera lazur z niebieską pleśnią, może być inny pleśniowy, gorgonzola
małe opakowanie śmietany
2 piersi z kurczaka
czerwona przyprawa: ja mam kurkumę, ale może być słodka paryka
sól

Szpinak rozmrażamy na patelni z odrobiną wody, niech się "parpoli"
na drugiej patelni smażymy pierś kurczaka pokrojona w paseczki, posolona i posypaną czerwoną przyprawą
gotujemy makaron
do szpinaku dodajemy ser pleśniowy mieszamy żeby się rozpuścił, dodajemy śmietanę, mieszamy - jak chcę tańszą wersję to omijam ser i śmietanę, ale wtedy szpinak w liściach mrożony musi być w sosie śmietanowym

Ugotowany makaron mieszamy z sosem szpinakowym, nakładamy na talerz a na wierzch kładziemy kawałki czerwonego kurczaczka

SMACZNEGO!!!!!!!
 
reklama
Przepis dostałam od koleżanki i mi wychodzi miękka...ale wiem że można trafic na nie taką wołowinę, ale spróbujcie

BEFSZTYK Z SOSEM CZOSNKOWO-PIEPRZOWYM (dla dwóch osób)

- 1/5 kg polędwicy wołowej (4 kotlety po 2 cm)
- 2-3 łyżki masła
Zalewa:
- 1 szklanka oliwy
- łyżka ziół prowansalskich
- 3-4 wyciśnięte ząbki czosnku
- pół łyżeczki pieprzu zielonego
Sos:
- 1 jogurt naturalny (mały)
- 1 łyżka majonezu
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- łyżka zielonego pieprzu z zalewy

Wymieszać składniki zalewy i włożyć do niej pokrojone befsztyki (grubość 2 cm) na ok. 1 godz. – nie solić!
Przygotować sos: do dzbanuszka wycisnąć czosnek, dodać trochę soli, pieprzu, jogurt i majonez, wymieszać i dodać zielony pieprz w całości.
Befsztyki smażyć na bardzo gorącej patelni z odrobiną tłuszczu, wyjęte prosto z zalewy. Smażyć po 4 minuty z każdej strony. Na każdym kawałku smażonym już z drugiej strony położyć kawałek masła. Jeśli befsztyki mają być bardziej wysmażone należy smażyć troszkę dłużej.
Sos podajemy oddzielnie, do tego ziemniaki pieczone z kminkiem i surówka z białej kapusty.
 
Do góry