reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Maj 2013 :):)

Kaja- slodziutka jest Sonia, a dzieci sa dwu czy jednojajowe? bo jak dla mnie tez jak dwie kropelki wody :) wspolczuje czekania na wyniki badan, ale czekamy wszystkie razem z toba i mocno trzymamy kciuki

Elajar- u nas hiv tez robia na poczatku ciazy, i jeszcze dodatkowo jesli chce sie w wodzie rodzic
tez jak sobie z malym przypominam to tydzien przed porodem szlam po zakupy, chodzilam po centrach... a teraz jakbym 100 i lat i kilo miala :)

eklerkaa- litosci nie masz, a u mnie lodowka pusta, a m z zakupami i dzieckiem dopiero kolo 18 beda...

reklama
chmurka - ee to zdjecie jest akurat z neta, aa w uk w kazdyym wiekszym sklepie sa pakowane w malych pojemnikach... kazdy rodzaj owocow praktycznie :) a co do kiwi to jem bo nie biore zadnych witamin, a to kiwi w zupelności wystarcza :)

Kiwi.jpg

[h=4]Owoc Kiwi jest jednym z najbardziej pożywnych owoców na świecie.[/h][h=4]Co zawiera owoc kiwi?[/h][h=4][/h][h=4]Witaminę C[/h][h=4]Jedno duże kiwi dostarcza dzienne zapotrzebowanie na witaminę C .[/h][h=4]Niektóre badania sugerują, że niedobór witaminy C[/h][h=4](oraz innych antyoksydantów) w organizmie zwiększa ryzyko rozwoju astmy.[/h][h=4][/h][h=4]Witaminę K[/h][h=4]Kiwi zawiera witaminę K , która odgrywa zasadniczą rolę w metaboliźmie kości. Niedobór witaminy K jest związany z niską gęstością kości i zwiększonym ryzykiem złamań.[/h][h=4][/h][h=4]Potas[/h][h=4]Niedobór potasu prowadzi do zmęczenia i osłabiena a nawet skurczu mięśni. Kiwi jest idealnym żródłem potasu.[/h][h=4][/h][h=4]Witaminę E[/h][h=4]Jedzenie kiwi może być bardzo dobre dla naszej cery. Kiwi bogate jest w witaminę E , która chroni przed zmarszczkami.[/h][h=4][/h][h=4]Miedź[/h][h=4]Miedź niezbędna jest do tworzenia się krwinek czerwonych, bierze udział w syntezie melatoniny i w tworzeniu tkanki łacznej.[/h][h=4][/h][h=4]Kwas foliowy[/h][h=4]Kwas foliowy jest czynnikiem antyanemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek.[/h][h=4]Kwas foliowy reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek a także wpływa dodatnio na system nerwowy i pracę mózgu.[/h][h=4]Magnez[/h][h=4]Niedobór magnezu powoduje zwiększenie pobudliwości nerwowo-mięśniowej oraz osłabienia i nieprawidłowości pracy serca.[/h][h=4]Wapń[/h][h=4]Kiwi jest jednym z niewielu owoców, które zawierają wapń.[/h][h=4][/h][h=4]Błonnik[/h][h=4]Wysoka zawartość błonnika pomaga w schorzeniach takich jak cukrzyca czy rak jelita grubego.[/h][h=4]
[/h][h=4][/h][h=4]Owoc kiwi działa zapobiegawczo i pomaga przy następujących schorzenach:[/h][h=4]
[/h][h=4]Nowotwory[/h][h=4]Wykazano, że kiwi dzięki zawartości glutationu zapobiega mutacji genów, których mutacja mogłaby zainicjować proces raka.[/h][h=4]Kiwi jest jednym z niewielu owoców, które w formie dojrzałej są zielone dzięki chlorofilowi. Niektóre badania sugerują, że chlorofilina, pochodna chlorofilu, jest inhibitorem kancerogenezy wątroby.[/h][h=4]
[/h][h=4]Depresja[/h][h=4]Ostatnie badania wykazały, że inozytol, alkohol cukrowy, występujący naturalnie w kiwi, może być korzystny w leczeniu depresji. Inozytol odgrywa ważną rolę w wewnątrzkomórkowej reakcji na hormony i neuroprzekaźniki.[/h][h=4]Kiwi zawiera stosunkowo wysoki poziom serotoniny, która ma działanie antydepresyjne.[/h][h=4]
[/h][h=4]Zwyrodnienie plamki żółtej[/h][h=4]Kiwi zawiera mnóstwo karotenoidów (beta karoteny, luteiny i ksantofile), związki fenolowe (flawonoidy i antocyjany) i przeciwutleniacze, w tym witaminy C i E.[/h][h=4]
[/h][h=4]Nadwaga[/h][h=4]Kiwi jest niskokalorycznym a zarazem najbogatszym w składniki odżywcze owocem.[/h][h=4]Do tej samej grupy (najwięcej składników odżywczych najmniej kalorii) należą również cytryny.[/h][h=4]
[/h][h=4][/h][h=4][/h][h=4][/h][h=4][/h][h=4]Mało znane fakty na temat kiwi:[/h][h=4]
[/h][h=4]Zawiera więcej witaminy C niż pomarańcz.[/h][h=4]Zawiera tyle potasu co banan.[/h][h=4]Zmieszany z wodą i alkoholem jest świetnym tonikiem dla skóry.[/h][h=4]Zgniecione czarne nasiona kiwi dają olej bogaty w Omaga 3 kwasy tłuszczowe.[/h]

