Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
strasznie szybko te dni wolne lecą
jutro zaś do pracy :-( i chyba wezmę jutro i wtorek po 4 godzinki pracy ... szczerze nie chce mi się już pracować ;-) a mam kilka niespodziewanych rzeczy do zrobienie
we wtorek mam sajgon lekki - nie dość, że ja mam wizytę, mąż kosza (czyli Mrówek spać do dziadków), to o 17 zrobili spotkanie w przyszłej szkole Mrówka
kurczę, będziemy musieli na godzinkę jechać
ogłoszenie o spotkaniu dali o 20 w piątek
mogli wcześniej poinformować ...
jedziemy do Sulechowa ;-) przyjeżdża moja chrzestna
tort już zamówiony, więc po obiedzie u mamusi będzie malinowa wyżera 
zdecydowanie za długo ;-) dzisiaj obowiązkowo dwa kawałki ;-) albo i trzy ;-) bo pewnie Julian też będzie chciał ;-)
i cooooo? autko nam lekko dupnęło
tak więc na wózek nadal nie mamy ;-) hehe, takie to my mamy szczęście ;-)
weszłam do Carrefoura myślałam że coś kupię dla małego ale nic ciekawego

ja na razie piore w dzidziusiu i włączam super płukanie ale chcę kupić coś w płynie na później
ale chyba coś w powietrzu. znajoma lekarka poleciła mi kilka leków i wczoraj w poszukiwaniu pewnego sprayu do nosa zwiedziliśmy kilkanaście aptek i w każdej był tekst że sprzedali ostatnie opakowanie 

Dzięki za powitanieAnitajas witaj serdecznie, niestety nie poradze Ci w kwestii szpitala. Tez mam cukrzyce ciazowa (termin na 19.05) i chcialam sie dopytac o co chodzi z tym programem i czy masz wysokie cukry?
Dzięki za powitanieJuż Ci piszę, co i jak.
Byłam na wizycie u diabetologa, który zaproponował mi przystąpienie do programu "Wpływ diety zindywidualizowanej na masę urodzinową i gospodarkę węglowodanową noworodka kobiet z cukrzycą ciążową (GDM). Badanie z andomizacją:. s skrócie: Dieta matki z cukrzycą a noworodek.
Na ten program/badanie składają się cykliczne spotkania 7 wizyt z poradą lekarską w Poradni Chorób Metabolicznych oraz w tym 3 porady dietetyczne. W trakcie tych badań będzie sprawdzana hemoglobina glinkowa w celu oceny wyrównania cukrzycy ciążowej oraz będą 2 dodatkowe pobrania krwi dla oceny parametrów metabolicznych u mnie. A po porodzie badanie również będzie objęte moje maleństwo, gdzie będą przeprowadzone standardowo ważenie, mierzenie, zbadany przez neonatologa. Dodatkowo w I i II dobie po porodzie będą przeprowadzone badania pod kątem niedocukrzeń u maleństwa. Z krwi pępowinowej będzie oznaczone stężenie adiponektyny w I dobie maleństwa.
To tak mniej więcej, nt. tego badania/programu.
Jeśli chodzi o cukry to mam przekroczenia na czczo i po śniadaniu, czasami po II śniadaniu też. No i mam problemy z ketonami :/
O swojej cukrzycy dowiedziałam się 14 lutego (esh....w walentynki), a od 12 lutego zaczęłam stosować dietę, którą zamieścił na swojej stronie internetowej szpital przy karowej w Warszawie. Tam też najpierw byłam na wizycie, ale to była strata czasu. Wszystko na wariackich papierach. Na do widzenia, dostałam rozpiskę co jeść, jak używać glukometra. I zostałyśmy same sobie, bo tylko było hasło rzucone, że gdyby cukry szalały to mamy zadzwonić, a jak nadal po konsultacji telefonicznej to nie pomoże to mamy przyjechać na Oddział po insulinę. Na szczęście 4 dni później miałam wizytę w IMiDZ i tam miałam porównanie. Niebo a ziemia! Tam zostałam objęta opieką, która wiąże się z cyklicznymi spotkaniami, pani diabetolog dała do siebie numer telefonu komórkowego oraz pani dietetyk podobnie i kazały dzwonić, bez względu na porę. Po prostu byłam pozytywnie zaszokowana, że jednak tak też można podejść do człowieka![]()
Zaczęłam opowiadać, że już tyle czasu jestem na diecie z Karowej, a nadal mam przekroczenia na czczo i po śniadaniu no i że mam problem z ketonami. Pani dietetyczka kazała mi się inaczej odżywiać niż było to opisane w diecie, ale zauważyłam, że ketony mi spadły ale za to cukier się podwyższył i tam, gdzie nie było przekroczeń sięga górnej granicy.
Teraz na czczo mam zawsze ponad 90, głównie 97. Po śniadaniach różnie najwięcej miałam 147 (powinno być do 120)