reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamusie w 2012

Witajcie,
po imprezce jestem mega zmęczona. Nie ma opcji za rok robimy kinder bal na placu zabaw z animatorka. Mam nadzieje, ze 3 latek to juz rozumne dziecię i nie będzie z tym problemu;-)
Bunny młody dostał sporo ciuchów, samochdzików, drewniany dzwig, kąpielówki m zabawki do wanny itp.

Izka w ciązy kobiecie przysluguje obsługa medyczna niezależnie od tego , czy jesteś ubezpieczona , czy nie!! trzymam &&&
Qcz powodzenia w przeprowadzce!!!
Calogera po to nas masz żeby się wyżalić!!! Żeby teraz było lepiej w pracy i ze zdrowiem Michałka- tego Ci życzę!!!

reklama
Nie moge iść na izbe przyjęć.. Nie mam ubezpieczenia. W bezrobociu mnie skreślili bo nie byłam na spotkaniu bo byłam na wczasach, a zarejestrowac sie moge dopiero grudzien/styczen.. ;/ Taki przepis ze teraz 120 dni musi inac od otrzymania listu.. eh.. Ale któżby pomyslal ze cos mi sie bedzie dziac?? Co to za choroba, jak wolno zapytac? Nie martw sie, napewno wyjdzie na jaw przyczyna i wszystko bedzie dobrze :) Michałek to napewno dzielny chłopak!Nie, leciutko, taki śluz i troszke brązowego i tylko wieczorem.. A pozniej noc spokojna, ranek spokojny..

Witajniema znaczenia ze jestes bez ubezpieczenia spójrz:

Kobiety ciężarne nieubezpieczone zgłaszające się do szpitala do porodu, zobowiązane są do poinformowania lekarza/dokumentacji chorych, o tym fakcie. Informacja jest na tyle ważna, gdy administracja szpitalna mogła podjąć dalsze czynności, aby pokryć koszty świadczenia szpitalnego z budżetu państwa.

Odnośnie kobiet nieubezpieczonych w Polsce obowiązuje USTAWA z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych) (Dz. U. z dnia 27 września 2004 r.)

Art.13.1. Ustawy mówi, iż Świadczeniobiorcy (Pacjenci) inni niż ubezpieczeni, którzy:
1.nie ukończyli 18. roku życia,
2.są w okresie ciąży, porodu i połogu
mają prawo do świadczeń opieki zdrowotnej na zasadach i w zakresie określonych dla ubezpieczonych, czyli pełnej bezpłatnej opieki zdrowotnej.

Punkt 3. Ustawy informuje, iż
Świadczenia opieki zdrowotnej, o których mowa w ust. 1 i 2 oraz w art. 12, udzielane świadczeniobiorcom są finansowane z:
1.budżetu państwa - w przypadku świadczeniobiorców innych niż ubezpieczeni (w/w art. 13 p.1 pp. 1 i 2.
2.Funduszu - w przypadku ubezpieczonych

Art. 15. 1. Świadczeniobiorcy mają, na zasadach określonych w ustawie, prawo do świadczeń opieki zdrowotnej, których celem jest zachowanie zdrowia, zapobieganie chorobom i urazom, wczesne wykrywanie chorób, leczenie, pielęgnacja oraz zapobieganie niepełnosprawności i jej ograniczanie.
2. Świadczeniobiorcy zapewnia się i finansuje ze środków publicznych na zasadach i w zakresie określonych w ustawie:
1) badanie diagnostyczne, w tym medyczną diagnostykę laboratoryjną;
2) świadczenia na rzecz zachowania zdrowia, zapobiegania chorobom i wczesnego wykrywania chorób, w tym obowiązkowe szczepienia ochronne;
3) podstawową opiekę zdrowotną (lekarz rodzinny);
4) świadczenia w środowisku nauczania i wychowania;
5) ambulatoryjne świadczenia specjalistyczne;
6) rehabilitację leczniczą;
7) świadczenia stomatologiczne;
8) leczenie szpitalne;
9) świadczenia wysokospecjalistyczne;
10) leczenie w domu chorego;
11) badanie i terapię psychologiczną;
12) badanie i terapię logopedyczną;
13) świadczenia pielęgnacyjne i opiekuńcze, w tym opiekę paliatywno-hospicyjną;
14) pielęgnację niepełnosprawnych i opiekę nad nimi;
15) opiekę nad kobietą w okresie ciąży, porodu i połogu;
16) opiekę nad kobietą w okresie karmienia piersią;
17) opiekę prenatalną nad płodem i opiekę nad noworodkiem oraz wstępną ocenę stanu zdrowia i rozwoju niemowlęcia;
18) opiekę nad zdrowym dzieckiem, w tym ocenę stanu zdrowia i rozwoju dziecka do lat 18;
19) leczenie uzdrowiskowe;
20) zaopatrzenie w produkty lecznicze, wyroby medyczne i środki pomocnicze;
21) transport sanitarny;
22) ratownictwo medyczne.

Nowelizacje ustawy wprowadziło Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2008 r. w sprawie sposobu i trybu finansowania z budżetu państwa świadczeń opieki zdrowotnej wraz ze zmianami (Dz. U. 137/2008 ust. 858)
Rozporządzenie to mówi o sposobie i trybie finansowania z budżetu państwa świadczeń opieki zdrowotnej. Zgodnie z rozporządzeniem prawo do bezpłatnych świadczeń zdrowotnych przysługuje, oprócz kobiet w ciąży i w okresie połogu oraz dzieci do 18 roku życia, także osobom przebywającym w zakładach karnych i cudzoziemcom osadzonym w polskich aresztach lub ośrodkach strzeżonych.
Świadczenia udzielone tym osobom są finansowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia ze środków przekazanych przez budżet państwa. Z pieniędzy, jakimi dysponuje resort zdrowia, pokrywane są wydatki związane z leczeniem kobiet w ciąży oraz dzieci do 18 roku życia.
Kobieta jest uprawniona do bezpłatnego leczenia na podstawie faktu, że jest w ciąży. Rzecznicy praw pacjenta działający przy oddziałach NFZ podkreślają, że pracownicy placówek medycznych nie mają żadnego prawa żądania od niej dokumentów potwierdzających prawo do bezpłatnego leczenia.
W przypadku odmowy udzielenia pomocy medycznej należy np. telefoniczne skontaktować się z Funduszem.

Mam nadzieje że pomogłam

Calogera zdrowka dla synka. Bidulek. Dobrze, ze mozecie byc razem w tym czasie.

Izulqa moze jeszcze jakies pozostaloci ci schodza. Ile bierzesz luteiny?

Ja sie przedzwigalam i masakrycznie mi niewygodnie. Mam nadzieje, ze mlody/a nie denerwuje sie tam w srodku.

Izula ja tez mam ubezpieczenie meza bo nie pracuje chwilowo musi cie zglosic takim pisemkiem w zakladzie albo u ksiegowej zakladu ona ystai takie cos i tyle albo tak jak dziewczyny pisza a lutka nie zaszkodzi mysle ze rano tez mozesz brac bo to progesteron w ciazy przeciez jest on niezbedny
no i ratki oszczedzaj sie i odpoczywaj bedziesz sie lepiej czuc to porobisz wszystko

Dzień doberek:-D

hej jestem tutaj NOWA :) ja mam termin na 19 marca 2012 bedzie prawdopodobnie synek :) moj maż mówie,że to bedzie dziecko EURO 2012 :)

Katel witaj:-)

Qcz
no to spokojnego przeprowadzania:-D

Dziewczyny spóźnione, ale szczere życzonka dla dwulatków:-)
My mieliśmy wczoraj leniwą niedzielę, choć powiem szczerze, że zebrało mi się na porządku i poukładałam w szafie:tak: z piątku na sobotę jak jechałam po moją siostrę na salę, gdzie robiła osiemnastkę, gdyby nie mój refleks (a zaspana byłam na maxa, bo to 2:30 była:sorry2:) to mogłabym już tu z Wami nie pisać:szok: ja jechałam główną ulicą z trzema pasami jednokierunkową i światła nie działały, jechałam tak może 50-60 km/h popatrzyłam w prawo i w lewo, ale i z jednej i z drugiej strony budynki i jak nagle mi nie wyjedzie taka wielka ciężarówka:szok: czizas jak się wystraszyłam, ale zahamowałam, a z tego co zaobserwowałam to ten debil nawet nie popatrzył czy coś jedzie, a przecinał drogę z pierwszeństwem -> to, że jedzie w nocy i jest mniejszy ruch nie usprawiedliwia go, żeby nawet nie spojrzeć i nie zwolnić trochę:szok: obudziłam się od razu:-p

Witajcie,

Sowinka ja tez sie czaje na nasza szafe , bo kilka koszul M pospadało i jest syf ... aż wstyd, ale obiecuej poprawe. Cięzarówki - "królowie szos" grrr

Jak minął Wam weekend?

reklama
Witajcie :-)
Izula odezwij sie co tam, trzymamy kciuki aby wszystko bylo w porzasiu ;-) tez tak slyszalam, ze kobieta w ciazy nie musi byc ubezpieczona, tzn. i tak nalezy sie jej opieka medyczna, jednak ja jak pojechalam na IP w 22 tc z plamieniem i bolem brzucha to panie w racepcji chcialy koniecznie zaswiadczenie o ubezpieczeniu, ktorego przy sobie nie mialam i musialam dowozic w ciagu 7 dni RMUA z pracy, inaczej obciazyli by mnie kosztami.
Przyznawac sie ktora teraz testuje na dniach?? :-)
My wczoraj z rodzinka oblewalismy obrone :-D dostalam mnostwo czekoladek, slodkosci i ...alkoholu :szok::-D heh ale same winka i szampany wiec bedziemy degustowac ale dopiero za jakis czas :-)
Kurcze, nie wiem co sie dzieje ale codziennie teraz leci mi krew z nosa :crazy:
katel witaj :-)

Do góry