reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lutóweczki 2014

Cześć!
Chyba mnie jakieś przeziębienie bierze, bo w nocy miałam zatkany nos i coś mi leci do gardła-jak mnie złapie kaszel, to nie mogę przestać:sorry2: A jeszcze mało co można brać... Zrobię chyba jakieś płukanie gardła i najem się czosnku...
Wczoraj znowu usłyszałam głupi komentarz odnośnie mojej ciąży, tym razem mojego szwagra i babci M (jej wybaczam, bo ma ponad 90 lat), ale gadanie typu czy nie zdążyłeś założyć prezerwatywy czy wystrzeliłeś czy coś w tym rodzaju to lekkie przegięcie:no: Nikt nie wie czy ja planowałam trzecie dziecko,czy nie,więc co to za gadanie:baffled:
Ale dzisiaj popisałyście-chyba nadrabiacie poprzedni dzień;-)
Jane-może być tak, że termin z OM będzie wcześniejszy niż ten z USG:tak: Ja też miałam krótkie cykle i dlatego ginka zweryfikowała termin i mam wcześniejszy o 4 dni:tak:
Hai-dlatego moja ginka nie chciała mi mówić w 12 tygodniu płci dziecka-bo powiedziała, że się nastawię, a może się pomylić...
Sylwia-hormony szaleją i stąd te kłopoty z włosami i cerą:sorry:
Witam nowe mamy:-)

reklama
Dziewczyny juz sie napaliłam że moge znać płeć i wizyta przełożona na wtorek :-D Moja mama ma w środe urodziny to będzie prezent :-)

Jane :-):-):-) Dziewczyny już to świetnie wytłumaczyły :-)

Termin z OM - Standardowo owulacja występuje 14 dnia cyklu. U mnie załóżmy, że 7 dnia czyli już mamy tydzień różnicy. Ja niestety nie wpisuję sie w te książkowe cykle, więc u mnie termin z OM nie był wiarygodny. Dziecko wszystkimi wymiarami pasuje na końcówkę 13 tygodnia i wszystko się zgadza.

Tobie może wydawać sie to dziwne i nawet nielogiczne, bo zazwyczaj spotka się kobiety z dłuższymi cyklami, gdzie owulacja występuje później niż 14 dnia. Dlatego zazwyczaj ciąża z OM jest starsza, a z USG młodsza - tak jak chociażby u Kasiaczka.

Kobiet z krótszymi cyklami niż 26 dni jest mało i dlatego na temat naszych ciąż jest niewiele informacji. Moje cykle trwały 24-25dni.

Reasumując: Dziecko powstało tydzień wcześniej niż STANDARDOWO zakładają podręczniki, więc jest o tydzień starsze. Termin z OM nie jest miarodajny, bo żeby wpisać się do książkowego cyklu okres powinnam dostać 8.05. A ja ostatni miałam 16.05.

Jaśniej już nie umiem :-)

katia
ja to rozumiem jak to działa bo akurat też mam niestandardowe cykle tylko zawsze mi się wydawało, że skoro wiesz kiedy masz ostatni dzień miesiączki to jakim cudem dziecko może być starsze niż ten termin? no bo nie wydaje ci się że skoro masz ostatnią miesiączkę i od tego czasu liczy się czas ciąży i dopiero po jakiś kilku - kilkunastu dniach dochodzi do zapłodnienia i wtedy liczy się wiek dziecka ... to jakim sposobem wiek dziecka jest większy niż wiek ciąży z OM... rozumiesz o co mi chodzi??

Jane staram się :-):-):-)

Ciążę liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Czyli pani X ostatnią miesiączkę miała 1.01. Załóżmy, że ma książkowe cykle i 14.01 była owulacja. Lekarz wiek ciąży będzie liczył od 1.01, a nie do 14.01.
Załóżmy, że pani X opóźniła się owulacja i wystąpiła 20.02 co automatycznie sprawia, że dziecko jest młodsze. Lekarz nadal wiek ciąży będzie liczył od 1.01, jednak dziecko nie będzie odpowiadało temu wiekowi, bo zostało poczęte później, niż to zakłada medycyna :-) Dlatego u pani X wiek ciąży z OM będzie starszy, a z USG młodszy.

U mnie jest na odwrót.

Termin z OM liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Podręczniki zakładają - 14 dzień cyklu - owulacja -zapłodnienie. Lekarz nie liczy terminu z OM od owulacji.

Wróćmy do mnie. Ostatni okres 16.05. Owulacja między 7, a 11 dniem cyklu (nie wiem dokładnie kiedy, bo nie chodziłam na monitoring). Dlatego dziecko postało wcześniej i jest starsze niż wskazuje na to OM, co już burzy wpasowywanie mojego przypadku to standardowego obliczania wieku z OM.
Termin z OM przewiduje, ze po dwóch tygodniach dochodzi do owulacji, a u mnie do owulacji dochodziło załóżmy po tygodniu, więc dlatego ciąża jest starsza :-)

Ufff :-) Mam nadzieję, że teraz jest już jasne.

Idę na pierogi :-)

Ale żeście naskrobały dzisiaj :-)

BB_Anna ja byłam teraz na chrzcinach i czteromiesięcznego klopsika nosiłam prawie cały czas aż mi ręce drętwiały, myślę że takie małe dzieci to nie strach, gorzej takie większe, choć trzylatka też podnoszę ale nie na długo.
Co do tej płci to fajne pomysły, ale ja nie wytrzymałabym więc niech lekarz mi lepiej powie heh.
Ja kompletnie straciłam ochote na słodkie od początku ciąży, wcześniej mogłam pałaszować non stop, teraz tylko kwaśne i słone najlepiej:-)
kupiłam dziś świeże śledzie, usmażę i w ocet wsadzę...mniam
wogóle to poprostu tak mam przeczucie że będzie syn że to niemal graniczy z pewnością.:-D
dostałam od koleżanki całą siatę spodni ciążowych, rewelacyjnie się noszą, już zwykłych chyba nie założe bo w tych mega wygodnie ;-)

Sylwia według okresu to dziś ma 12tc i 4 dzień. Z USG wychodzi 13tc i 5dzień. W ciążę zaszłam najprawdopodobniej 11 dnia cyklu.

katia rozumiem, że dziecko jest starsze bo owulacja jest wcześniejsza ale jakim sposobem może być starsze od wieku ciąży liczonego z OM??? no po prostu nielogiczne to jest... no chyba, że do zapłodnienia doszło w cyklu poprzednim i z później owulacji.
ale chyba nie wyjaśnimy sobie tego bo ciężko jest to opisać... więc lepiej dajmy spokój :-p ważne że dzieci zdrowe :tak:

reklama
Jane masz rację - dajmy już temu spokój :-) Masz rację - dzieci zdrowe, więc jest dobrze :-)

Małkus trzymam kciuki za Twoje przeczucia :-)

Do góry