reklama

Majóweczki 2008

reklama
Jak zdrowo i bezpiecznie spać w ciąży?

Ciąża i poród Kłopoty ze spaniem ma większość ciężarnych, a wszystko dlatego, że brzuszek staje się coraz większy, są kłopoty z głębokim oddychaniem i ciężko jest znaleźć odpowiednią pozycję do spania.

Kilka zasad aby temu zapobiec:

we_dwoje_1_2238.jpg

• Staraj się nie spać długo podczas dnia.
  • Nie jedz wieczorem ciężkostrawnych potraw.
  • Dobrze na sen robią długie spacery i codzienna gimnastyka( nie przed snem).
  • Wietrz pomieszczenie w którym śpisz.
  • Śpij na lewym boku, prawą nogę zegnij w kolanie i podciągnij pod brzuch (możesz podłożyć pod nią poduszkę), w tej pozycji kręgosłup jest odciążony, a brzuch nie uciska żyły górnej i dolnej (lepiej się oddycha i nie bolą plecy)

Iwonka - no mi właśnie też nie idzie spanie na tym lewym boku! Jeśli już to na prawym, albo na plecach, no a najchętniej na brzuchu spalabym, ale to chyba odpada!:-)
Udanych zakupów! My ostatnio byliśmy w Ikei i kupiliśmy i upatrzyliśmy już sobie kilka fajnych rzeczy.:-)

Łania z tą najlepsza pozycją to nie głupoty i faktycznie polecana jest na leweym boki dlatego że po prawej stronie przebiega żyła główka i ciężar brzuszka ja zaczyna uciskac co powoduje mniejsze dotlenienie szkarbka oczywiście jeśli czasem obudzisz się na prawym boku to nic złego się nie stanie ale zalecany jest lewy a i im bardziej brzuszek przeszkadza warto spać z dodatkową poduszką między nogami i jest o wiele wygodniej bo odciąża się kręgosłup

:tak:
brak ucisku na żyłe główna dolną ( co grozi zasłabnieciem ) oraz ucisk na nerke ( co może wywołać atak kolki )

Iwonka - no mi właśnie też nie idzie spanie na tym lewym boku! Jeśli już to na prawym, albo na plecach, no a najchętniej na brzuchu spalabym, ale to chyba odpada!:-)
.

ja jeszcez daje rade spać na brzuchu a brzuszek już pokazny mam :baffled:
ale to taki dziwny uklad podkurczam jedna noge i w sumie na niej opieram cięzar ...to taka pozycja jak sie układa poszkodowanego w wypadku samochodowym ...heheh ale porównanie :-p:dry:

Witam
Ale u nas szklanka na chodnikach, ledwo mozna ujść :baffled:
Przepraszam, że tak dosłaownie, ale w końcu jakieś oznaki stałej kupki u mojego Mieszka :-) :-) :-) Ciesze sie jak dziecko. Zreszta same zobaczycie, że nieraz taka kupka to wielka radość jak maluszek ma z nia problem :-p

Mój mąż też dziś w pracy a ja muszę iść do kuchni coś ugotować :dry: Niby nieciekawa perspektywa, ale zawsze lepiej to niż obiad u teściowej ;-) :tak:

Miłej Niedzieli

reklama
co do tych zakupów to ja juz zaczełam pomalutku kupować wyprawke dla małej w pierwszym miesiącu ciaży ....a że u nas jest fajny second-hand to lubie tam grzebać :)
Ostatnio wyszperałam z 15 pajacyków z h&m nowiutkich po złotówce hehehe

Wanienke, foczke i przewijak mam po Jasiu ...nianie kupiłam juz , podgrzewacz i butelke to juz po porodzie sie zamówi na allegro ..
Ostatnio szukam jakiejś fajnej komody z szufladami na ciuszki dla małej .
łózeczko a raczej kołyske mąż wymyslił sobie że zrobi sam ...eh...
Kupie tylko posciel i tyle chyba na razie .
ogólnie bez paniki i co miesiac jakies tam pierdołki dokupuje
Pamietam jak z Jasiem miałam tyyyyle ciuchów i pierdół że dziecko w wiekszosci ubrań nie chodziło ...bo tak szybko rosnie a wiekszość szpargałów dziecinnych sie nie przydała :/ wiec poszła na allegro .

Teraz podchodze bardziej z głowa do zakupów :P

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry