reklama

mamusie grudniowe:)

reklama
ech, kate, ja bym po prostu poszla do nich i powiedziala, o co chodzi, niech zmienia date wypisu i tyle. no bo co innego? zreszta to w ich interesie troche lezy, nie rozumiem, ajk mozna sie tym nie przejac?

kasia_z, kicia - no czekam na werdykt lekarza :) ale coraz mniej wierze w ten wyjazd. trudno :/ pochodze sobie do szkoly rodzenia, huehue... ;) a ja marzylam o Wloszech, tylko ze chcialam zwiedzac, teraz to juz odpada, nie dalabym rady tyle chodzic, co jeszcze niedawno :) i wymyslilam Grecje, tam jeszcze nie bylam. no ale sie nie napalam :) :) :)

Do Kate_less, odpowiedź prawnika:

"Roszczeń należy poszukiwać w art. 24 i 444 i nn. KC

Ogólnie dla powstania odpowiedzialności odszkodowawczej konieczne jest spełnienie się trzech przesłanek.

- Po pierwsze musi istnieć szkoda (w uproszczeniu różnica pomiędzy stanem majątkowym jaki powstał po zdarzeniu a takim jaki by był, gdyby zdarzenia nie było). Szkoda to uszczerbek w dobrach o charakterze materialnym np zniszczenie rzeczy itp
- Co do zasady wina po stronie sprawcy
- Adekwatny związek przyczynowy pomiędzy działaniem lub zaniechaniem sprawcy o szkodą

Podobnie jest przy krzywdach (uszczerbki w dobrach o charakterze niematerialnym np wywołanie rozstroju zdrowia, spotwarzenie). Tyle tylko, że jeśli chodzi o szkody materialne jest generalna zasada z art. 415 KC, że można żądać naprawienia wszelkich szkód to jeśli chodzi o krzywdy to tylko jak przepisy to przewidują (art. 24 i 444 do 448 KC)

W opisywanym przypadku problem będzie w wykazaniu winy po stronie szpitala. Nawet jak wykaże się winę (co nie będzie łatwe, bo się będą usprawiedliwiać, że kolejki, wyczerpane kontrakty). Ekstremalnie trudne jest też wykazanie związku przyczynowego pomiędzy ewentualnymi zaniedbaniami a śmiercią. Nie wiemy z jakiego powodu doszło do śmierci. Gastroskopia to badanie a nie terapia. Konieczne jest wykazanie, że jakby niezwłocznie przeprowadzono to badanie to udałoby się wyleczyć i zmarły by nie zmarł. Bardzo trudno. [dop. mój: tu nie znał przyczyny śmierci, ale jak się dowiedział, to napisał że wtedy już od szpitala nic się nie należy]

Oczywiście zawsze znajdzie się prawnik, który powie, że sprawa jest wygrana i za niemałym wynagrodzeniem zgodzi się ją prowadzić. Moim zdaniem nie warto.

Może, żeby całkowicie nie odpuszczać należałoby do władz nadrzędnych nad szpitalem i lekarzami (NFZ, Izba lekarska) napisać skargi i opisać co się działo."

Ewentualnie można jeszcze skarżyć sprawcę wypadku, z jego OC.

Buziaki, Kate_less

wlasnie, kasiu, znasz jakiegos prawnika, ktory pomogl by w sprawie mieszkaniowej (dewreloper nas roluje), nie znamy tu nikogo i nie wiemy gdzie sie udac (oprocz telefonow np z panoramy firm)

Ja mam dzisiaj jakiego potwornego leniaaaaaaaaaaaa, nic mi się nie chce i najlepiej bym spała i spała i jeszcze spała no i zapomniałam dodać, ze jeszcze bym spała :P

Kobietki musimy się sprężać i do 15.09 rozwiązać trapiące nas problemy bo od nocy 15.09 do 17.09 forum będzie NIECZYNNE związane jest to z wprowadzanymi zmianami graficznymi proszą też o zaopatrzenie się za wczasu w leki antydepresyjne :P Na szczęście mamy liste kontaktów a więc uzupełniajcie karty w telefonie ewentualnie nie zapominijcie zapłacić rachunku za telefon, żebyśmy były w kontakcje :D

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry