reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Maj 2012

Wracając do tematu alkoholu, to z Mateuszem nie wypiłam nic a teraz w świeta teściowa namówiła mnie na 2 lampki czerwonego wina i w Sylwestra z babcią do towarzystwa też wypiłam 2 lampki. Od tego czasu mama mnie prześladuje, co po chwilę podsuwa artykuły o szkodliwości alkoholu w ciązy, do tego stopnia, że mam wyrzuty sumienia, że dałam się namówić tym bardziej, że nie przepadam za alkoholem. Już któregoś dnia chciałam Was o to zapytać a dziś temat akurat poruszyłyście. Myślicie, że zaszkodziłam dziecku?
A co z farbowaniem włosów - można?

reklama
witam popołudniowo! ja farbowałam włosy henną, bo też się martwiłam, czy można, ale można. Ale zrezygnowałam z żelowych paznokci, jak tylko się dowiedziałam o ciąży. Żeby nie wdychać tej chemii podczas robienia. Było ciężko, ale trzeba się czasem trochę poświęcić dla maleństwa.

Alkoholu nie piłam w ciąży i nie mam zamiaru. Ot takie moje postanowienie, bo nigdy bym sobie nie wybaczyła, gdyby było coś nie tak, a wiedziałabym, że piłam.

boże 200 zł :szok:dajecie ksiedzowi u nas dajemy po 20 zł
ja daję 50 ale i bywalo, ze dawałam 20 zależnie od sytuacji. Uważam, ze każdy daje tyle ile może

Dusia badania mówią, ze nawet lampa wina moze zaszkodzić. Może ale nie musi. To że wypiłas nei znaczy,z e dziecku coś będzie. Ja też w święta i w sylwestra piłam czerwone wino. Są i lekarze którzy mówią, ze czerwone wino można pić.
Co do farbownia to wydaje mi się,z e można, ja farbuję ale rzadko i ziołowymi farbami

boże 200 zł :szok:dajecie ksiedzowi u nas dajemy po 20 zł
Patina my z naszymi księżmi żyjemy na innej stopie znajomości.
To co daje na ofiarę to nic wielkiego.;-)
Darek robi całą grafikę do kościoła (wszystkie dekoracje) na cały rok liturgiczny po kosztach produkcji ,zawsze serwisuje im komputeruy i cały osprzęt ,(a u nas każdy ksiądz ma swój komputer i musiał skończyć kurs obowiązkowo)do tego czasami mamy księdza na obiedzie lub kolacji ,lub Darek bywa u prałata i proboszcza na plebanii ,wiec trochę tak głupio dać symboliczną kwotę .:sorry::sorry:
Ja myślę ,że on specjalnie nie wziął ,a nie zapomniał -ale nie wiem tego dokładnie :no::laugh2::laugh2::laugh2:
Dopiero jak mu przypomniałam to tak powiedział ,jak powiedział.:-D:-D:-D

dusia ja od początku ciąży farbuję włosy tak jak zawsze czyli raz w miesiącu i nie mam zamiaru przestać...
co do kolędy to my w tym roku nie przyjeliśmy.... tylko dlatego, że w zeszłym roku dostaliśmy pół godzinny wywód na temat tego jacy to my jesteśmy grzesznicy, bezbożnicy itd bo nie mamy ślubu i mieszkamy razem ksiądz był baardzo nie miły jechał po nas jak po dzikiej świni ale na koniec oczywiście nie miał nic przeciwko braniu koperty:confused2: ja wiem, że według kościoła żyjemy w grzechu no ale bez przesady ksiądz nie będzie mi rządził i dlatego w tym roku nie przyjeliśmy kolędy bo jak by zobaczył że od zeszłego roku nadal żyjemy bez ślubu a na dodatek chodzę z brzuchem to by chyba zawału dostał:-p

co do picia alkocholu w ciazy to ja ogolnie jestem przeciwna, tyle ze ja ogolnie nie toleruje alkocholu i w ogole nie pije:-p;-).
jesli chodzi o farbowanie wlosow to farbuje jednak tak srednio co 3 miesiace.
a co do kolendy to u nas bedzie 14 , a na ofiare dajemy srednio 30-50zl

dusia80 farbować włosy można najlepiej farbą bez amoniaku :-) ja uważam że jak ktoś wypije 2 lampki wina w czasie ciązy to dziecku nie zaszkodzi, ale picie od czasu do czasu lampki wina jest dla mnie juz przesadą. Ja jak już miałam ochote wypić coś na sylwestra to wypiłam piwko bezalkocholowe z soczkiem.

Dziewczyny czy Wy tez czujecie się poteznie z tymi brzuchami. przez 3 tyg przytylam 3 kg i czuje sie jak slonica. jest mi we wszystkim ciezko, kurde co to bedzie potem :)

Witam:) Widze ze tutaj tematy koscielne sie wdaly na forum. Powiem wam ze ja podczas ciazy bardzo rozczarowalam sie jesli chodzi o ksiezy. Moja ciaza jest skomplikowana moze w skrocie wam to opisze. Miałam blizniaki. Gdy poszlam na pierwsze badania prenatalne wykryto u jednego zastawke cewki tylnej czyli krotko mowiac chlopiec nie mogl zrobic siusiu. Skierowano mnie do gdanska do najlepszego profesora. okazalo sie ze mocz zaczol juz sie cofac do nerek i dziecko nie mialo szans na przezycie. gdyby byla to pojedyncza ciaza to zalozyliby dren odprowadzajacy mocz temu dziecku i dziecko urodziloby sie. Jednak okazalo sie ze w ciazy blizniaczej nie robia takich zabiegow poniewaz jest za duze ryzyko utraty calej ciazy lub uszkodzenia zdrowego dziecka. Pan profesor powiedzial ze zaden lekarz w polsce ani na swiecie nie wykona tego zabiegu z powodu etyki lekarskiej. Chore dziecko nie dozyloby konca ciazy a jesli nawet jakims cudem dozyloby porodu to umarloby zaraz po nim poniewaz nie mialoby wyksztalconych nerek i pluc a bez tego wiadomo czlowiek nie moze zyc. Tak wiec zespol lekarzy kazal podjac nam decyzje. czy decydujemy sie na zabieg terminacji plodu czyli usmiercenia aby uniknac komplikacji i pozwolic drugiemu dziecku urodzic sie zdrowe, czy moze decydujemy sie pozostawic chore dziecko i czekac na jego obumarcie co wiaze sie z zagrozeniem zycia dla mnie i drugie dziecko urodzi sie z porazeniem mozgowym. podjelismy decyzje o terminacji poniewaz chcielismy uratowac jedno dziecko ktore wynagrodzi nam cala dwojke. zaznaczam ze chore dziecko nie dozyloby 25 tygodnia ciazy. I wyobrazcie sobie ksiadz w szpitalu omijal moje lozko gdy dowiedzial sie o mojej decyzji. a moj bliski wuja ktory jest ksiedzem nie odzywa sie do mnie poniewaz oskarza mnie o dokonanie eutanazji na wlasnym dziecku. I co sadzicie? od tej pory z ksiezmi sie nie spoufalam a do kosciola chodze poniewaz mam taka potrzebe. moze bog mi przebaczy to co zrobilismy.

reklama
no jasne ,że każdy daję ile uważą ,i że to jego sprawa ,ale ta kwota mnie zdziwiła dlatego zapytałam...

Włosy farbuję też tak co 2-3mc ...
Alkohol odstawiłam choć czasem piwko wypiję , mieszane z ciemnym przeważnie no i nie całe .....:no:
czarnula też powoli zaczynam czuć się jak słonica :eek:

Do góry