reklama

Luty 2012

reklama
Myszko brzuszek troskliwie pogłaskany, Wam również Wesołych, rodzinnych, spokojnych Świąt. Niech Cię siły nie opuszczają Kochana, no i trzymam &&&& żebyś miała jeszcze rówieśnika z nami. Z całego serducha Ci tego życzę!!!

Myszko super ze zajrzalas i dalas znac jak sie czujesz bo my tu sie martwilmy bardzo o Ciebie!

Tobie rowniez zyczymy wesolych (o ile to mozeliwe) a przede wszystkim spokojnych i rodzinnych swiat!

A ja mieszkanko ogarnelam, wczoraj skonczylam prasowac ubranka! No i ubralam choinke wiec powiedzmy ze w domu nastroj swiateczny jest, a jak wygladam za okno to raczej wydaje mi sie ze powinnam jajka malowa i koszyczek szykowac takie piekne wiosenne sloneczko :-D

Zapomnialam jeszcze napisac, u mnie nocka do d...Najpierw nie umialam zasnac, pozniej lewy bok juz caly mnie bolal, na prawym mloda po zebrach dawala i tak sie ulozyla ze oddychac nie moglam.Na plecach tak samo.Jak juz znalazlam zloty srodek to musialam wstac na siusiu!!
Masakra.
.

Dagrab mam to samo :/

Myszka
my cały czas Tu o Tobie ciepło myślimy:) to dobrze, że masz tyle sił, walczcie i nie poddawajcie się, jeszcze się wszystko ułoży, na pewno!!! :) ja życzę Wam także spokojnych Świąt i oby przyniosły dla Was niedługo radosną nowinę :) Buziaki!!

Myszka - trzymaj się dzielnie.My tutaj napewno będziemy o Tobie pamiętać.Zawsze możesz wpaść tutaj do nas i pogadać:tak:
Ja również życzę Tobie i całej Twojej rodzince Zdrowych i Spokojnych Świąt.Oby Nowy, nadchodzący rok przyniósł Wam wiele uśmiechu i radości.
Ściskamy.
Ps. brzuszek oczywiście pogłaskany:-)

Dziewczynki dzięki za troskę :-) czasem dojeżdżam autobusem, czasem autem - to zależy. Dojazd trwa 15 min i zazwyczaj siedzę (ostatnio bardziej zwracają na mnie uwagę w tramwaju więc nie ma problemu) a na L4 chyba pójdę w styczniu. W końcu muszę się zabrać za pranie i prasowanie, bo zostanę z niczym :-) póki co zarabiam. Na szczęście moja menago spuściła ze mnie i moje koleżanki też są ok ostatnio więc jak tylko się zmęczę to odpoczywam, dużo siedzę :-)

Zaraz znów ogarniam się do pracy - zapewne przylecę do Was po weekendzie, bo weekend pracujący...
Wtedy będę miała chwilę na pochwalenie moją kochaną patologię, bo teraz czasu brakuje.
Trzymajcie się ciepło i nie przesilajcie się z porządkami!!

To ja wpiszę, co nam tydzień temu na ostatnich zajęciach ze SZk.R. mówiono (przepisze moje notatki po prostu, stąd może być chaotycznie :-p)

Urlop macierzyński w 2012 to 20 tyg. obligatoryjnego + 4 tyg. fakultatywnego.
- poinformowanie pracodawcy w ciągu 2 dni od urodzenia dziecka (najczęściej wystarczy zadzwonić)
- zaśw. o urodzeniu dziecka może dowieźć ktoś (niekoniecznie matka dziecka)
- o fakultatywny urlop trzeba napisać podanie do pracodawcy na 2 tyg. (najlepiej)- 1 tydz. przed skończeniem urolpu obligatoryjnego.
- Urlop macierzyński bierze się ciągiem, bez przerw.
- zawieszenie urlopu macierzynskiego, np bo dziecko chore, w szpitalu leży, po co najmniej 8 tygodniach urlopu obligatoryjnego.

