reklama

mamusie grudniowe:)

No dziewczyny zacionzone;-)
trzymam kciukasy za wizyty:tak:
środa OK:-D
Czekamy na fotki z USG:-)

Mam problem...
mam "milion" zabawek po Asi jeszcze:szok:
chcę się ich pozbyć:tak:
zabawki są używane ale część jest w stanie super, a część jest w stanie dobrym
a część jest "rozwalona do poskładania /lalka+głowa, itp/
Gdzie to dać?
postawić koło śmietnika?
pomóżcie:happy2:

reklama
kicia, maz mojej siostry ma problemy taki z rekami (dlonie)
to jest od alergii, nasz znajomy ma problemy takie tez z rekami ale to juz egzema

co do meza mojej sis to pomogla jedna mac, ktora kupuja u tybetanczykow, dopiero po tym wszystko schodzi
moge zapytac dokladnie

Witam.

Aenye nie wiem czy przedawkowanie witaminy D3 nie zaszkodzi. Lepiej zadzwoń do lekarza.

Wczoraj byliśmy u lekarza, który jest neurologiem. Przebadał dziciaczki. Chore oczywiście a w przycjodni twierdzili, że zdrowe :baffled:
Zapalenie gardła i krtani.
Pan doktor jest bardzo dokłany. Zrobił Olkowi bilans roczniaka. Zalecił szepienia na pneumo i nieningokoki i zbadał małego ortopedycznie. Mały ma troszke krzywe nóżki, bo bardzo wcześnie wstawał, ale podobno to normalne, że dzieci tak krzywią i zlecił buty profilaktyczne. Olek oczywiście zrobił niezłe przedstawinie i darł się i bił jak oszalały podczas badań.
Wszystko jest w normie oprócz wzrostu. Główka na 50 centylu, waga na 90 centylu (11200 g) a wzrost to wogóle jakiś kosmos wyszedł, dwa razy był mierzony i wychodzi 91 cm! Jest to dużo za dużo, ale pan doktor twierdzi, że potem to się wyrówna. Dzieci w pierwszym roku rosną bardzo szybko i zwalniają około 2 r.ż
Kilka dni temu mierzyłam go w przychodni i wyszło troche mniej, ale podobno dzieci rosną skokowo, ale tak w pare dni? Ale z drugiej strony Liwie jak mierzyłam na centymetrze w poczekalni, potem w gabinecie i na takiej wadze z miarką to miara wszędzie inna wychodziła.

Jednorazowo podana dawka wit D w ilosci 6 kropli nie zaszkodzi :tak::tak:

Scarlet słuchaj lekarza dzieci rozna szybko na poczatku potem zwalniają :-) a ideałem jest kiedy wszystkie wymiary sa w tej samej skali centyli :tak: zadaza sie tak samo czaesto jak to ze cos jest na 50 a cos na 90 :tak:

Scarlet słuchaj lekarza dzieci rozna szybko na poczatku potem zwalniają :-) a ideałem jest kiedy wszystkie wymiary sa w tej samej skali centyli :tak: zadaza sie tak samo czaesto jak to ze cos jest na 50 a cos na 90 :tak:

No wiem. Liwii robiliśmy badania jak tak szybko rosła, bo lekarka panikowała,
ale Olkowi nie wyobrażam sobie zrobić badań. Kurcze ale z drugiej strony on ostatnio malo je.

dopuszczalna dawka wit D3 dla dziecka to 3-4 krople dziennie

Jeśli dziecko długo dostaje zbyt dużo tej witaminy, mogą pojawić się objawy przedawkowania: brak apetytu, zaparcia, wiotkość mięśniowa, nadciśnienie. Nadmiar witaminy jest nawet bardziej niebezpieczny od jej niedoboru, bo może prowadzić do kamicy nerkowej, dlatego warto jeszcze raz potwierdzić zaleconą dawkę.

trzeba uważać z tą witaminą:tak:

reklama
kate ja bym oddała do przychodni, u nas np tam są takie zabawki że .../są okropne/ a dzieci jak czekają na wizytę to się nimi mimo wszystko bawią, a tak miały by prawie nówki

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry