• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Luty 2012

reklama
Myszko brzuszek troskliwie pogłaskany, Wam również Wesołych, rodzinnych, spokojnych Świąt. Niech Cię siły nie opuszczają Kochana, no i trzymam &&&& żebyś miała jeszcze rówieśnika z nami. Z całego serducha Ci tego życzę!!!

Myszko super ze zajrzalas i dalas znac jak sie czujesz bo my tu sie martwilmy bardzo o Ciebie!

Tobie rowniez zyczymy wesolych (o ile to mozeliwe) a przede wszystkim spokojnych i rodzinnych swiat!

A ja mieszkanko ogarnelam, wczoraj skonczylam prasowac ubranka! No i ubralam choinke wiec powiedzmy ze w domu nastroj swiateczny jest, a jak wygladam za okno to raczej wydaje mi sie ze powinnam jajka malowa i koszyczek szykowac takie piekne wiosenne sloneczko :-D

Zapomnialam jeszcze napisac, u mnie nocka do d...Najpierw nie umialam zasnac, pozniej lewy bok juz caly mnie bolal, na prawym mloda po zebrach dawala i tak sie ulozyla ze oddychac nie moglam.Na plecach tak samo.Jak juz znalazlam zloty srodek to musialam wstac na siusiu!!
Masakra.
.

Dagrab mam to samo :/

Myszka
my cały czas Tu o Tobie ciepło myślimy:) to dobrze, że masz tyle sił, walczcie i nie poddawajcie się, jeszcze się wszystko ułoży, na pewno!!! :) ja życzę Wam także spokojnych Świąt i oby przyniosły dla Was niedługo radosną nowinę :) Buziaki!!

Myszka - trzymaj się dzielnie.My tutaj napewno będziemy o Tobie pamiętać.Zawsze możesz wpaść tutaj do nas i pogadać:tak:
Ja również życzę Tobie i całej Twojej rodzince Zdrowych i Spokojnych Świąt.Oby Nowy, nadchodzący rok przyniósł Wam wiele uśmiechu i radości.
Ściskamy.
Ps. brzuszek oczywiście pogłaskany:-)

Dziewczynki dzięki za troskę :-) czasem dojeżdżam autobusem, czasem autem - to zależy. Dojazd trwa 15 min i zazwyczaj siedzę (ostatnio bardziej zwracają na mnie uwagę w tramwaju więc nie ma problemu) a na L4 chyba pójdę w styczniu. W końcu muszę się zabrać za pranie i prasowanie, bo zostanę z niczym :-) póki co zarabiam. Na szczęście moja menago spuściła ze mnie i moje koleżanki też są ok ostatnio więc jak tylko się zmęczę to odpoczywam, dużo siedzę :-)

Zaraz znów ogarniam się do pracy - zapewne przylecę do Was po weekendzie, bo weekend pracujący...
Wtedy będę miała chwilę na pochwalenie moją kochaną patologię, bo teraz czasu brakuje.
Trzymajcie się ciepło i nie przesilajcie się z porządkami!!

To ja wpiszę, co nam tydzień temu na ostatnich zajęciach ze SZk.R. mówiono (przepisze moje notatki po prostu, stąd może być chaotycznie :-p)

Urlop macierzyński w 2012 to 20 tyg. obligatoryjnego + 4 tyg. fakultatywnego.
- poinformowanie pracodawcy w ciągu 2 dni od urodzenia dziecka (najczęściej wystarczy zadzwonić)
- zaśw. o urodzeniu dziecka może dowieźć ktoś (niekoniecznie matka dziecka)
- o fakultatywny urlop trzeba napisać podanie do pracodawcy na 2 tyg. (najlepiej)- 1 tydz. przed skończeniem urolpu obligatoryjnego.
- Urlop macierzyński bierze się ciągiem, bez przerw.
- zawieszenie urlopu macierzynskiego, np bo dziecko chore, w szpitalu leży, po co najmniej 8 tygodniach urlopu obligatoryjnego.

Tu wklejam urywek ze strony:
Dodatkowy urlop macierzyński (lub na warunkach urlopu macierzyńskiego) udzielany jest jednorazowo, w wymiarze tygodnia lub jego wielokrotności, bezpośrednio po wykorzystaniu "podstawowego" urlopu, na pisemny wniosek pracownika, złożony w terminie nie krótszym niż 7 dni przed jego rozpoczęciem. Wniosek o dodatkowy urlop macierzyński powinien zawierać liczbę tygodni, przez które pracownik zamierza korzystać z uprawnienia, a w przypadku pracownika występującego o ten urlop po wykorzystaniu przez pracownicę pełnego urlopu macierzyńskiego dodatkowo termin zakończenia urlopu macierzyńskiego przez pracownicę. Pracodawca jest związany wnioskiem w tej sprawie złożonym w ustawowym terminie. W razie spóźnienia w złożeniu wniosku może odmówić udzielenia dodatkowego urlopu, może też uwzględnić wniosek.
Tu link do calości: Nowe uprawniena dla pracowników - Kancelaria Radcy Prawnego Warszawa

Moje notatki dalej:
Urlop tacierzyński - udzielany w ciągu roku od urodzenia dziecka
- podanie do pracodawcy najlepiej złożyć na tydzień przed planowanym terminem urlopu
- pracodawca nie możę (wg przepisów!!!) tego urlopu odmówić
- urlop brany jednym ciągiem

Urlop okolicznościowy z tyt. urodzenia się dziecka - to 2 dni!!!!!!!!!!!!!! (to urlop okolicznościowy tego typu, jak z tytułu śmierci najbliższych, ślubu), należy się, ale nie trzeba go brać. Ale dobrze wiedzieć, że można :tak: ja o tym nie wiedzialam, nie kojarzyłam.
nalezy się zarówno matce, jak i ojcu dziecka (dostarczyć zaświadczenie o urodzeniu wraz z podaniem)
- kobieta może odebrać ten urlop po macierzyńskim, bo najpierw jest macierzyński, a dopiero potem ten urlop (także wypisać podanie i zaśw. o urodzeniu dziecka)

Na kobietę po cięciu cesarskim można dostać zwolnienie na tzw. opiekę, bo to operacja w końcu, wystawiane w szpitalu (na Inflanckiej jest to w dziale Statystyki Medycznej, ja miałam tam wypisywane zwolnienie po zabiegu łyżeczkowania), płatne 80%. Nie wiem, czy robi to różnicę, że zwolnienie bierze mąż ślubny, czy partner nieślubny) Zwolnienia nie dostajemy na opiekę po porodzie nie operacyjnym!!!!!!!!!!!

Na rok kalendarzowy należy się rodzicom dodatkowe 2 dni na tzw. opiekę nad dzieckiem. Do wykorzystania przez jedno z rodziców lub przez oboje np. po 1 dniu.

Urlop wychowawczy:
do ukończenia przez dziecko 4 lat, ale nie dłużej niż przez 3 lata. Umowa o prace i co najmniej 6 miesięczny staż pracy (niekoniecznie u tego samego pracodawcy).
- Można byc zatrudnionym na umowe zlecenie podczas urlopu wychowawczego.
- Trzeba napisać do pracodawcy podanie o udzielenie takiego urlopu.
- Jesli chcemy wrócić wcześniej niż po skończeniu pełnego urlopu (mamy prawo tak zrobić), to piszemy pismo do pracodawcy.
* Urlop może być brany jakoś w kawałkach (nie pamiętam szczegółów, nie zapisałam), ale do czasu ukończenia przez dziecko 4 lat.

Skrócenie czasu pracy: nie mniej niż 1/2 etatu, nie można nas zwolnić - do ukończenia przez dziecko 4 r.ż. (przez 36 miesięcy!) (u mnie w pracy wygladaloby to tak, owszem krócej pracuję, ale robię to samo co na cały etat i zarabiam jak za 1/2 etatu)

Trochę chaotycznie dziewczyny, ale trochę info jest :tak:

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry