reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Lutówki na zakupach

geniusia-ja jestem za bo sie pogubimy w tej ilosci watkow, chyba ze pozniej czesc pokasujecie, jak bedze nieaktualne.
Tym bardziej ze w kazdym szpitalu wymagaja innych rzeczy, a wiekszosc jest z Warszawy i kilka ma wybrany ten sam szpital.Dla osob spoza Warszawy bedzie to lista pomocnicza.

W Warszawie miedzy szpitalami tez sa spore różnice, a szpitale spoza tez maja swoje listy, najlepiej mieć to co szpital wymaga. Info jest zawsze na stronie szpitala.

reklama
Mitra wiem ze w Warszawie lista tez sie bedzie roznic, ale dla niektorych z was bedzie ona wspolna.O to mi chodzila.
Niestety na stronie mojego szpitala o takiej liscie sobie zapomnieli, ale ja sobie tam podjade albo zadzwonie.Ale zanim to zrobie, to dobrze miec taka liste pomocnicza.

U mnie w szpitalu trzeba generalnie mieć wszytko swoje:-(
ale tez kwestia ile czego bo np jak rodziłam w w Wolominie to chieli 2 paczki podkładek bella tu chcą 3 to samo z wymazem na te bakterie ( zapomniałam jak sie nazywa) w Wolominie wystarczyło z pochwy a tu chca z pochwy i odbytu, wiec nie ma co sie sugerować jakaś ogólną listą.
Dagrab zadzwoń do szpitala może nie umiesz tej listy znaleźć i ci powiedza gdzie szukać.

u mnie na stronce szpitala nie ma takiej listy :(

a jak bylam ostatnio u gin to sie poloznej zapytalam czy moze wie co i jak to w sumie powiedziala ze wszystko swoje!

u mnie na stronce szpitala nie ma takiej listy :(

a jak bylam ostatnio u gin to sie poloznej zapytalam czy moze wie co i jak to w sumie powiedziala ze wszystko swoje!

UUU masakarejros... wiesz co to ja bym chyba poszperala w sieci co ludzie pisza na forach co im bylo potrzebne w Twoim szpitalu. Bo może sie okazać nawet papier toaletowy trzeba mieć swój...

pewnie papier tez wezme bo ja jakos nie lubie o nic sie upominac i miec swoje!

Najgorzej to jak pomysle jak ta torba bedzie wygladac! Jak tak mysle co tam wloze to bedzie tak napakowana jakbym na tydz na wakacje wyjezdzala :-D

Ja niestety nie będę rodziła w szpitalu na Inflanckiej tak jak chcialam tylko w Szpitalu bielańskim. I powiem szczerze, że przegrzebałam ich stronę i nie ma żadnej listy... :baffled: Kolegi żona tam rodziła, jej się pytac będę o wszystko, ale wcześniej to chyba sobie wezme liste z Inflanckiej i będę się dopytywała. Wolę sama wszystko sobie przygotować, bo chłop to trochę nieogarnięty jest, może mi czegoś nie przynieść jak nie powiem wprost, a sam nie pomyśli.

Wklajam Wam liste ze strony z Inflanckiej. Bardzo prosze doświadczone mamy o komentarze :tak: Uzupełniona listę dodam w wątku wyprawka :tak:

[h=4]Pomocnicza lista dobrze spakowanej torby:
[/h]
DOKUMENTY:
- DOWÓD OSOBISTY LUB INNY DOKUMENT TOŻSAMOŚCI
- KSIĄŻECZKA UBEZPIECZENIOWA LUB INNY DOKUMENT ŚWIADCZĄCY O UBEZPIECZENIU (AKTUALNE)*
- KARTA PRZEBIEGU CIĄŻY

- WYNIKI OSTATNICH BADAŃ (MOCZ, MORFOLOGIA, HBS,WR, USG, GRUPA KRWI)
- OPISY EWENTUALNYCH KONSULTACJI (KARDIOLOGICZNA, OKULISTYCZNA ITP.)
- WYPISY Z EWENTUALNYMI WCZEŚNIEJSZYCH POBYTÓW W SZPITALU
(uwaga! przy wypisie Paniom, które korzystają z zapisu Kodeksu Rodzinnego o "automatycznym" uznaniu ojcostwa męża potrzeby będzie akt małżeństwa - do wglądu. )

MAMA DZIECKA:
- DWIE WYGODNE KOSZULE (ROZPINANĄ Z PRZODU I T-SHIRT DO PORODU)
- BIUSTONOSZ DOBRZE PODTRZYMUJĄCY PIERSI
- SZLAFROK (CIENKI)- CIEPLE SKARPETY- KAPCIE I KLAPKI POD PRYSZNIC
- PRZYBORY TOALETOWE
- PIELUSZKI HIGIENICZNE ZAMIAST PODPASEK
- WODA LUB SOK DO PICIA
- WODA W AREOZOLU (DO ODŚWIEŻANIA TWARZY)
- ŁADOWARKA DO KOMÓRKI
- MONETY (drobne) DO AUTOMATÓW**

