reklama
Bozienka24
Fanka BB :)
Solla heheh siedzę cały dzień a też mam z tym problem ;-)
Magda_z_uk
Po pierwsze MAMA ;)
Solla zrobione ;-)
Tabelka dziewczyny na pierwszej stronie tego wątku ;-)
Tabelka dziewczyny na pierwszej stronie tego wątku ;-)
chocolatequa
Dziękuję ślicznie, mam takie nieśmiałe pytanie: czym się różni usg genetyczne od zwyklego? 
Bozienka24
Choco jest dokładniejsze mierzą tam wszystko rączki nóżki główkę przepływy serduszko wszystko co się da . Tak przynajmniej wyczytałam i na YouTube wypatrzylam
chocolatequa
Aha już wiem o co chodzi, też takie miałam w pierwszej ciąży, ile u Was kosztuje?
Magda_z_uk
Po pierwsze MAMA ;)
Na tym ok 12tc najważniejszym pomiarem jest przezierność karkowa. To jest fałd skóry na karku. Powiększony może świadczyć o jakiś genetycznych problemach. Ważne by to usg robić max do 13t i 6 dnia ciąży,bo po tym czasie każde dziecko rośnie już indywidualnie i wynik po tym czasie jest nie miarodajny. Wcześniej wiadomo....maluszek zbyt mały by precyzyjnie dokonać tego pomiaru. Sprawdza się też obecnośćwiczenia kości nosowej. Jej brak jest charakterystyczny dla kilku zespołów chorób genetycznych. Jeśli kobieta decyduje się na testy Pappa,to to usg jest jednym z czynników branych pod uwagę w ocenie ryzyka.
Ok 20 tc sprawdza się przede wszystkim parametry serca. Wcześniej nie da się tego wykonać tak dokładnie. No i ogólnie długość kości itd.
Ok 20 tc sprawdza się przede wszystkim parametry serca. Wcześniej nie da się tego wykonać tak dokładnie. No i ogólnie długość kości itd.
Magda_z_uk
Po pierwsze MAMA ;)
Aaaa Bozienka nie zauważyłam Twojej odpowiedzi i się produkuje 

Bozienka24
Magda hahah ty to tak ładnie napisałaś :-)
reklama
Magda_z_uk
Po pierwsze MAMA ;)
Nooo, ale tak jakbym udała głupa,że nie widzę że ktoś juz odpowiedział 

Podziel się: