reklama
Matusia - ja ostatnio próbuję zupy z bloga http://whiteplate.blogspot.com/
cebulowa, pomidorowa z cynamonem i porowo-ziemniaczana - wszystkie 3 są pycha, a w dodatku nie ma w ogóle z nimi roboty. Same się robią. Skutek jest taki że mąż się przyzwyczaił do takich obiadków i zapowiedział że nie puści mnie do pracy byle by dalej tak było
cebulowa, pomidorowa z cynamonem i porowo-ziemniaczana - wszystkie 3 są pycha, a w dodatku nie ma w ogóle z nimi roboty. Same się robią. Skutek jest taki że mąż się przyzwyczaił do takich obiadków i zapowiedział że nie puści mnie do pracy byle by dalej tak było

Matusia
Fanka BB :)
Kamia, o, meksykańska. masz jakis sprawdzony przepis? Krem z ziemniaka tez chętnie zrobię.
marzena, z serków i pora robiłam już, ale dziękuję.
agacio, czerninę się robi z krwi najczęściej kaczki. ja jeszcze sama nie robiłam, tylko uczyła mnie babcia kilka miesięcy temu jak się okazało, że mój mąż uwielbia i mam zamiar to odtworzyć w ten weekend, bo mam kaczkę zamówioną. Dałaś radę przepis przeczytać?
Poproszę od Ciebie tą z ogórków. Kalafiorową tez umiem, tak jak szparagową robię.
salsera, dzięki. Bardzo lubię zupy, ale w koło tych samych można jeść. A najbardziej lubię nagotowane na mięsie
.
marzena, z serków i pora robiłam już, ale dziękuję.
agacio, czerninę się robi z krwi najczęściej kaczki. ja jeszcze sama nie robiłam, tylko uczyła mnie babcia kilka miesięcy temu jak się okazało, że mój mąż uwielbia i mam zamiar to odtworzyć w ten weekend, bo mam kaczkę zamówioną. Dałaś radę przepis przeczytać?

salsera, dzięki. Bardzo lubię zupy, ale w koło tych samych można jeść. A najbardziej lubię nagotowane na mięsie

ogórkowa ze świeżych ogórków:
Matusia gotuję wywar z kości i warzyw, można też na kostkach jak kto woli garnek chyba 1,5 litra taki mam na zupę
5 ogórków dużych szklarniowych
serek śmietankowy podłużne opakowanie
pół szkl słodkiej śmietany
1 łyżeczka mąki ziemiaczanej
posiekany koperek
do wywaru wrzucić starte na tarce ogórki, gotować około3 min, serek roztrzepać w odrobinie zupy wlać, zupę "podbić" śmietaną z mąką wsypać koperek, doprawić solą i pieprzem najlepsza jest z groszkiem ptysiowym
Marzenka miała rację mogłam nie pytać o tą krwistą zupę prawie jak dla wampirów

fufufu ale o gustach się nie dyskutuje
Matusia gotuję wywar z kości i warzyw, można też na kostkach jak kto woli garnek chyba 1,5 litra taki mam na zupę

5 ogórków dużych szklarniowych
serek śmietankowy podłużne opakowanie
pół szkl słodkiej śmietany
1 łyżeczka mąki ziemiaczanej
posiekany koperek
do wywaru wrzucić starte na tarce ogórki, gotować około3 min, serek roztrzepać w odrobinie zupy wlać, zupę "podbić" śmietaną z mąką wsypać koperek, doprawić solą i pieprzem najlepsza jest z groszkiem ptysiowym


Marzenka miała rację mogłam nie pytać o tą krwistą zupę prawie jak dla wampirów




Futrzaczek
Mamusia dwóch synusiów!
agacio- :-) co masz na myśli dokładnie mówiąc o tym serku że podłużne opakowanie ? który to jest i w jakim sklepie można dostać ? jejaaa jak tu się wchodzi to chcica na jedzenie od razu! 



Futrzaczek
Mamusia dwóch synusiów!
aaaaaa dzięki 
gapa ze mnie ;-)


Matusia
Fanka BB :)
zrobię tą ogórkową :-).
Zawsze tez ciekawiły mnie te chłodniki co w Kuchennych Rewolucjach sie robi. Ciekawe jak smakują.
Zawsze tez ciekawiły mnie te chłodniki co w Kuchennych Rewolucjach sie robi. Ciekawe jak smakują.
lepidoptera
Fanka BB :)
agacio - hmm jak dawno nie jadłam czerniny... chyba ostatni raz u rodziców za czasów narzeczeństwa - mój M dostał tą czarną polewkę i niczego się nie domyślił hahaha i juz ponad 5 lat po ślubie
;-)

reklama
Ooooo ogorkowa ze swiezych ogorkow - tez baaaardzo lubie i robie - tyle, ze bez serka

Jolus - ta zupka Marzenowa z serkow topioncyh jest b.dobra - i tuczaca..hehhe.. dodaje tez do niej jakas zupke krem do smaku w proszku - np z Knorra - moze byc grzybowa lub z pora wlasnie - fajnie podkreca smak
edit: Dziewczynki - ciesze sie, ze szarlotka 'smakowala' - przepis jest na Maju wczorajszym !
http://justynakulikowskalar.blog.onet.pl/2,ID405991686,index.html
lub
http://emigrantki-gotuja.blog.onet.pl/Szarlotka-sypana,2,ID439944250,n
Jolus - ta zupka Marzenowa z serkow topioncyh jest b.dobra - i tuczaca..hehhe.. dodaje tez do niej jakas zupke krem do smaku w proszku - np z Knorra - moze byc grzybowa lub z pora wlasnie - fajnie podkreca smak
edit: Dziewczynki - ciesze sie, ze szarlotka 'smakowala' - przepis jest na Maju wczorajszym !
http://justynakulikowskalar.blog.onet.pl/2,ID405991686,index.html
lub
http://emigrantki-gotuja.blog.onet.pl/Szarlotka-sypana,2,ID439944250,n
Ostatnia edycja:
Podziel się: