reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamusie w 2012

Wyjeżdżam tylko na weekend a tu tyle się dzieje :-D

Gorące życzenia dla solenizantów :-D

Gratulacje dla Pani Magister :-D

Witam mamy dziewczyny których jeszcze nie znam :-D

Maron ja w za tydzień i już się trzęsę na samą myśl.

Czy u Was też tak zimno że trzeba szyby skrobać? :baffled: mgła taka intensywna że odwożąc chłopców do przedszkola jechałam na 2 biegu :wściekła/y: a i tak byłam tą która sobie pozwoliła na więcej niż co czwarty kierowca. We wrześni zima pęłą gębą jeszcze tylko śniegu brakuje.

reklama
syneczki trzymam wiec kciuki mocno, mocno, mocno....:-)
dziekuje :-)
U nas tak zimno nie jest w sumie i nawet slonko probuje wyskoczyc zza chmur :-) a sniegu mam nadzieje, ze do Swiat nie bedzie :-D

Izulqa, może mąż mógłby Cię dopisać do swojego ubezpieczenia (przepraszam że tak się wtrącam), jest to sposób, żeby ominąć Urząd Pracy

Dziewczyny dziękuję za wsparcie

Tak sobie myślę, że ja się chyba za bardzo czepiam przejmuję przeżywam myślę o tym wszystkim, już mi głupio, że Wam się tutaj tak żalę... czasem już nie mam komu na żywo, więc piszę tutaj o swoich bolączkach

Bunny lekarz obiecał nam łóżko duże i że będzie można je dostawić do ściany, Michałek nie będzie musiał leżeć w klatce, jak w tamtym szpitalu, więc jest nadzieja, że będzie lepiej...

No i tak myślę, że zaciążyć nie mogę, a cykle mi się sypią, może mój gin coś poradzi, bo tracę nadzieję...

Witajcie,
po imprezce jestem mega zmęczona. Nie ma opcji za rok robimy kinder bal na placu zabaw z animatorka. Mam nadzieje, ze 3 latek to juz rozumne dziecię i nie będzie z tym problemu;-)
Bunny młody dostał sporo ciuchów, samochdzików, drewniany dzwig, kąpielówki m zabawki do wanny itp.

Izka w ciązy kobiecie przysluguje obsługa medyczna niezależnie od tego , czy jesteś ubezpieczona , czy nie!! trzymam &&&
Qcz powodzenia w przeprowadzce!!!
Calogera po to nas masz żeby się wyżalić!!! Żeby teraz było lepiej w pracy i ze zdrowiem Michałka- tego Ci życzę!!!

Witajniema znaczenia ze jestes bez ubezpieczenia spójrz:

Kobiety ciężarne nieubezpieczone zgłaszające się do szpitala do porodu, zobowiązane są do poinformowania lekarza/dokumentacji chorych, o tym fakcie. Informacja jest na tyle ważna, gdy administracja szpitalna mogła podjąć dalsze czynności, aby pokryć koszty świadczenia szpitalnego z budżetu państwa.

Odnośnie kobiet nieubezpieczonych w Polsce obowiązuje USTAWA z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych) (Dz. U. z dnia 27 września 2004 r.)

Art.13.1. Ustawy mówi, iż Świadczeniobiorcy (Pacjenci) inni niż ubezpieczeni, którzy:
1.nie ukończyli 18. roku życia,
2.są w okresie ciąży, porodu i połogu
mają prawo do świadczeń opieki zdrowotnej na zasadach i w zakresie określonych dla ubezpieczonych, czyli pełnej bezpłatnej opieki zdrowotnej.

Punkt 3. Ustawy informuje, iż
Świadczenia opieki zdrowotnej, o których mowa w ust. 1 i 2 oraz w art. 12, udzielane świadczeniobiorcom są finansowane z:
1.budżetu państwa - w przypadku świadczeniobiorców innych niż ubezpieczeni (w/w art. 13 p.1 pp. 1 i 2.
2.Funduszu - w przypadku ubezpieczonych

Art. 15. 1. Świadczeniobiorcy mają, na zasadach określonych w ustawie, prawo do świadczeń opieki zdrowotnej, których celem jest zachowanie zdrowia, zapobieganie chorobom i urazom, wczesne wykrywanie chorób, leczenie, pielęgnacja oraz zapobieganie niepełnosprawności i jej ograniczanie.
2. Świadczeniobiorcy zapewnia się i finansuje ze środków publicznych na zasadach i w zakresie określonych w ustawie:
1) badanie diagnostyczne, w tym medyczną diagnostykę laboratoryjną;
2) świadczenia na rzecz zachowania zdrowia, zapobiegania chorobom i wczesnego wykrywania chorób, w tym obowiązkowe szczepienia ochronne;
3) podstawową opiekę zdrowotną (lekarz rodzinny);
4) świadczenia w środowisku nauczania i wychowania;
5) ambulatoryjne świadczenia specjalistyczne;
6) rehabilitację leczniczą;
7) świadczenia stomatologiczne;
8) leczenie szpitalne;
9) świadczenia wysokospecjalistyczne;
10) leczenie w domu chorego;
11) badanie i terapię psychologiczną;
12) badanie i terapię logopedyczną;
13) świadczenia pielęgnacyjne i opiekuńcze, w tym opiekę paliatywno-hospicyjną;
14) pielęgnację niepełnosprawnych i opiekę nad nimi;
15) opiekę nad kobietą w okresie ciąży, porodu i połogu;
16) opiekę nad kobietą w okresie karmienia piersią;
17) opiekę prenatalną nad płodem i opiekę nad noworodkiem oraz wstępną ocenę stanu zdrowia i rozwoju niemowlęcia;
18) opiekę nad zdrowym dzieckiem, w tym ocenę stanu zdrowia i rozwoju dziecka do lat 18;
19) leczenie uzdrowiskowe;
20) zaopatrzenie w produkty lecznicze, wyroby medyczne i środki pomocnicze;
21) transport sanitarny;
22) ratownictwo medyczne.

Nowelizacje ustawy wprowadziło Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2008 r. w sprawie sposobu i trybu finansowania z budżetu państwa świadczeń opieki zdrowotnej wraz ze zmianami (Dz. U. 137/2008 ust. 858)
Rozporządzenie to mówi o sposobie i trybie finansowania z budżetu państwa świadczeń opieki zdrowotnej. Zgodnie z rozporządzeniem prawo do bezpłatnych świadczeń zdrowotnych przysługuje, oprócz kobiet w ciąży i w okresie połogu oraz dzieci do 18 roku życia, także osobom przebywającym w zakładach karnych i cudzoziemcom osadzonym w polskich aresztach lub ośrodkach strzeżonych.
Świadczenia udzielone tym osobom są finansowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia ze środków przekazanych przez budżet państwa. Z pieniędzy, jakimi dysponuje resort zdrowia, pokrywane są wydatki związane z leczeniem kobiet w ciąży oraz dzieci do 18 roku życia.
Kobieta jest uprawniona do bezpłatnego leczenia na podstawie faktu, że jest w ciąży. Rzecznicy praw pacjenta działający przy oddziałach NFZ podkreślają, że pracownicy placówek medycznych nie mają żadnego prawa żądania od niej dokumentów potwierdzających prawo do bezpłatnego leczenia.
W przypadku odmowy udzielenia pomocy medycznej należy np. telefoniczne skontaktować się z Funduszem.

Mam nadzieje że pomogłam

Calogera zdrowka dla synka. Bidulek. Dobrze, ze mozecie byc razem w tym czasie.

Izulqa moze jeszcze jakies pozostaloci ci schodza. Ile bierzesz luteiny?

Ja sie przedzwigalam i masakrycznie mi niewygodnie. Mam nadzieje, ze mlody/a nie denerwuje sie tam w srodku.

Dziękuje kochane, ale jak byłam w ciąży to nie miałam ubezpieczenia i trafiłam do szpitala z kolką nerkową i WYMAGALI ode mnie ubezpieczenie, a że nie miałam to musiałam po wyjściu ze szpitala szybko się zapisać w bezrobociu i im dowieźć, inaczej byłabym obciążona kosztami leczenia.. Niestety prawo nie jest tak łaskawe..

A co do ubezpieczenia z pracy "męża" to mój "mąż" moim mężem będzie 10 grudnia tego roku, i póki co nie może mnie jeszcze ubezpieczyć.. :(

Moge iść do lekarza jedynie tam, gdzie mam już karte założoną, a kolejki niemiłosierne.. Dziś chciałam jechać do lekarza w pobliskiej przychodni ale co z tego jak on nie ma usg i wysyła do Oświęcimia.. A w Oświęcimiu na USG sie czeka tydzień lub dwa.. Moge isc do poradni K, ale tam juz byłam, zostałam przyjeta od razu, ale lekarz kazał mi przyjsc na drugi dzien do niego prywatnie zeby karte ciazy załozyc, albo czekac 2 tygodnie i zalozyc w poradni.. MAsakra..

Co do luteiny to biore pod język 2 tabletki po godzinie 16tej.

A jeśli chodzi o moje samopoczucie, to wczoraj wieczorem znów plamiłam. Ja tylko wieczorem plamie.. I to jednorazowo.. Myśle, że nic złego sie nie dzieje, i faktycznie coś tam po prostu schodzi..

Ostatnia edycja:
co za ruch na watku:-p

Iza gratuluje, oszczedzaj sie skoro masz problemy. Moze to od krwiaka?

katel83 witaj

Sowinka
nic o ciezarowkach nie mow...

Bunny, nie podzialalo, ten dalej swoje

maron a jak z wynikami krwi stoisz. W ciazy krwawienie z nosa jest norma, tym bardziej jak przemeczona jestes.

jak mi weekend minal? mialam ambitne plany i ambitne checi, ale "odkrylam", ze sil juz absolutnie nie mam a wczoraj przed samym ukonczeniem czapeczki musialam ja spruc:blink:

jutro mam zakonczenie sezonu na orientacje, dali mape na nowy rok juz od listopada, no ale ja sie ruszac nie moge, wiec doopa

a pogode mam calkiem zacna, calkiem cieply ten listopad, bo ostatnie 2 lata beznadziejnie bylo a tu jeszcze na plusie

spadam dalej wypoczywac

a i w nocy zdechl mi szczurek, wiec nastroj mam dzis kiepski

Wpadam oznajmic ze żyje i mam sie prawie dobrze. Jakby zoladek raczyl przestac mi dokuczac to byloby cudownie

maron gratuluje pani magister!!!

iza gratuluje fasolki!!!

wiecej grzechow nie pamietam

Cześć...
Daję znak zycia i znikam bo mam dzisiaj bardzo ciężki dzień...
Ja na początku ciąży też plamiłam ale to się tylko oczyszczało to co normalnie powinno wtedy zejść... trwało to jakieś 2 tygodnie zwykle wieczorem lub po oddaniu stolca
Ściskam Was wszystkie mocno :*

Izulqa wczoraj dzwonil do mnie kuzyn gin i mowil, ze mozesz brac 3 dziennie. Ja bralam co 8 godzin jedna, teraz tez biore jedna rano druga wieczorem.

Martolinka jakie ty mialas CC?

Izka Ty idz do lekarza !!!

Rozczochrana a TY KIEDY TESTUJESZ?

Liv mialas szczura:szok: a fuj . nie martw sie kupisz sobie innego a moze lepiej chomika :-p?
a czemu czapke musiałaś spruć ?

Lelek witamy szanowna ciezaroweczke !!! co sie tam dokladnie u Ciebie dzieje.

od poniedzialku bede miala meza 24 godziny na dobe . idzie na mrozowe i teraz sa dwa wyjscia albo sie za molestujemy na smierc albo sie bedziemy tak klucic ze nie bedzie kiedy sie miętosić :crazy:

reklama
Hej,

no widzę ruch jak na bazarze - tylko że w dzień powszedni - czyli żaden , hop hop pojawiać się. Przyznaję się - Ja nie lepsza , ostatni raz chyba z tydzień temu byłam :zawstydzona/y: U mnie dziś 31 dc , ostatnie były 28 i 29 dni , ale teraz biorę te leki na tarczycę i martwię się że one mi tak rozregulują teraz @ :-:)-:)-( jak nie urok to ....... :zawstydzona/y:
liv - szkoda szczurka, a ile miał lat? co to za mapę dostałaś? o co chodzi? :-)
lelek - już 21 tc ?:szok: kiedy to zleciało
bunny - no ładnie , ładnie, nie kłócić się tylko działać :-p
Poczytam jeszcze co tam u Was jak już do biura dotrę, ale nie widziałam dawno Dana !
Izula - GRATULUJĘ !!!!

Do góry