Dziewczyny,
Mam do Was pytanie odnośnie kosztów życia w Hamburgu. Mąż dostał propozycję pracy i ciekawi nas jaki jest realny koszt życia. Czyli bez większych ograniczeń miesięczny koszt życia tj:
Wynajem mieszkania w dobrej dzielnicy:?
Miesięczne koszty wyżywienia itp.:?
Koszty usług medycznych: ?
Dodatkowe koszty.:?
Założenie to 4 osobowa rodzina w tym jedno dzieciątko w drodze:-)
Obecnie mieszkamy w Warszawie więc jesteśmy przyzwyczajeni do dość wysokich kosztów życia.
Z góry bardzo dziękuje za pomoc.
Mam do Was pytanie odnośnie kosztów życia w Hamburgu. Mąż dostał propozycję pracy i ciekawi nas jaki jest realny koszt życia. Czyli bez większych ograniczeń miesięczny koszt życia tj:
Wynajem mieszkania w dobrej dzielnicy:?
Miesięczne koszty wyżywienia itp.:?
Koszty usług medycznych: ?
Dodatkowe koszty.:?
Założenie to 4 osobowa rodzina w tym jedno dzieciątko w drodze:-)
Obecnie mieszkamy w Warszawie więc jesteśmy przyzwyczajeni do dość wysokich kosztów życia.
Z góry bardzo dziękuje za pomoc.
...prawie jak w münchen
Normalnie tragedia. Trzeba wziac pod uwage, ze te koszty juz sie nie zwroca. Rowniez jestem zdania, ze 2500 EUR na rodzine 2+2 moze byc przymalo. Ja za zlobek i przedszkole place 600 EUR, a nie jestesmy bogaczami oplywajacymi w kase
W Hamburgu chyba nawet taniej placi sie za zlobek i przedszkole, bo jest Gutschein-System. My mieszkamy na przedmiesciach HH, ktore juz naleza do S-H i oplaty przedszkolne sa przerazliwie wysokie
Apropo telefonu, to mozna zakupic w pakiecie w Kabel Deutschland (koszt 50 EUR miesiecznie) tzw. flate rate , czyli rozmowy i internet. W tym pakiecie sa darmowe rozmowy na cala UE. Ja codziennie rozmawiam z rodzina w PL, czasami nawet po 1h i place co miesiac 50 EUR.
Nawet Berlin jest duzo tanszy