reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamusie październikowe u lekarza

Ja mam taka liste. przepraszam za wielkosc:tak:
Do szpitala spakuj:

• dokumenty: dowód osobisty, podstemplowaną legitymację ubezpieczeniową (lubi ostatni dowód opłacenia składki na ubezpieczenie zdrowotne), kartę ciąży, wszystkie wyniki badań wykonywanych w ciąży),
  • ubrania na czas pobytu w szpitalu (patrz uwaga wyżej): koszule nocne (kilka - weź pod uwagę, że na pewno zaplamisz je krwią), bieliznę (w tym duży biustonosz), szlafrok, kapcie, ubranka dla dziecka,
  • ubranie, w którym wrócisz do domu (raczej nie licz, że wbijesz się w ulubione dżinsy sprzed ciąży) i wyprawkę dla dziecka (dostosowaną do pory roku),
  • przybory toaletowe: szczotkę lub grzebień do włosów, szczoteczkę i pastę do zębów, łagodne mydło, szampon, lusterko, jednorazowe pieluchy dla dorosłych lub duże podpaski (szpitale dysponują jedynie szorstkimi wkładkami z ligniny), wkładki laktacyjne, ew. pieluszki dla dziecka,
  • kosmetyki dla Ciebie: krem, bezzapachowy dezodorant i wszystko, co pozwoli Ci zachować dobry nastrój (unikaj perfum - większość dzieci wyraźnie woli naturalny zapach mamy),
  • kosmetyki dla dziecka: krem i chusteczki do pupy, oliwkę (niektóre szpitale je zapewniają, w innych masz do dyspozycji tylko wodę i waciki),
  • jakąś rozrywkę na czas długich (najprawdopodobniej) godzin porodu: książkę, walkmana, karty do gry,
  • aparat fotograficzny,
  • przekąski dla Taty (Ty zapewne będziesz musiała pościć).

Niezbędne dokumenty

• dowód tożsamości
  • ubezpieczenie (karta chipowa – np. na Śląsku)
  • NIP pracodawcy lub NIP własny (w przypadku prowadzenia własnej działalności gospodarczej)
  • karta przebiegu ciąży
  • oryginały wyników badań z okresu ciąży (grupa krwi i Rh, morfologia i badanie moczu, HBS, WR, wyniki badań USG, inne istotne wyniki badań czy konsultacji)
Rzeczy dla MAMY

Na czas porodu:

• koszula nocna, której nie będzie ci żal ubrudzić
  • jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia (jeśli chcesz, aby wykonano lewatywę i golenie krocza, i jeśli nie zapewnia ich szpital)
  • pomadka ochronna do ust (wysuszają się podczas oddychania)
  • woda mineralna niegazowana
  • zegarek do określania czasu skurczów
Na okres poporodowy

• jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek (paczka)
  • podpaski (przydatne od około czwartego dnia po porodzie)
  • majtki jednorazowe (ok. sześć sztuk) lub siateczkowe
  • trzy koszule nocne do karmienia
  • szlafrok
  • kapcie (ewentualnie klapki pod prysznic)
  • dwa biustonosze do karmienia
  • herbatka ułatwiająca rozwój laktacji, np. Hipp Natal (zwłaszcza dla pierworódek; na początku brakuje pokarmu, dopiero w trzeciej dobie jest nawał mleka)
  • maść na obolałe brodawki, np. Bepanthen
  • przybory toaletowe, ręczniki
  • papier toaletowy
  • termometr
  • sztućce, kubek
  • telefon i ładowarka
  • książka do czytania, gdy dziecko śpi, a ty akurat nie odpoczywasz
  • pieniądze na nieprzewidziane wydatki

Rzeczy dla DZIECKA

• paczka pieluszek jednorazowych, chusteczki jednorazowe do pupy, krem do pupy
  • kilka pieluszek tetrowych
  • trzy cienkie bawełniane kaftaniki lub body rozpinane na całej długości i trzy pary śpioszków (lub zamiast poprzedniego – trzy pajacyki)
  • dwie bawełniane czapeczki (zwróć uwagę na szycia; szwy nie powinny uciskać delikatnej główki dziecka)
  • dwie pary skarpetek
  • rożek lub kocyk
  • ręcznik, łagodne mydełko np. Bambino
  • no i nie ten watek...
Blondi świetna lista!!!

najlepsza ostatnia pozycja: "no i nie ten wątek"

Hahaha się uśmiałam do łez :-D:-D:laugh2::laugh2::laugh2:

reklama
Cześć,
ja też dziś po wizycie. Jenyyyy! 9 i pół godziny czekałam. Jestem wykończona kompletnie, złość już przeszła, ale jedną pacjentkę w kolejce to już chciałam z buta potraktować. Normalnie nie jestem nadpobudliwa, ale dziś to już był szczyt wszystkiego !

Ale do rzeczy. Mały rośnie, ma 1800 g, nie jest byk, ale najważniejsze, że od ostatniej wizyty przybrał na wadze. Ja oczywiście też urosłam, równe 1 kg. Ciśnienie ok, SZYJKA się nie skraca, więc też ok, no i nadal mam odpoczywać.

Rozmawiałam z lekarzem o porodzie i od 38 tyg już idę do szpitala i być może czeka mnie cesarka. Nie wiem czy sie cieszyć czy martwić. Najważniejsze, żeby junior urodził się zdrowy.
Buziaki mamy :-)

a powiedz dlaczego cesarka? czyżby się jeszcze nie przekręcił??
U mnie właśnie jest ten problem, mały ułożony jest pośladkowo :-(
a tak się boję cesarki :baffled::baffled:

Ja juz kiedys pisałam co ja biore
Ale dodam ze musze w jedna torbe spakowac ciuchy dla siebie na powrót bo ostatnim razem wracałam w kapciach bo moj M bucików zapomniał:laugh2::laugh2::laugh2:

Skąd ja to znam :-D:-D:-D
Mój P był taki skacowany, że dobrze, że w ogóle wstał, żeby po nas przyjechać. Na szczęście to tylko nie cały kilometr był. Ale sam fakt! Był luty a ja w kapciach.... :)))

Ja we wtorek jadę do lekarza, ciekawe co mi powie ...

hehe ja w grudniu:)))
Beza powiem Ci ze u nas tylko pierwiastki kwalifikuja sie do CC przy ułożeniu pośladkowym albo wielorudki które wczesniejsze porody miały przez cc. Moja mała tez tak była ułożona ale jakos w 34 sie przekreciła

a powiedz dlaczego cesarka? czyżby się jeszcze nie przekręcił??
U mnie właśnie jest ten problem, mały ułożony jest pośladkowo :-(
a tak się boję cesarki :baffled::baffled:
Beza u mnie to inna bajka ja mam zespół antyfosfolipidowy i cały czas jestem pod ścisłą kontrolą lekarza. Dlatego cc. (choć może się to jeszcze zmienić)

W Twoim przypadku dziecie ma jeszcze czas na przekręcenie, lekarz mówi, że tak ok 34 się przekręca już do porodu, a może też w ostatniej chwili się dobrze ułożyć, także nie martw się na zapas. Będzie dobrze :-)

Wanilia cieszę się że z dzieciątkiem wszystko dobrze

Ja dziś zapisałam się na wizytę znów do polskiego na 11 września razem z usg

6c8ac34a9d.png

2ff2fcf6e9.png

888f779fe9.png

NADIA-879.gif

reklama
Do góry