Załączniki

• Kiwi.jpg
    Kiwi.jpg
    19,8 KB · Wyświetleń: 35
No babolce jak mozecie tyle o jedzeniu pisac?:szok: Przez was chce mi sie i ryzu z jablkami i salatki owocowej:sorry: I za kare macie zdjecie ciasteczek ktore wlasnie wyciaglam z piekarnika:-p
2013-03-14 14.05.28.jpg

Kaja - no piękna ta twoja księżniczka;) Kurde i pomyslec ze mam w brzuchu troszke grubsiejszego smyka;D A my przeciez mialysmy ten sam termin;D

Sembo - ty jestes robot normalnie!!! Ja sie nie moge zabrac za prasowanie od kilku dni;] Ale wczoraj sobie spedzilam dniowe w pizzerii bo w domu idzie oszalec:dry:

Iiii nie wiem co jeszcze i komu mialam napisac;]
A moze tyle ze w Polsce to bydlo jest , nie ludzie:eek: Bylam z mezem w Kauflandzie, a ze dzis czwartek czyli pierwszy dzien gazetki, to sie ludzie zesrac chca (szczegolnie mohery:dry:) - kolejka przy wedlinach i serze jak w PRL-u, no a ze moherow kupa to w dupie maja czy ty z brzuchem czy nie;] Malo tego - zostalam staranowana wozkiem przez pewnego jegomoscia, a drugi o malo mnie nie przewrocil. To samo baba na warzywach - tak jej sie spieszylo zeby sobie reklamowke urwac.
Szok:szok:
Wspolczuje mojej mamie ktora tam pracuje i patrzy na to wszystko:eek:

P.S. Fajna ilosc dni mi zostala do porodu:-D

Załączniki

• 2013-03-14 14.05.28.jpg
    2013-03-14 14.05.28.jpg
    28,9 KB · Wyświetleń: 55
uderz w stół... dziewczyny jesteście bez serca!! chcę sałatkę owocową, barszcz biały, ciastka kasienki i pizzę z jej pizzerii, ryż z jabłkami:szok: a najbardziej KIWI:rofl2: :)rofl2:tylko schabowego nie chcę bo na smażone patrzeć nie mogę)

KAJA działasz na mnie jak Kiwi antydepresyjnie:-D Z Twoich postów bije taki power że nasze emerytki zaraz ruszą dupę w troki i przestaną narzekać:-)

A ja mam czas na relaks. Obiadek z wczoraj, domek posprzątany, młoda śpi. Wreszcie nic nie muszę!! (poza wypiciem kawki i doczytaniem Was i książki)

P.S. Panie a liczycie już ruchy płodu??

Ostatnia edycja:
ja nie liczę ruchów co by się nie stresować ;p rano się ruszała, przed chwilką też jakiś kopniaczek, znaczy że żyje:tak:a jak mi kiedyś wyjdzie mniej niż 10 na h to co? panika i stres niepotrzebnie

ja nie liczę ale to dlatego że moja ostatnio tak świruje że 10 ruchów to jest na minute nie na godzinę więc liczenie ruchów uważam za zbędne w tym wypadku ;)

teraz właśnie dostała jakiegoś napadu i tak mi się przeciąga i przewraca w brzuchu że aż słychac jak chlupie :p

Ja nie liczyłam poprzednio i teraz też nie. Mała ma 3 stałe pory ruszania się: ok 6-7 rano, ok 15 i od 21 fika koziołki. W tzw międzyczasie też czasami się rusza, a czasami nie. Widać trafiło mi się mniej ruchliwe dziecko.

reklama
Do góry