reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lutowe mamusie 2026

Jak u was z tendencjami zachciankowymi?
U mnie wstrząs na cukier. Nienawidzę cukru. Obrzydza mnie do granic myśl o odrobinie cukru w herbacie, albo ciastku. Wczoraj niestety jadłam tort i było to przepaskudne, mimo że podobno tort był pyszny (myślę, że był na pewno super dla ludzi w stanie normalnym, ale dla mnie był tragiczny).
Chodzą za mną ryby, najlepiej takie perfidne szproty z puchy, ale w pomidorach (!) i pomidory, czasem nawet cebula z solą (o zgrozo). Wędlina już fuj, nawet taka prawdziwa wędzona - nie lubimy się już. Niedawno wyłam na męża bo otworzył jasne piwo i nie mogłam przeżyć, że on te tak wspaniale pachnące piwo ma, a ja mieć nie będę (notabene przedciążowo nie lubiłam piwa jasnego, tylko ciemne, teraz wiadomo, posucha).

reklama
U mnie wstrząs na cukier. Nienawidzę cukru. Obrzydza mnie do granic myśl o odrobinie cukru w herbacie, albo ciastku. Wczoraj niestety jadłam tort i było to przepaskudne, mimo że podobno tort był pyszny (myślę, że był na pewno super dla ludzi w stanie normalnym, ale dla mnie był tragiczny).
Chodzą za mną ryby, najlepiej takie perfidne szproty z puchy, ale w pomidorach (!) i pomidory, czasem nawet cebula z solą (o zgrozo). Wędlina już fuj, nawet taka prawdziwa wędzona - nie lubimy się już. Niedawno wyłam na męża bo otworzył jasne piwo i nie mogłam przeżyć, że on te tak wspaniale pachnące piwo ma, a ja mieć nie będę (notabene przedciążowo nie lubiłam piwa jasnego, tylko ciemne, teraz wiadomo, posucha).
U mnie różnie to jest raz jem wszystko, a za chwilę mnie od czegoś odrzuca i nachodzą różne smaki. Chwilami mam taką ogromną ochotę na coś, np burger, popcorn, że nie ma zmiłuj muszę zamówić/zrobić, bo będzie za mną chodzić tak kilka dni i nic innego mi nie smakuje aż nie zaspokoje smaku 😅 słodkie w sumie od zawsze mało co jem, a teraz to już w ogóle może nie istnieć ( z ciekawostek na torty i kupowane ciasta powinnyśmy podobno uważać, bo często są podobno nasączane alkoholem, a czasami i do mas jest dodawany). Jedynie owoce takie jak czereśnie, arbuz, truskawki mogłabym zajadać. Tydzień temu miałam fazę na kanapkę z awokado pomidorem i cebulą- cały tydzień jadł na śniadanie. Z zakazanych rzeczy to mąż jak pije wino to czuję ten zapach winogron aż w drugim pokoju ale nie że mam ochotę się napić tylko ten zapach winogron mi się podoba 😅

Ja to od wczoraj w głowie mam fasolkę po bretońsku... Bardziej mnie ciągnie do słonych rzeczy.

W ogóle testuję te opaski z action za 5,99 i kurczę, nie wiem czy to głowa, czy opaski, czy może po prostu mdłości chwilowe, ale jak tylko je ubieram, to po chwili jest mi dużo lepiej.

No i drzemki... Dziś drzemka od 15 do 16:30. Jest 19, a ja od pół godziny ledwo jestem w stanie utrzymać powieki...

