reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2026

reklama
Ja na czas ciąży odpuściłam robienie paznokci i farbowanie włosów
Farby są teraz bez amoniaku. I fryzjer je dobierze i samemu można. Paznokcie można normalnie robić.
Bardziej zaszkodzi picie alkoholu niż farbowanie włosów czy robienie paznokci :)

Fakt jest taki, że ja w każdej ciąży i to robiłam i to i nic mi nie zaszkodziło (kosmetyczka albo fryzjer) . Teraz nie farbuje bo mam okazję, żeby mi kolor się wypłukiwał, chce po porodzie blond włosy :)

Cześć dziewczyny.
Dawno się nie odzywałam ale podczytywałam Was. Jakoś mnie przerażało, że Wy takie ogarnięte: przyrosty bety mierzycie, liczycie każdy tydzień i dzień ciąży, wiecie tak wiele na temat ważnych spraw związanych z początkiem ciąży, a do tego macie mdłości, zachcianki itp.
A ja ani nie liczę tak dokładnie, nie mam dolegliwości i prawdę mówiąc nadal ciut nie dowierzam. Nadal ciąża po tak długiej przerwie (11 i 9 lat synowie) jest zaskoczeniem i jakoś w głowie trudno mi to poukładać sobie. Zmiany jakie czekają naszą rodzinę, zwłaszcza mnie i moje życie zawodowe i w każdym innym wymiarze..
Ale dziś nieco mi się zmieniło. Byłam na prenatalnym badaniu krwi i mierzyła mi pielegniarka ciśnienie. Było strasznie wysokie: 190 / 100.
Mocno mnie to przestraszyło, po powrocie do domu przeraziłam się że może być coś nie tak z dzieckiem przez to i dotarło do mnie że gdyby coś było nie tak bardzo bym żałowała, że nie mam poczucia wielkiej radości i wdzięczności za to że jeszcze raz dane mi jest zostać mamą. Tymbardziej jak czytam ile z Was i w ogóle wiele kobiet przeszło tak wiele strat i tragedii.
Wieczorem trochę się uspokoiłam, pożyczyłam ciśnieniomierz i kilka razy mierzyłam- jest ok, w normie. Chyba samo badanie mnie tak tam zestresowało. Jeszcze będę monitorować sobie w domu. Ale poczułam taką ulgę i w związku z tym mam takie postanowienie, które tu przed Wami i sobą ogłaszam, że przestawiam głowie na radość i wdzięczność za to wszystko. Z nadzieją ogromną, że będzie wszystko dobrze u mnie i u Was:)
A tak poza tym, dziś pod prysznicem zauważyłam, że próbuję wciągnąć brzuch, a tu nic ... on nadal wypukły troszkę- ja całe życie chudzielec, i tak jakoś mi się zrobiło wzruszająco.
Kończę tą długą wypowiedź. Dziękuję za uwagę :)
Spokojnej nocy Wam i z całego serca życzę Wam samych dobrych wiadomości podczas ciąży.
Wiem co czujesz. Ja zawsze marzyłam o dziecku, starałam sie z ex mężem i wcześnej z wieloletnim partnerem. A teraz gdy zobaczyłam 2 kreski byłam przerażona i rozpłakałam się. Obiektywnie jest to nie najlepszy moment - finansowo, świeży związek, 0 przygotowania organizmu (a mam problemy z tarczycą). Ale tez po wczorajszej wizycie która mnie mocno uspokoiła mam postanowienie by skupiać się na tym, że spełniam największe marzenie mojego życia, a reszta to tylko szum w tle. I nawet jesli nie będzie łatwo, to na pewno będzie warto.

Farby są teraz bez amoniaku. I fryzjer je dobierze i samemu można. Paznokcie można normalnie robić.
Bardziej zaszkodzi picie alkoholu niż farbowanie włosów czy robienie paznokci :)

Fakt jest taki, że ja w każdej ciąży i to robiłam i to i nic mi nie zaszkodziło (kosmetyczka albo fryzjer) . Teraz nie farbuje bo mam okazję, żeby mi kolor się wypłukiwał, chce po porodzie blond włosy :)
Tak ja to wszystko wiem, ale w ciąży często może Nas uczulić coś co wcześniej Nas nie uczułalo...tak było że mną w pierwszej ciąży dlatego odpuszczam w tej ciąży takie zabiegi 😉

Tak ja to wszystko wiem, ale w ciąży często może Nas uczulić coś co wcześniej Nas nie uczułalo...tak było że mną w pierwszej ciąży dlatego odpuszczam w tej ciąży takie zabiegi 😉
Może tak być. Dlatego ja zawsze z czy bez ciąży, robię sobie próby uczuleniowe najpierw :) .

Do góry