reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

MAMUSIE po IN-Vitro

Mojego brata ciotecznego coreczka miala zabieg w narkozie robiony i dopiero jej przeszlo bo wyciskanie ropy z kanalikow nic nie dawalo

reklama
Dziewczyny w jakiej temp wody mieszacie proszek do zrobienia mm? Bo w uk wszędzie każą rozrabiać w temp 70 stopni, czy na opakowaniu mleka czy polozna czy na stronie nhs (NFZ). I zaczęłam szukać i w Pl tak wysokiej temp nie każą uzywac. Nawet to samo mm ktore używam ma w pl na opakowaniu napisane 40-50 stopni. Zdziwiła mnie ta różnica. I znalazłam ze te 70 stopni to wymóg Unii Europejskiej bo taka temp zabija bakterie ktore sa w mm, a proszek jest nie sterylny. Polska sie nie stosuje do tych wymogów.
Czytałam o badaniach prowadzonych na próbkach rożnych mm i w 14 ze 149 znalezli bakterie salmonelli i E. Sakazakii. Ta druga powoduje duza śmiertelność. Tylko wysoka temp je zabija. Chyba ze stosuje sie te mleka juz rozrobione, one sa sterylne wiec nie trzeba ich podgrzewać az tak.

Esiek tak to niestety jest z tymi żłobkami są moze troszkę tańsze ale opinie słabe ale generalnie cena to 800-900 zł ja też już się dowiadywałam. Fajnie że Gocha taka podróżniczka :)))))))

Ależ Wy pamiętliwe jesteście :sorry: tak, byłam wczoraj na tej wizycie u ortopedy, nie wygląda to na razie różowo :-( dostałam na wstępie ochrzan że tak późno się zgłaszam bo z taką wadą zaraz po urodzeniu powinno zacząć się leczenie - szkoda tylko że nikt w szpitalu tego nie wykrył ani też pediatra a widać to 'gołym okiem' więc bez komentarza; a ja zgłosiłam się do pediatry po skierowanie w pierwszym wolnym terminie - nie moja wina że czekałam prawie 5 tygodni pomimo że umawiałam się zaraz po powrocie ze szpitala do domu :crazy: no i tydzień czekałam na tą wizytę u super specjalisty ale wiadomo - zawsze wina rodziców ehhhh ...
Ale do rzeczy - lekarz potwierdził wadę, całkowite zwichnięcie bioderka, nastawił je wczoraj i założył aparat korygujący. Kontrola za 1,5 tygodnia 16.02 i jeżeli noga utrzyma nastawienie to zacznie się dopiero właściwe leczenie. Jak nie to - na razie nawet nie myślę... Za nami wczoraj 5h nieprzerwanego ryku - mała po tym aż głos straciła :no: na szczęście podałam czopki Viburcol i się trochę uspokoiła bo nie wiem co by dalej było. Noc też nieprzespana bo zasypiała tylko na chwilę ze zmęczenia. Dzisiaj byliśmy na kontroli, teraz czekamy na kolejną wizytę i wtedy wszytko się wyjaśni. Dzisiaj mała śpi większość dnia, pewnie odreagowuje wczoraj ...
Wiem jedno - usg powinno być wykonane w 1mż bo jak jest wada to przez miesiąc, dwa da się wyleczy a maluch nie cierpi bo nie ma jeszcze potrzeby poznawania świata, dużo śpi itd. - później jest masakra :-( Nie mówiąc o tym że przy dużej wadzie jak u nas zgłoszenie się w po 2mż znacząco zmniejsza szanse na nieinwazyjne leczenie i dwukrotnie wydłuża czas rehabilitacji ....

Emilia
ja robię tak jak jest na mleku czyli 40-50 bo wyższa temperatura wg. tego co podają zabija pożyteczne substancje zawarte w mleku (probiotyki, prebiotyki itd.)

Bziumelka u nas problemu z brzuszkiem zaczęły się niedługo po wyjściu ze szpitala i też wszyscy uparcie twierdzili że to nie kolki bo zaczynają się później a wg. mnie to były właśnie kolki (nadmiar powietrza połykanego przy jedzeniu). U mnie nic nie pomogło (krople, probiotyk, leki na receptę, masaże etc.), ok. 8tż mała zaczęła po prostu sobie z tym lepiej radzić puszcząc dziesiątki bąków na dobę :-D

Infinity bardzo mi przykro ze potwierdziło sie ale trzymam kciuki za postępy w leczeniu a Tobie życzę duzo siły bo napewno jest Ci bardzo ciezko.

A widac cos gołym okiem? W uk nie robia usg bioderek standardowo. W szpitalu była tylko pediatra i podotykania i popatrzyła i stwierdziła ze jest ok. Chyba w takim razie powinnam isc prywatnie na usg. Jak myślisz?

reklama
Ja jestem zapisana na usg bioderek dokładnie w 6tygodniu zreszta takie mam zalecenia ze szpitala.

Infinity bardzo mi przykro że diagnoza się potwierdziła ale powiedz czy da sie to wyleczyć tak aby Lenka tego w pozniejszym zyciu nie odczuwała?? Sorry że pytam ale sie w ogole na tym nie znam.

A co do tych bólow brzuszka to Sonia dużo pryka ale przy tym sprawia jej to ból, bo sie prezy ale nie zawsze placze. Teraz zmieniłam troche technike karmienia bo moze bylo to przez zle dostawianie. Mozliwe ze za duzo lapala powietrza... Zobaczymy mam nadzieje ze to sie nie rozwinie i zmniejszy. Narazie nie jest tragicznie ale boje sie ze jak nie bede dzialac to bedzie gorzej..

Esiek z tym werandowaniem to też jest dużo opini, niektórzy mówia że trzeba a niektórzy że nie. Ja mimo wszystko wole zrobić werandowanie aby sie malutka troszke przyzwyczaiła.

Do góry