Idę właśnie robić chleb w jajku. 🤤

mnie trochę od słodyczy odrzuciło, ale raczej na zasadzie że nie mam wgl ochoty na słodkie. Raz na jakiś czas mi tam zajdzie ochota na batona czy coś. A ja jestem miłośniczką czekolady 🙈🙈
Z jedzenia bez zmian pomidory i wszystko co słone, kanapki z almette posolone itp 🙈 od jajek mnie też odrzuciło a bardzo często jadłam jajka na śniadanie w różnych postaciach. Ale nie zmieniły mi się smaki abym polubiła coś czego wcześniej nie lubiłam😬
Z zakazanych rzeczy to na pewno bym zjadła Tatarka ale to kocham od dziecka 😅i napiłabym się pysznego winka 🙈🙈 o Boże jakbym się napiła 🙈

W marcu byliśmy w winiarni w Krakowie na randczce i takie pyszne piłam - polskie o nazwie Halka, kwiatowe, białe. Jezu jakie to dobre a w żadnym sklepie znaleźć nie mogę 🙈

Też mnie odrzuciło od jajek nad czym trochę ubolewam, bo jednak są bardzo zdrowe. Ogólnie ochoty nie mam na nic za bardzo. Dziś na wadze -1,2 kg od ostatniego ważenia 24.06., także tak, jak widać moj apetyt. Trochę zmuszam się do jedzenia. W moim przypadku spadek wagi to akurat nie jest negatywne zjawisko, jednak mam z tyłu głowy, że nie powinnam się głodzić, bo ciąża to nie czas na redukcje.
Jedynie w sumie co mogłabym tak jeść to jakieś chipsy🤤, ale nie kupuje, bo bym podjadała. Ciężko, no ale mam nadzieję że minie za miesiąc.

U mnie różnie to jest raz jem wszystko, a za chwilę mnie od czegoś odrzuca i nachodzą różne smaki. Chwilami mam taką ogromną ochotę na coś, np burger, popcorn, że nie ma zmiłuj muszę zamówić/zrobić, bo będzie za mną chodzić tak kilka dni i nic innego mi nie smakuje aż nie zaspokoje smaku 😅 słodkie w sumie od zawsze mało co jem, a teraz to już w ogóle może nie istnieć ( z ciekawostek na torty i kupowane ciasta powinnyśmy podobno uważać, bo często są podobno nasączane alkoholem, a czasami i do mas jest dodawany). Jedynie owoce takie jak czereśnie, arbuz, truskawki mogłabym zajadać. Tydzień temu miałam fazę na kanapkę z awokado pomidorem i cebulą- cały tydzień jadł na śniadanie. Z zakazanych rzeczy to mąż jak pije wino to czuję ten zapach winogron aż w drugim pokoju ale nie że mam ochotę się napić tylko ten zapach winogron mi się podoba 😅

Od kiedy jestem w ciąży to już 2 razy jadłam tort. 😄

Ja już po wizycie, całe szczęście wszystko dobrze, podobno kłucia w podbrzuszu normalne są no i 3,5cm dzidzi już mam 😱
A poza tym czuję się tragicznie. Te kłucia i ogólnie jakieś bóle brzucha, powiązane zapewne najbardziej że stresem, mdłości czasem tak intensywne, że nie jestem w stanie się na niczym skupić, a do tego wciąż jestem hardcorowo zmęczona. Trochę się boję powiedzieć o ciąży w pracy, bo jednak dopiero co się zatrudniłam, ale czuję, że długo nie pociągnę. Boję się, że będą coś kombinować, żeby mnie zwolnić dyscyplinarnie, bo w sumie innej opcji, żeby nie płacić nie mają.

Co do zachcianek to ja nie mam jakichś szczególnych, raczej niechęć do wielu. Od jajek i ryb mnie odrzuciło, ale co jakiś czas zjem, żeby nie jeść wciąż chleba z masłem. Do kawy też mnie nie ciągnie, a ogólnie uwielbiam. Słodycze powodują mdłości, ale ja nigdy jakoś szczególnie nie byłam ich fanką, czasem mnie najdzie na coś słodkiego, najczęściej żelki, bo są dobre na mdłości 😂 Z zakazanych rzeczy zjadłabym sobie oscypka i w sumie kombinuję, czy by nie zrobić sobie na grillu, wtedy powinien być bezpieczny 🫣

reklama
Do góry