DZIECKO:
- DWIE CZAPECZKI- TRZY PARY SPIOSZKÓW ZAPINANYCH NA RAMIONACH
- TRZY KAFTANIKI BAWEŁNIANE CIENKIE
- TZRY KAFTANIKI GRUBE- CIEPŁY KOCYK- RĘCZNIK DLA DZIECKA
- PIELUCHY TETROWE - 5 SZTUK
- PIELUCHY JEDNORAZOWE - 1 OPAKOWANIE
- CHUSTECZKI HIGIENICZNE DLA NIEMOWLĄT
Warto także pamiętać, by OSOBA TOWARZYSZĄCA w porodzie miała ze sobą:

- wygodne obuwie (zwłaszcza zimą!)
- dres lub inne wygodne, elastyczne ubranie (poród to wprawdzie wydarzenie wyjątkowe ale panom zdecydowanie odradzamy garnitury i krawaty)

*Książeczka ubezpieczenia (lub inne potwierdzenie ubezpieczenia) niezbędna jest jedynie do otrzymania zwolnienia lekarskiego (druk ZUS-ZLA).Każda kobieta w ciąży oraz w okresie porodu i połogu, bez względu na ubezpieczenie - ma zapewnione świadczenia medyczne finansowane ze środków publicznych, a więc dla niej BEZPŁATNE!

**Dla wygody Pacjentek w Szpitalu zainstalowane zostały automaty z gorącymi i zimnymi napojami (przyjmują wszystkie monety, wydają resztę). W salach (poza salami Marzenka, Ida, Ela i Amelka) istnieje możliwość oglądania TV po uiszczeniu symbbolicznej opłaty (znów monety).

Zamieszczam ogólny spis rzeczy, znalazłam w necie. No i jw poprosze o komentarze :tak:

Dokumenty do szpitala:- dowód
- ksiązeczka ubezpieczeniowa
- karta ciaży
- grupa krwi
- badania USG, HBS inne badania wazne dla ciązy i porodu
Rzeczy do porodu:
- koszulka T-shirt lub krótka koszula nocna (jesli nie chce się korzystać ze szpitalnej)
- szlafrok
- kapcie
- klapki pod prysznic
- skarpety
- gumka do włosów
- woda niegazowana
Rzeczy dla męża do porodu:
- lekki wygodny strój
- buty na zmianę np. kapcie, klapki
- picie, kanapki, batoniki itp.
- aparat/kamera
- duza rekalmówka na zmianę ubrania
Połóg/pobyt w szpitalu:
- podpaski duże np bella
- przybory toaletowe, kosmetyki do podmywania krocza (np. tantum rosa, kora dębu)
- szare mydło
- ręczniki duży i mały
- koło dmuchane do siedzenia
- 3 koszule rozpinane do karmienia
- biustonosz do karmienia
- wkładki laktacyjne
- laktator
- majtki siateczkowe lub jednorazowe
- ręczniki papierowe (podobno dobrze służa do wycierania krocza - czytałam że pepier toaletowy nie spełnia swojej roli!)
- chusteczki higieniczne do nosa (na wypadek zmiennych nastrojów :) )
- podkłady higieniczne na deskę sedesową
- sztućce, talerzyk, kubeczek
Ubranka i art. dla dziecka:
- pakiet do pierwszego ubrania: koszulka, kaftanik, spioszki, czapeczka, pampers, kocyk lub rożek, rękawiczki żeby dzidzia sie nie drapała)
- 3 koszulki lub body
- 3 kaftaniki i śpiochy lub pajacyki
- 2 czapeczki - cienka i grubsza w chłodniejszych miesiącach
- skarpetki
- rekawiczki niedrapki
- pieluchy jednorazowe, 1 pielucha flanelowa, 3 tetrowe lub mały ręcznik
- ubranko na wypis - cieplejsze
- spirytus 70%
- jałowe gaziki
- krem do smarowania pupci niemowlaczka aby była gładziutka
- chusteczki do pielęgnacji niemowląt

Na początek mam taki spis... Dopisujcie, uzupełniajcie i radzcie co warto używać np. w pologu.

reklama
kurcze czyli praktycznie wszystko trzeba miec u Ciebie. Mi sie wydaje, ze pepkiem zajmuja sie juz pielegniarki, tak samo kapiela, wiec niektorych rzeczy chyba nie trzeba miec

Do góry