Tu wklejam urywek ze strony:
Dodatkowy urlop macierzyński (lub na warunkach urlopu macierzyńskiego) udzielany jest jednorazowo, w wymiarze tygodnia lub jego wielokrotności, bezpośrednio po wykorzystaniu "podstawowego" urlopu, na pisemny wniosek pracownika, złożony w terminie nie krótszym niż 7 dni przed jego rozpoczęciem. Wniosek o dodatkowy urlop macierzyński powinien zawierać liczbę tygodni, przez które pracownik zamierza korzystać z uprawnienia, a w przypadku pracownika występującego o ten urlop po wykorzystaniu przez pracownicę pełnego urlopu macierzyńskiego dodatkowo termin zakończenia urlopu macierzyńskiego przez pracownicę. Pracodawca jest związany wnioskiem w tej sprawie złożonym w ustawowym terminie. W razie spóźnienia w złożeniu wniosku może odmówić udzielenia dodatkowego urlopu, może też uwzględnić wniosek.
Tu link do calości: Nowe uprawniena dla pracowników - Kancelaria Radcy Prawnego Warszawa

Moje notatki dalej:
Urlop tacierzyński - udzielany w ciągu roku od urodzenia dziecka
- podanie do pracodawcy najlepiej złożyć na tydzień przed planowanym terminem urlopu
- pracodawca nie możę (wg przepisów!!!) tego urlopu odmówić
- urlop brany jednym ciągiem

Urlop okolicznościowy z tyt. urodzenia się dziecka - to 2 dni!!!!!!!!!!!!!! (to urlop okolicznościowy tego typu, jak z tytułu śmierci najbliższych, ślubu), należy się, ale nie trzeba go brać. Ale dobrze wiedzieć, że można :tak: ja o tym nie wiedzialam, nie kojarzyłam.
nalezy się zarówno matce, jak i ojcu dziecka (dostarczyć zaświadczenie o urodzeniu wraz z podaniem)
- kobieta może odebrać ten urlop po macierzyńskim, bo najpierw jest macierzyński, a dopiero potem ten urlop (także wypisać podanie i zaśw. o urodzeniu dziecka)

Na kobietę po cięciu cesarskim można dostać zwolnienie na tzw. opiekę, bo to operacja w końcu, wystawiane w szpitalu (na Inflanckiej jest to w dziale Statystyki Medycznej, ja miałam tam wypisywane zwolnienie po zabiegu łyżeczkowania), płatne 80%. Nie wiem, czy robi to różnicę, że zwolnienie bierze mąż ślubny, czy partner nieślubny) Zwolnienia nie dostajemy na opiekę po porodzie nie operacyjnym!!!!!!!!!!!

Na rok kalendarzowy należy się rodzicom dodatkowe 2 dni na tzw. opiekę nad dzieckiem. Do wykorzystania przez jedno z rodziców lub przez oboje np. po 1 dniu.

Urlop wychowawczy:
do ukończenia przez dziecko 4 lat, ale nie dłużej niż przez 3 lata. Umowa o prace i co najmniej 6 miesięczny staż pracy (niekoniecznie u tego samego pracodawcy).
- Można byc zatrudnionym na umowe zlecenie podczas urlopu wychowawczego.
- Trzeba napisać do pracodawcy podanie o udzielenie takiego urlopu.
- Jesli chcemy wrócić wcześniej niż po skończeniu pełnego urlopu (mamy prawo tak zrobić), to piszemy pismo do pracodawcy.
* Urlop może być brany jakoś w kawałkach (nie pamiętam szczegółów, nie zapisałam), ale do czasu ukończenia przez dziecko 4 lat.

Skrócenie czasu pracy: nie mniej niż 1/2 etatu, nie można nas zwolnić - do ukończenia przez dziecko 4 r.ż. (przez 36 miesięcy!) (u mnie w pracy wygladaloby to tak, owszem krócej pracuję, ale robię to samo co na cały etat i zarabiam jak za 1/2 etatu)

Trochę chaotycznie dziewczyny, ale trochę info jest :tak:

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry