Hej dziewczyny, jestem samotną mamą dziewczynki w tej chwili 19-miesięcznej. Za kilka miesięcy chcę jechać do Hamburga "w ciemno" - nic nie mam nagrane, nie mam mieszkania ani pracy. Chcę tam założyć firmę i prawdopodobnie dodatkowo zatrudnić się w swojej branży chociaż na kilka miesięcy. Przyjmę wszelkie porady, m.in. dotyczące zapisania dziecka do żłobka, znalezienia jak najtańszego lokum do zamieszkania z tak małym dzieckiem (wystarczy jeden pokój, byle nie z menelami i siekierami nad głowami w bloku), dzielnica póki co nieistotna - nie znam miasta. Może być mieszkanie w "spółdzielni" lub czymś podobnym, podobno jest taka opcja, najlepiej w miejscu, do którego można łatwo dostać się rowerem z centrum i innych dzielnic. Chciałabym założyć firmę jednoosobową, czy to się opłaci, czy warto zakładać przedstawicielstwo polskiej firmy, która też jest z założenia jednoosobowa? Znam język, ale do mocnego odświeżenia. Dziecko póki co jest formalnie i faktycznie bez ojca, ale jej ojciec ma de facto obywatelstwo niemieckie, czy to może nam jakoś pomóc, gdyby w jakiejś tam przyszłości chciał uznać dziecko? Jestem z córką sama i tak pozostanie, co nam przysługuje na wstępie (czy coś w ogóle) i gdzie się o to ubiegać? Z góry dziękuję za odpowiedzi.